• Bir Ayet
  • Bir Hadis
  • Namaz Vakitleri
  • Hava Durumu
  • "Görmedikleri hâlde Rablerinden korkanlar için bir bağışlanma ve büyük bir mükâfat vardır. Sözünüzü gizleyin, yahut onu açığa vurun; (fark etmez). Şüphesiz Allah, sinelerin özünü (kalplerde olanı) hakkıyla bilir. Yaratan bilmez mi? O, en gizli şeyleri bilir, (her şeyden) hakkıyla haberdardır."(Mülk, 12-14)
  • "Her kim aşura gününde ailesine ve ev halkına ikramda bulunursa Cenab-ı Hak da senenin tamamında onun rızkına bereket ve genişlik ihsan eder."(et-Tergîb ve'l-Terhİb 2/116)
  • için namaz vakitleri
    İmsak 04:31Güneş 06:06Öğle 13:07İkindi 16:54Akşam 19:59Yatsı 21:28
    • 23°C Kocaeli
    • 23°C İstanbul
    • 25°C Ankara
    • 22°C Rize
  • BIST: 9645.02 -0.50
  • Altın: 2416.205 -0.73
  • Dolar: 32.5833 0.30
  • Euro: 34.8133 0.43

Kiralık İşçilik Meclisten Geçti Geliyor

Çalışanlar artık taşeronluk sistemini bile mumla arayacak.
Kiralık İşçilik Meclisten Geçti Geliyor

İşçilere taşeronluk sistemini dahi aratacak, “kiralık işçilik” olarak bilinen tasarı TBMM’de kabul edildi. Artık, işçiler kurulacak ‘Özel İstihdam Büroları’ndan kiralanacak. Birçok hak kaybının yaşanacağı uygulama ile düzenli bir işyerine sahip olamayan çalışanların primleri kesik kesik yatacak ve emekli olmaları zorlaşacak. Zam almaları ise hayal olacak.

“KİRALIK İŞÇİLİK” DÖNEMİ İLE BÜYÜK HAK KAYBI...

Daha önce, gelen tepkiler üzerine veto edilen ve geçtiğimiz günlerde TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu’nda görüşülerek kabul edilen, ‘kiralık işçilik’ olarak bilinen “İş Kanunu ile Türkiye İş Kurumu Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı”nı hükümet kayıt dışılığı azaltmak ve ILO ve AB normlarına uymak adına çıkardığını savunsa da sendikalar bu tasarıyla işçilerin haklarından büyük kayıplar yaşanacağını söylüyor.

SİGORTALARI KESİK KESİK YATACAK

Peki ya bu kiralık işçilik olarak tanımlanan tasarı neler getirecek? Sendikalar tarafından yapılan eleştirilerde öncelikle yasal hakların ortadan kalkacağı belirtiliyor. Özel sektör taşeronlaşmanın önünün açılacağının ifade edildiği sistemde istihdam bürolarının işçi özerinden kâr sağlama amacı güdeceği kaydediliyor. En kötüsü de, işçiler kiralama yöntemiyle çalışacağı için sigortaları kesik kesik yatacak.

İşçi kesimi, modern kölelik olarak tanımlanan taşeronluk sistemi ile mücadele ederken, şimdi ise taşeronluğun ötesi “kiralık işçilik” Meclis’te kabul edildi. Tasarı ile özel istihdam büroları kurularak işçiler bu bürolar üzerinden iş yerlerine kiralanacak. Özel İstihdam Büroları ile muhatap olacak işçiler, iş yerinin değil istihdam bürolarının elemanı olacak. Derdiğini ise çalışma koşullarını bilmeyen bu bürolara anlatmaya çalışacak.

Daha önce gelen tepkiler üzerine veto edilen ve geçtiğimiz günlerde TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu’nda, görüşülerek kabul edilen, ‘kiralık işçilik’ olarak bilinen “İş Kanunu ile Türkiye İş Kurumu Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı”nı hükümet kayıt dışılığı azaltmak ve ILO ve AB normlarına uymak adına çıkardığını savunsa da sendikalar bu tasarıyla işçilerin haklarından büyük kayıplar yaşanacağını söylüyor.

Hali hazırda haklarından mahrum olan ve her fırsatta haklarını alma peşinde olan işçiler için bu sistem tam anlamıyla hayal kırıklığı olacak. Örneğin, mevsimlik işçiler, temizlik işçileri, hasta ve çocuk bakım hizmetlerinde çalışanlar aynı güvenlik elemanları gibi özel şirketlerden kiralanabilecek. Uygulama ile işçiler için iş kaygısı daha da artacak. Çünkü ne kadar ve kaç yıl çalışacakları belli olmayacak. Tasarıyla işyerlerinde çalışan sayısının yüzde 25’ine kadarı kiralık işçi olacak. Ancak 1 ila 10 arasında çalışanı bulanan KOBİ’ler için bu sınırlama uygulanmayacak. KOBİ’ler istediği kadar kiralık işçi çalıştırabilecek.

SİGORTALARI KESİK KESİK YATACAK, ZAM ALMALARI ZORLAŞACAK

Peki ya bu kiralık işçilik olarak tanımlanan tasarı neler getirecek? Sendikalar tarafından yapılan eleştirilerde öncelikle yasal hakların ortadan kalkacağı belirtiliyor. Özel sektör taşeronlaşmanın önünün açılacağının ifade edildiği sistemde istihdam bürolarının işçi özerinden kar sağlama amacı güdeceği kaydediliyor. En önemlilerinden biri de işçiler kiralama yöntemiyle çalışacağı için sigortaları kesik kesik yatacak. Yani emekli olmaları zorlaşacak. Kıdem tazminatları da fiilen ortadan kalkmış olacak.  İşçilerin düzenli bir işyeri olmadığı için de zam almaları zorlaşacak.

YASAL DÜZENLEMELER ORTADAN KALKACAK

Komisyonda kabul edilen “kiralık işçi” çalıştırmanın önünü açacak kanun tasarısına tepkiler ise çığı gibi büyüyor. Hak-İş Konfederasyonu teşkilatlarına gönderdiği yazıyla kaygılarını ifade etti. Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay da daha önce yaptığı açıklamada yasal düzenlemelerin ortadan kalkacağının altını çizerek “Taşeronluk uygulamasını dahi çalışanlar için aratacak olan bu düzenleme, modern dünyanın adeta ‘paralı kölelik’ sistemidir” diye konuşmuştu.

 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 Milli Hakimiyet | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Haber Scripti: CM Bilişim