• Bir Ayet
  • Bir Hadis
  • Namaz Vakitleri
  • Hava Durumu
  • "Görmedikleri hâlde Rablerinden korkanlar için bir bağışlanma ve büyük bir mükâfat vardır. Sözünüzü gizleyin, yahut onu açığa vurun; (fark etmez). Şüphesiz Allah, sinelerin özünü (kalplerde olanı) hakkıyla bilir. Yaratan bilmez mi? O, en gizli şeyleri bilir, (her şeyden) hakkıyla haberdardır."(Mülk, 12-14)
  • "Her kim aşura gününde ailesine ve ev halkına ikramda bulunursa Cenab-ı Hak da senenin tamamında onun rızkına bereket ve genişlik ihsan eder."(et-Tergîb ve'l-Terhİb 2/116)
  • için namaz vakitleri
    İmsak 04:38Güneş 06:12Öğle 13:08İkindi 16:53Akşam 19:55Yatsı 21:22
    • 12°C Kocaeli
    • 14°C İstanbul
    • 17°C Ankara
    • 19°C Rize
  • BIST: 9524.59 -0.06
  • Altın: 2487.347 0.14
  • Dolar: 32.5496 0.07
  • Euro: 34.7107 0.12

Kıble Dağı Camiisi Açılışı

Üsküdar'daki Şemsi Ahmet Paşa Camisi'nin mimarisine benzer tarzda yapılan caminin açılışının Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Rize ziyareti sırasında gerçekleştirilmesi bekleniyor.Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın baba ocağı Rize'nin Güneysu ilçesindeki bin
Kıble Dağı Camiisi Açılışı

Kıble Dağı'nın zirvesinde yükselen caminin inşaatı bitti
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın baba ocağı Rize'nin Güneysu ilçesinde, bin 130 rakımda yer alan, konumu ve manzarasıyla ziyaretçileri hayran bırakan Kıble Dağı Camisi'nin inşaatı tamamlandı. Üsküdar'daki Şemsi Ahmet Paşa Camisi'nin mimarisine benzer tarzda yapılan caminin açılışının Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Rize ziyareti sırasında gerçekleştirilmesi bekleniyor.Cumhurbaşkanı Recep  Tayyip Erdoğan'ın baba ocağı Rize'nin Güneysu ilçesindeki bin 130 rakımlı Kıble  Dağı'nın zirvesine inşa edilen ve manzarasıyla ziyaretçilerini hayran bırakan  Kıble Dağı Camisi'nin yapımı tamamlandı.

--5914514.jpegkible-dagi-nin-zirvesinde-yukselen-caminin-insaati-bitti-5914560.jpeg--5914516.jpeg


    Güneysu ilçesinde, kıble yönünde olması ve ilçenin birçok yerinden  görülebilmesi nedeniyle Kıble Dağı ismiyle anılan bin 130 rakımlı dağın zirvesine  inşa edilen caminin yapımı yaklaşık 1.5 yıllık çalışmanın ardından sona erdi.

    Söz konusu proje çerçevesinde camiye giden yolun yapımı tamamlandıktan  sonra etrafında yürüyüş parkuru, dinlenme alanı, konukların çay içebileceği park  alanı ve mesire yerleri inşa edilerek, güzel vakit geçirmek isteyen vatandaşların  hizmetine sunuldu.

    Güneysu Kaymakamı İhsan Selim Baydaş, AA muhabirine yaptığı  açıklamada, caminin ilk olarak 1800'lü yıllarda Moşula Mehmet Efendi ve Kuş Ahmed  Efendi tarafından inşa ettirildiğini anlatarak, 1960 yılında ahşap camide yangın  çıkması nedeniyle Yusuf Yılmaz Hocaefendi tarafından yapının yeniden taştan  yapıldığını söyledi.

    Yapının uzun yıllar bir dua ve ibadet merkezi olarak kullanıldığını  belirten Baydaş, bölgeye gelen insanların yaya olarak ulaştıkları camide  konaklama imkanı da bulduğunu ifade etti.

    Baydaş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2010 yılında başbakan  olarak görev yaptığı dönemde bölgede incelemelerde bulunduğunu ifade ederek,  Erdoğan'ın caminin günümüz şartlarına cevap verememesinden dolayı restore  edilmesini istediğini dile getirdi.

    - "Ortaya çıkan gerçek bir şaheser"

     Bölgeye ulaşımın sağlanması için yolun yapılmasının ardından, cami  inşaatının hayırsever işadamlarının katkılarıyla 2013 yılında yapılmaya  başlandığını belirten Baydaş, "Mekana uygun bir cami için yoğun çalışma yapıldı.  Mimarisi üstün özelliklerde bir cami inşa edildi. İstanbul Üsküdar'da inşa edilen  Kuşkonmaz Camisi'nin (Şemsi Ahmet Paşa) birebir örneğidir. Osmanlı camisinin  modern özelliklerde uygulanmasıdır. Çok ehil eller tarafından yapıldı. Birinci  sınıf malzemeler seçilerek kullanıldı" diye konuştu.

     Baydaş, caminin dağın tepe noktasında olması nedeniyle bir çok yerden  görülebildiğini anlatarak, "Ortaya çıkan gerçek bir şaheser. Çok ilgi ve dikkat  çekeceğini düşünüyoruz. Önümüzdeki dönemde çok önemli bir merkez olacağını  düşünüyoruz. Her geçen gün artan bir ilgi var. Caminin açılmasının ardından  ilginin artacağını tahmin ediyoruz" ifadelerini kullandı.

     - Masrafları hayırseverler karşıladı

     Caminin masraflarının tamamının hayırseverler tarafından  karşılandığını ve kamu kaynağı kullanılmadığını kaydeden Baydaş, açılışının  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ilk Rize ziyaretinde gerçekleşebileceğini  kaydetti.

     Baydaş, inşaatı tamamlanan caminin çevre düzenlemesinin de kısa sürede  bitirileceğini söyledi.

     Caminin mimarı Yusuf Yılmaz da yeni yapılan Kıble Dağı Camisi'nin 275  metrekare alana yerleştirildiğini ifade ederek, şunları kaydetti:

     "Caminin 70 metrekaresi erkekler, 45 metrekaresi kadınlar için  ayrılmıştır. Revaklar ise 135 metrekaredir. Kapalı alanda yaklaşık 200 kişi  ibadet edebilmektedir. Açık alanda ise toplam bin kişinin ibadet etmesi  mümkündür. İmam lojmanı 85 metrekare olarak planlanmış, cami kubbesinin  yüksekliği 13 metre, minarenin yüksekliği ise 27 metredir. Ayrıca caminin  şadırvanında devamlı sıcak su akacak şekilde düzenleme yapılmıştır. Kadınlar  kısmında ise ibadet mekanının yanında bir de bebek bakım odası tasarlanmıştır."

     - Cami bahçesine dev Türk bayrağı

     Yöre şartlarına uygun olarak çevre düzenlemesinde çetin geçen  kışlardan etkilenmemesi için yer döşemesinde masif granit basamak, bordür ve  küptaşların tercih edildiğini anlatan Yılmaz, şöyle devam etti:

     "Cami aydınlatması geceleri civar köylerden ve sahilden de  görülebilecek şekilde planlanmış, açık alan aydınlatmaları ise çevre  düzenlemesiyle uyumlu olacak şekilde düşünülmüştür. Caminin bahçesine 15 metre  yüksekliğinde paslanmaz çelikten direk dikilmiş ve üzerine Türk bayrağı  asılmıştır. Arazinin konumu itibariyle çok uzaklardan bile Türk bayrağı  görülebilmektedir."

     - "Cumhurbaşkanı Erdoğan da yakından takip etti"

     Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, inşa sürecinin ilk gününden  itibaren en ince detayına kadar baştan sona ilgilendiğini vurgulayan Yılmaz,  "Gece gündüz bizim bu işi hızlandırmamızı ve en iyi sonuca ulaşılmasını istedi.  Gerekli güvenlik tedbirlerini alarak ve bütün olanakları zorlayarak, kışın dahi  çalışmamızı sağladı" diye konuştu.

     Yılmaz, kışın zor hava şartlarında cami inşaatında çalışan 3 işçinin  mahsur kalması üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu işçilerin helikopterle  kurtarılmasını da yakından takip ettiğini anlatarak, bütün zorluklara rağmen  inşaatın 14 ayda tamamlandığını ve caminin ibadete hazır hale getirildiğini  söyledi.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 Milli Hakimiyet | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Haber Scripti: CM Bilişim