• Bir Ayet
  • Bir Hadis
  • Namaz Vakitleri
  • Hava Durumu
  • "Görmedikleri hâlde Rablerinden korkanlar için bir bağışlanma ve büyük bir mükâfat vardır. Sözünüzü gizleyin, yahut onu açığa vurun; (fark etmez). Şüphesiz Allah, sinelerin özünü (kalplerde olanı) hakkıyla bilir. Yaratan bilmez mi? O, en gizli şeyleri bilir, (her şeyden) hakkıyla haberdardır."(Mülk, 12-14)
  • "Her kim aşura gününde ailesine ve ev halkına ikramda bulunursa Cenab-ı Hak da senenin tamamında onun rızkına bereket ve genişlik ihsan eder."(et-Tergîb ve'l-Terhİb 2/116)
  • için namaz vakitleri
    İmsak 05:20Güneş 06:47Öğle 13:14İkindi 16:45Akşam 19:31Yatsı 20:52
    • 22°C Kocaeli
    • 19°C İstanbul
    • 22°C Ankara
    • 17°C Rize
  • BIST: 9057.84 2.85
  • Altın: 2291.7 0.69
  • Dolar: 32.3134 0.18
  • Euro: 35.1036 -0.01

Kurban etini saklarken nelere dikkat edilmeli

Kurban etini saklarken ve tüketirken nelere dikkat etmeli? İşte cevabı...
Kurban etini saklarken nelere dikkat edilmeli

Teknolojinin ilerlemesi ve buzdolaplarının yanı sıra derin dondurucuların da evlerde yerini almasıyla birlikte kurban etinin saklanması biraz daha kolay olmaya başladı. Eski yıllarda insanlarımız kurbanlarını kestikten sonra dağıtılan etin kalan kısmını daha çok kavurma yaparak kış aylarında tüketilmek üzere tenekelerde saklardı. Ancak günümüzde kavurma yaparak saklama yerini derin dondurucularda çiğ olarak saklamaya bıraktı.

Peki kurban eti saklanırken ve tüketilirken nelere dikkat edilmeli?

Satış Pazarlama Müdürü Halil Tosun; kurban etlerinin saklanmasının ve kullanılmasının insan sağlığı açısından çok önemli olduğunun altını çizdi.

Çözülen eti tekrardan dondurmayın


Etlerin çok çabuk bozulabileceğini söyleyen Halil Tosun, geçmiş yıllara nazaran etlerin çok kolay bir şekilde buzdolabının derin dondurucu bölmesinde veya sadece derin dondurucularda uzun süre saklanabileceğini dile getirdi. Et ve et ürünlerinin çabuk bozulma riski taşıdığına dikkat çeken Tosun, özellikle dondurulmuş etleri kullanırken daha da dikkat edilmesi gerektiğini ve dondurulmuş etlerin çözüldükten sonra kesinlikle yeniden dondurulmaması gerektiğine, kurbanlık etlerin küçük parçalar halinde saklanmasının bu riskin önüne geçeceğini söyledi.


Etlerin dinlendirilmesi gerekiyor


Kurban kesildikten sonra kesinlikle etin dinlendirilmesi gerektiğini belirten Satış Pazarlama Müdürü Halil Tosun, etin kesilir kesilmez buzdolabına konulmasının ete zarar vereceğini belirterek kesinlikte etlerin temiz kaplarda güneş görmeden ve hava alması sağlanarak bir süre bekletilmesi gerektiğini söyledi. Tosun, etlerin kesir kesilmez buzdolabına kaldırılmasının veya büyük parçalar halinde dondurucuya konulmasının da sıkıntılı olduğunu vurgulayarak büyük parçaları soğutmaya derin dondurucuların yetmeyeceğini ve bir iki gün içinde etlerin bozulabileceğine dikkat çekti.

En az bir gün sonra tüketilmeli


Halil Tosun 5-4 saatlik bir bekleme süresinden sonra etlerin buzdolabına kaldırılması gerektiğini dile getirdi. Kurbanlık etin dayanma süresinin kesim kalitesine ve et parçasının büyüklüğüne göre değişebileceğini belirten Tosun, normal buzdolabında etlerin 5-6 gün kıymanın ise 3 gün içinde tüketilmesi gerektiğini söyledi. Hayvan kesildiğinde etinin sert olduğuna işaret eden Tosun, taze etin pişirilmesi ve hazmının zor olduğu ve kurban etlerinin, en az bir gün sonra tüketilmesinin gerektiği belirtti.


Uzun süre pişirmeyin


Çok yüksek ısıda uzun süre pişirme ve kızartma yönteminin, kanserojen maddelerin oluşumuna yol açtığını belirten Halil Tosun; "Etlerin tek olarak pişirilmek yerine; sebzelerle birlikte pişirilmesi ve bu şekilde tüketilmesi, besin çeşitliliğinin sağlanması, sebzelerde bulunan C vitamininin etlerde bulunan demirin emilimini artırması açısından sağlıklı bir yöntemdir. Çok yüksek ısı, dış yüzeyinin yanmasına ve su kaybının fazla olmasına yol açacağı için besin kaybını artırır. Etlerin haşlanarak pişirilmesi, sağlıklı olmasının yanı sıra ette olması muhtemel parazitlerin insana geçmesini de büyük ölçüde engeller” dedi.

Tosun; dondurulmuş etlerin buzdolabının normal bölümünde veya oda ortamında çözülmesinin sağlanması gerektiğini belirterek et keserken ayrı sebze keserken ayrı kesme tahtalarının kullanılmasını bunun çapraz bulaşmayı engelleyeceği uyarısında bulundu. Satış Pazarlama Müdürü Halil Tosun; son olarak et ve kemiklerin haşlanmasıyla elde edilecek olan suların da buzdolaplarının dondurucularında saklanabileceğini dile getirerek bu suların daha sonra yemek yapımına ayrı bir tat katacağını sözlerine ekledi.

2-089.jpg

Etiketler: , , ,
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 Milli Hakimiyet | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Haber Scripti: CM Bilişim