• Bir Ayet
  • Bir Hadis
  • Namaz Vakitleri
  • Hava Durumu
  • "Görmedikleri hâlde Rablerinden korkanlar için bir bağışlanma ve büyük bir mükâfat vardır. Sözünüzü gizleyin, yahut onu açığa vurun; (fark etmez). Şüphesiz Allah, sinelerin özünü (kalplerde olanı) hakkıyla bilir. Yaratan bilmez mi? O, en gizli şeyleri bilir, (her şeyden) hakkıyla haberdardır."(Mülk, 12-14)
  • "Her kim aşura gününde ailesine ve ev halkına ikramda bulunursa Cenab-ı Hak da senenin tamamında onun rızkına bereket ve genişlik ihsan eder."(et-Tergîb ve'l-Terhİb 2/116)
  • için namaz vakitleri
    İmsak 04:27Güneş 06:03Öğle 13:07İkindi 16:55Akşam 20:01Yatsı 21:31
    • 19°C Kocaeli
    • 19°C İstanbul
    • 24°C Ankara
    • 22°C Rize
  • BIST: 9716.77 -0.05
  • Altın: 2427.694 -0.04
  • Dolar: 32.5699 0.15
  • Euro: 35.0032 0.66

Kredi Kartı Kullananlar Bu Habere Dikkat!

Gıda maddeleri, elektronik eşya, benzin ve ulaşıma gelen zamlara bir türlü para yetiştiremeyen vatandaş, kredi kartına sarıldı.
Kredi Kartı Kullananlar Bu Habere Dikkat!

Kredi kartlarında taksit sınırlamasının kaldırılması bir kez daha gündemde geldi. Türkiye’deki kartlı alışverişin yaklaşık yüzde 80’inin taksitle yapıldığını belirten Yaşar Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Ekonomi Bölümü’nden Yrd. Doç. Dr. Serpil Kahraman Akdoğu, kredi kartlarının taksit sayısının esnetilmesine yönelik tartışmaların esas amacının, ekonomiyi canlandırmak olduğunu söyledi.

Bankalararası Kart Merkezi (BKM) verilerine göre yılın ilk yarısı itibariyle kredi kartlarından yapılan toplam harcama tutarı 261.4 milyar lira.

Bunun 27.5 milyar lirasını nakit çekim oluşturdu. Kartlı ödeme sistemleri kullanılarak yapılan toplam ödeme tutarı ise geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 15 artarak 250 milyar liraya çıktı.

Bu verilere göre hane halkının yaklaşık yüzde 38’inin kartlı sistemlerle harcama yaptığını belirten Akdoğu, “Kişi başına düşen GSYH'nin 10 bin 404 dolar olduğu ülkemizde, kişilerin kimi zaman çarkı döndürebilmek adına kredi kartlarına yönelimi zorunluluk haline gelebiliyor. Buna ilaveten bireylerin, kısa vade ve görece düşük meblağda nakit gereksinimi için ferdi destek kredileri yerine kredi kartlarını nakdi amaçla kullanımına eğildiklerini de görüyoruz” dedi.

 

'BORCU BORÇLA KAPATIYORUZ'

 

Kredi kartlarının nakdi amaçla kullanılmasının, borçları ödeyememe şeklinde kendisini gösteren bir kısır döngü ortaya çıkardığını söyleyen Akdoğu, Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Risk Merkezi’nin son verilerine dikkat çekti.

 

Akdoğu, “TBB Risk Merkezi, Mayıs ayı itibariyle sistemde toplam 2 milyon 600 bin kişinin bireysel kredi veya bireysel kredi kartını ödeyememe durumundan toplam 14 milyon 966 bin lira ile yasal takip sürecinde bulunduğunu açıklamıştı. 21 Ağustos haftası itibariyle tüketici kredilerinde takipteki alacak 8.883 milyar lira olurken takipteki bireysel kredi kartları ise 6.246 milyar lira olarak kaydedildi” diye konuştu. 

 

Geçen yıldan bu yana taksit kısıtını izleyen süreçte ferdi destek kredilerinin, olağan artış seyrini sürdürdüğünü belirten Akdoğu, “Bu durumun bir diğer nedeni, bireylerin yeni bir kredi kartı ya da kartları temin etmeleri ve kredi kartı borçlarını, başka bir kredi kartından nakit edinerek ödeme eğiliminde olmaları” dedi.

 

'LİMİTLERE SINIRLAMA GELSİN'

 

İhtiyaç dışı harcama eğiliminin yüksek olduğu Türkiye'de, taksit esnekliği ve yüksek limit oranlarıyla hayali bir refah durumu ortaya çıkarıldığını ifade eden Serpil Akdoğu, sözlerini şöyle sürdürdü:

 

“Ülkemizde, sürdürülemez borçluluk riskine karşı düzenlemeler yapılmalı. Örneğin hamillerin BKM nezdindeki tüm kredi kartı toplam limitlerine sınırlama getirilerek, bireyin gelirinin belirli bir oranına endekslenmesi gibi. Ancak gerekirse taksitlerin esnetilmesi yoluna da gidilmelidir.” 

 

KAÇ ADET KREDİ KARTI VAR?

 

BKM verilerine göre 2014 yılında toplam 200 bin adet artış gösteren kredi kartı sayısı, 2015'in ilk yarısında 800 bin adet arttı. BKM’ye göre sistemde, 57.8 milyon adet kredi kartı dolaşımda bulunuyor. 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 Milli Hakimiyet | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Haber Scripti: CM Bilişim