• Bir Ayet
  • Bir Hadis
  • Namaz Vakitleri
  • Hava Durumu
  • "Görmedikleri hâlde Rablerinden korkanlar için bir bağışlanma ve büyük bir mükâfat vardır. Sözünüzü gizleyin, yahut onu açığa vurun; (fark etmez). Şüphesiz Allah, sinelerin özünü (kalplerde olanı) hakkıyla bilir. Yaratan bilmez mi? O, en gizli şeyleri bilir, (her şeyden) hakkıyla haberdardır."(Mülk, 12-14)
  • "Her kim aşura gününde ailesine ve ev halkına ikramda bulunursa Cenab-ı Hak da senenin tamamında onun rızkına bereket ve genişlik ihsan eder."(et-Tergîb ve'l-Terhİb 2/116)
  • için namaz vakitleri
    İmsak 04:27Güneş 06:03Öğle 13:07İkindi 16:55Akşam 20:01Yatsı 21:31
    • 24°C Kocaeli
    • 23°C İstanbul
    • 28°C Ankara
    • 30°C Rize
  • BIST: 9712.95 -0.09
  • Altın: 2427.694 -0.04
  • Dolar: 32.5699 0.15
  • Euro: 35.0032 0.66

Kanser Hastaları İlaç Alamıyor

Türk Eczacıları Birliği Genel Sekreteri Arman Üney bugün bir açıklama yaparak kanser hastalarının mağdur olduğunu, ilaçlarını alamadıklarını belirtti. Üney, yaptığı açıklamada şunları söyledi,
Kanser Hastaları İlaç Alamıyor

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ HASTALARI İLAÇLARI TEMİN EDEMİYOR"

"Daha önce yazılı ve görsel medya aracılığıyla defalarca kanser ilaçlarının eczane dışından temininde ciddi sorunlar yaşanabileceğini belirtmiştik. Geçtiğimiz hafta İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi hastanesinin kanser ilaçlarını temin edememesini, ihale ile ilaç alım sürecinde yaşanan sorunları, ödenek yetersizliklerini ve günde en az 250 kanser hastasının mağdur olduğu açıklaması bu gerçeğin altını bir kez daha çizmiştir. Daha önceki uyarılarımızda da belirttiğimiz gibi, 267 kalem onkoloji ilacının temininde yaşanan sorunlar bitmeyecektir.

Çünkü, hastanelerin açtıkları ilaç ihalelerinde teklif görmeyen ya da fiyatının çok yüksek olması sebebiyle alınamayan ilaçlar bulunmaktadır. Bu çerçeveden bakılınca hastane eczanelerinin ihale yöntemiyle tedarik edeceği onkolojik ilaçlar içerisinde de ihale ile alınamayanlar muhakkak olacaktır.

Diğer yandan, ilaç ihale edilse dahi, ilacın hastaneye teslim süresinin serbest eczanelere oranla çok daha uzun olduğu bir gerçektir.

"SORUN ÇOK"

Kemoterapi ilaçlarında ilaç güvenliğinin sağlanmasındaki en önemli sorun uygun saklama koşullarına göre stoklanması ve dağıtımı sorunudur. Oldukça fazla miktarlarda alınması gereken ilaçların tüm hastane eczanelerinde soğuk zincir şartlarına uygun olarak stoklanması ve dağıtımı için yeterli alan, ekipman ve personel bulunmamaktadır.

İhale ile aynı etken maddenin farklı formlarının farklı firma ilaçları olma olasılığı çok yüksek olacaktır. Farklı firmaların ilaçlarının karıştırılması esnasında birbiri ile geçimsizlikleri söz konusu olabilmektedir. Bu da ilaçların bir arada kullanılamamasına ve tedavilerin aksamasına neden olacaktır. Herhangi bir ilaca hastanın alerjik reaksiyongöstermesi durumunda doktorun farklı bir eşdeğer ilacı tercih etme şansı olmayacak; bu da tedavinin aksamasına neden olacaktır.

Türk Eczacıları Birliği olarak, özellikle kanser gibi son derece zorlu bir tedavi süreci yaşayan hastalarımızı mağdur edecek bu uygulamadan ivedilikle vazgeçilmesi konusunda tüm yetkili kurumları gereğini yapması konusunda uyarıyor, konuya daha hassasiyetle yaklaşılması gerektiğini belirtiyoruz."

TEB NELERE İTİRAZ ETMİŞTİ?

Türk Eczacıları Birliği yaptığı itirazlarda bu kararın pratikte sorunlara neden olacağını belirterek şunları söylüyordu,

- Hastane ihalelerinde yüksek fiyatlı ilaçlar alınamayacak

- Hastanelerde stok için yeterli alan ve uygun saklama koşulları yoktur

- Birkaç ay süreyle firmalar tarafından piyasaya arz edilemeyen ilaçlar olacaktır ve hastane stokları yeterli olmaması nedeniyle hastalara ulaştırılamayacak

- Hastaların ilaçlara alerjik reaksiyon göstermesi durumunda hastaya yeni ilaç verilemeyecektir

 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 Milli Hakimiyet | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Haber Scripti: CM Bilişim