• Bir Ayet
  • Bir Hadis
  • Namaz Vakitleri
  • Hava Durumu
  • "Görmedikleri hâlde Rablerinden korkanlar için bir bağışlanma ve büyük bir mükâfat vardır. Sözünüzü gizleyin, yahut onu açığa vurun; (fark etmez). Şüphesiz Allah, sinelerin özünü (kalplerde olanı) hakkıyla bilir. Yaratan bilmez mi? O, en gizli şeyleri bilir, (her şeyden) hakkıyla haberdardır."(Mülk, 12-14)
  • "Her kim aşura gününde ailesine ve ev halkına ikramda bulunursa Cenab-ı Hak da senenin tamamında onun rızkına bereket ve genişlik ihsan eder."(et-Tergîb ve'l-Terhİb 2/116)
  • için namaz vakitleri
    İmsak 05:20Güneş 06:47Öğle 13:14İkindi 16:45Akşam 19:31Yatsı 20:52
    • 21°C Kocaeli
    • 19°C İstanbul
    • 22°C Ankara
    • 17°C Rize
  • BIST: 9036.33 2.61
  • Altın: 2299.138 1.03
  • Dolar: 32.3144 0.19
  • Euro: 35.0436 -0.20

Körfez Köprüsü Nezaman Açılacak?

Başkan Karaosmanoğlu, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ile birlikte İzmit Körfez Geçişi ve otoyol çalışmalarını inceledi .
Körfez Köprüsü Nezaman Açılacak?

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, İzmit Körfez Geçiş Köprüsü ve Gebze-Orhangazi-İzmit Otoyolu projesini Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ile birlikte inceledi. Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, AK Parti Kocaeli İl Başkanı Şemsettin Ceyhan, ilçe belediye başkanlarından İsmail Baran ve Hüseyin Üzülmez’in de katıldığı teknik inceleme gezisinde çalışmanın son geldiği durum yerinde görüldü. Başkan Karaosmanoğlu proje için, “Bu gurur tablosu milletimizdir. Bu büyük projede çalışan tüm kardeşlerime teşekkür ediyorum. Cumhurbaşkanımıza, Başbakanımıza ve bakanlarımıza çok teşekkür ediyorum” dedi.

 

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu’ndaki güzergahta bulunan 3,5 kilometrelik Samanlı tünelinde incelemelerde bulundu. Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu’nun da eşlik ettiği incelemede Bakan Yıldırım, “İstanbul-İzmir Otoyolu tamamen bittiğinde İstanbul’dan İzmir’e 2 saat 50 dakikada gelmek mümkün olacak. İstanbul-İzmir Otoyolu’nu ve dünyanın en büyük dördüncü köprüsü İzmit Körfez geçişini inceledik. Kullanılan tel halatlarının boyu 80 bin kilometredir. Bu önemli projeyi tamamen Türk mühendisleri, Türk işçileri ve Karayolları’nın fedakâr çalışanları gerçekleştirdi. Projede alt yüklenici olarak Japonlar var. Biz eskiden birinci ve ikinci köprüyü yaptık. Orada yabancılar müteahhit, bizim firmalarımız taşerondu. Türkiye, AK Parti iktidarında öyle bir mesafe aldı ki; dünyanın en büyük projelerini kendi insanımızın aklıyla, gücüyle gerçekleştirir hale geldik. Bunun en güzel örneği bu projedir” diye konuştu.

 

“Yalova-İzmit-Kocaeli bağlantısından körfez çıkışına kadar olan 40 kilometrelik mesafeyi önceden hizmete açacağız” diyen Yıldırım, “Öncesinde kontroller yapıyoruz. Mayıs ayının sonu itibariyle İstanbul’dan köprü kesimi de dahil İznik çıkışına kadar açılmış olacak. Bu senenin sonuna kalmadan da İstanbul-Bursa çevre yolu arası tamamen bitip, trafiğe verilecek. İstanbul-İzmir arasında 433 kilometrelik bölüm için Balıkesir, Manisa ve İzmir’de çalışmalar devam ediyor. Yıl sonunda 22 kilometrelik İzmir-Kemalpaşa yolu otogar çıkışına kadar bitmiş olacak. Bursa-Manisa arası da 2018 yılına kadar tamamlanmış olacak” açıklamasını yaptı.

 

Yolun maliyeti hakkında bilgiler veren Bakan Yıldırım, “Bu otoyol tek köprünün finansman dahil maliyeti 30 katrilyona yakın. Yani 9 milyar dolar. Bugüne kadar kamulaştırma artı yapım olarak harcanan kısım 12 milyar Türk lirası. Hemen hemen işin 3’te 1’i tamamlandı. İstanbul-İzmir otoyolu tamamen bittiğinde İstanbul’dan İzmir’e 2 saat 50 dakikada gelmek mümkün olacak. Marmara ve Ege bölgesi artık birbiriyle birleşmiş oldu. Türkiye nüfusunun yüzde 40’ını, ülkenin milli gelirinin yüzde 65’ini üreten bu bölge adeta birbirleriyle komşu kapısı haline gelecek. Bölgedeki ekonomi çok daha büyüyecek. Bu bölge tamamen gelecek dönemde 2023 hedeflerinin gerçekleşmesinde lokomotif görevi üstlenecek. Köprüde işlemlere başlayalı fiilen başlayalı 3 yıl oldu. İki yılımız daha var. Aslında sözleşmede öngörülen zaman dilimi 7 yıl. 2 yıl önceden projeyi bitirmiş olacağız. Buda bir rekor. Başta Sayın Cumhurbaşkanımıza, Başbakanımıza teşekkür ediyorum. Projede destek oldular. Projenin tamamlanması için gerekli katkıları sağladılar” dedi.

 

Köprüdeki ilk geçişin mayıs ayı sonunda olacağını vurgulayan Yıldırım, “6 dakikada İzmit’ten Altınova tarafına geçmiş olacağız. Gebze-Dilovası arası 12 kilometrelik kısım. Bunun alternatifi 45 dakikada arabalı vapur, 1.5 saatte de 90 kilometrelik Kocaeli-Gölcük trafiğine geçiştir. Bazen köprüden geçiş pahalı olacak diye haberler çıkıyor. En pahalı hizmet olmayan hizmettir. Bunun böyle bilinmesi lazım. Bu tamamen yap-işlet-devren modeliyle gerçekleştirilen projedir. Buraya 30 trilyon yatıran işletmeci de bu parasını belirli bir süre içerisinde toplaması lazım. Peşin yaptırıyoruz, taksitle ödüyoruz. Burada geçen trafik garantisi eksik kalırsa, devlet olarak farkını biz vereceğiz. Eksik kalmazsa bir şey yapmak gerekmiyor. İstanbul-İzmir arasını hesap ettiğimizde bu yol çok karlı. Dünyanın değişik yerlerindeki yollarla kıyasladığımızda burası geçiş ücretleri bakımından en ucuz yoldur. Ücretler belli, ama şuanda ezberimde değil” şeklinde konuştu. Daha sonra Bakan Yıldırım, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu ve beraberindekiler konuşmaların ardından araçla yolu gezdi.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 Milli Hakimiyet | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Haber Scripti: CM Bilişim