• Bir Ayet
  • Bir Hadis
  • Namaz Vakitleri
  • Hava Durumu
  • "Görmedikleri hâlde Rablerinden korkanlar için bir bağışlanma ve büyük bir mükâfat vardır. Sözünüzü gizleyin, yahut onu açığa vurun; (fark etmez). Şüphesiz Allah, sinelerin özünü (kalplerde olanı) hakkıyla bilir. Yaratan bilmez mi? O, en gizli şeyleri bilir, (her şeyden) hakkıyla haberdardır."(Mülk, 12-14)
  • "Her kim aşura gününde ailesine ve ev halkına ikramda bulunursa Cenab-ı Hak da senenin tamamında onun rızkına bereket ve genişlik ihsan eder."(et-Tergîb ve'l-Terhİb 2/116)
  • için namaz vakitleri
    İmsak 04:27Güneş 06:03Öğle 13:07İkindi 16:55Akşam 20:01Yatsı 21:31
    • 22°C Kocaeli
    • 22°C İstanbul
    • 27°C Ankara
    • 23°C Rize
  • BIST: 9716.77 -0.05
  • Altın: 2427.694 -0.04
  • Dolar: 32.5699 0.15
  • Euro: 35.0032 0.66

Japonya’da İslam’ı Yayan Abdurreşit Efendi’nin Kabrini Ziyaret Etti

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Japonya’ya İslamiyeti yayan Abdurreşit Efendi’nin kabrini ziyaret etti.Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, resmi temaslarda bulunmak üzere geldiği Japonya’nın baş...
Japonya’da İslam’ı Yayan Abdurreşit Efendi’nin Kabrini Ziyaret Etti

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Japonya’ya İslamiyeti yayan Abdurreşit Efendi’nin kabrini ziyaret etti.

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, resmi temaslarda bulunmak üzere geldiği Japonya’nın başkenti Tokyo’da ülkeye İslamiyeti yayan Abdurreşit Efendi’nin mezarını ziyaret etti. Ziyareti sırasında mezar taşı üzerindeki yazıyı okuyan dua eden Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş’a kabir ziyareti sırasında eşi Sevgi Kurtulmuş da eşlik etti. Mezarlık’ta konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Kurtulmuş, “Büyük üstat, Türkiye’de hakikaten az biliniyor Abdürreşit İbrahim. Trablus’a gitmiş orada Müslümanların yanında savaşmış. Balkanlar bir çıktığında burada bütün tanıdıklara, Japonlara Hindistanlılara, bütün Asya’dakilere, Ruslara herkese mektuplara mektuplar göndermiş. Balkan harbinde Osmanlı harbinde yardım edilmesi için. Burada dolaşmadığı yer yok, Afrika’ya gitmiş” dedi.

RUSYA’YA DA GİTTİ

Abdürreşit İbrahim Efendi’nin Rusya’ya da gittiğini ifade eden Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, “Aynı zamanda da bütün bu seyahatlerini Sebilu’r-Reşad’da yayınlamış. Sebilu’r-Reşad dergisi bizim Mehmet Akif Ersoy’la, Eşref Edip’le çok yakın arkadaşlıklar kurmuş. Onlarla gelmiş, İstanbul’da konferanslar vermiş, bütün gördüklerini gezdiklerini farklı yerlerde, hem Asya seyahatlerinde hem Rusya seyahatlerindeki tüm bilgileri ortaya koymuş burada mahalle kurmuş. Kazaklardan Mahalle-i İslamiye kurmuş. Yine aynı şekilde Kazan Türklerinde, onlar mektepler kurmuşlar, İslami mektepler. İlk üzerine durduğu şey Müslüman halkın cehaleti. Müslüman cehaletini ortadan kaldırmak için mektepler kurulmuş, kitapları var. Velhasıl çok yönlü bir insan” ifadelerini kullandı.

Kurtulmuş, kabir ziyareti sırasında Japonya’da yaşanan mezar sıkıntısının çözüleceği sözünü veren Kurtulmuş, konuyla ilgili olarak” Ne lazımsa yapalım. Mezar taşları yeni bir hale getirilir. Burada her mezarın her gelenin bir hayat hikayesi var. Kolay değil o dönemde. İnsanlara buraya keyif için gelmemişler. Gelenlerin çoğu oradaki zulümden kaçtıkları için buraya kadar gelmişler” dedi.

"SON GELDİĞİNDE 80 YAŞINDAYMIŞ"

Kabir ziyaretinin ardından basın mensuplarına değerlendirmelerde bulunan Başbakan Yardımcısı, “Hayatı, eserleri, mücadelesi, yaptıkları tanıtılmayı oldukça hak etmiş olan birisi. Türkiye’de bilimsel olarak da araştırmalara vesile olur diye düşünüyorum. Yani o dönemde Sebilu’r-Reşad’da yazıkları, konferansları, konferansta ele aldıkları konular, anlattıkları aslında ilgi çekmiş. Ama tabi sonradan yeni nesillere tanıtılamamış. İnşallah bu ziyaretin böyle bir faydası da olur. Sizler aracılığıyla da bütün Türkiye’de yeni nesillerde Abdürreşit İbrahim’i tanıyanlar olur” ifadelerini kullandı. Kurtulmuş, Müslümanlara da yardımda bulunduğuna dikkat çekerek, “Bir Trablusgarp var fiilen gidiyor, katılıyor. Balkan harplerinde de bütün dünyanın dikkatini çekiyor. Oralarda Osmanlı’ya Müslümanlara yardım gönderilmesi bakımından mektuplarıyla, tabi çok geniş çevresi olan birisi. O geniş çevresinin bütünümü harekete geçirmeye çalışmış olan biri. Sadece seyyah, sadece mezar taşında yazdığı gibi katip değil, seyyah, katip aynı zamanda mücahit birisi. Kolay değil. Buraya son geldiğinde de 80 küsur yaşında birisi. Buraya irşat faaliyetleri için, İslamiyet’i anlatmak için gelmiş. Daha evvel uzun süreler burada kalmış. İki üç sefer, üçüncü gelişi Japonya’ya o zaman da burada kalıyor ve vefat ediyor” açıklamasını yaptı.

Kaynak: Haber Kaynağı
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 Milli Hakimiyet | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Haber Scripti: CM Bilişim