• Bir Ayet
  • Bir Hadis
  • Namaz Vakitleri
  • Hava Durumu
  • "Görmedikleri hâlde Rablerinden korkanlar için bir bağışlanma ve büyük bir mükâfat vardır. Sözünüzü gizleyin, yahut onu açığa vurun; (fark etmez). Şüphesiz Allah, sinelerin özünü (kalplerde olanı) hakkıyla bilir. Yaratan bilmez mi? O, en gizli şeyleri bilir, (her şeyden) hakkıyla haberdardır."(Mülk, 12-14)
  • "Her kim aşura gününde ailesine ve ev halkına ikramda bulunursa Cenab-ı Hak da senenin tamamında onun rızkına bereket ve genişlik ihsan eder."(et-Tergîb ve'l-Terhİb 2/116)
  • için namaz vakitleri
    İmsak 04:38Güneş 06:12Öğle 13:08İkindi 16:53Akşam 19:55Yatsı 21:22
    • 13°C Kocaeli
    • 14°C İstanbul
    • 21°C Ankara
    • 18°C Rize
  • BIST: 9693.46 1.77
  • Altın: 2509.616 1.03
  • Dolar: 32.5735 0.13
  • Euro: 34.7645 0.09

İşte fikir ayrılığının nedeni!

AK Parti'de kongreye üç kala liste düğümü çözüldü.
İşte fikir ayrılığının nedeni!

Cumartesi günü yapılacak AK Parti kongresinde şekillenecek MKYK listesi Beştepe ile Çankaya arasında görüş ayrılığına neden oldu. Anlaşmazlık Erdoğan'ın danışmanı eski bakan Binali Yıldırım'ın kongrede genel başkanlığa aday olması ihtimaline kadar uzandı. Yıldırım için imzalar bile toplanmaya başladı. Ancak mutabakat sağlandı, Davutoğlu'nun tek aday olacağı kongreye gidiliyor.

 

12 Eylül'de 5. Olağan Büyük Kongresi'ni yapacak olan AK Parti'de kongreye üç gün kala liste anlaşmazlığı çıktı. 7 Haziran seçimlerinde tek başına iktidar olamayan ve oy oranı yüzde 41'e gerileyen partide kongreye 'fabrika ayarlarına dönme' imkânı olarak bakılıyordu. Bunun için de partinin en üst karar organı olan ve 50 asil, 25 yedek üyeden oluşan Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) listesinin nasıl şekilleneceği büyük önem taşıyordu. Al Jazeera'nin haberine göre Beştepe ile Çankaya yani Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu arasındaki anlaşmazlık bu nedenle yaşandı.

 

Kaynaklar, anlaşmazlığın çarşamba akşamı gerçekleşen Erdoğan - Davutoğlu görüşmesinde somutlaştığını söyledi. Erdoğan'ın resmi gündeminde olmaksızın AK Parti kurucular kurulu üyeleri ile bir araya geldiği, bu toplantıda kurucuların MKYK listesinin önemli olduğuna işaret ettiği öğrenildi. Erdoğan'ın bu görüşe katılarak, bu parti kurucularına akşam konuyu Davutoğlu ile görüşeceğini söylediği belirtildi. 

 

Akşam gerçekleşen görüşmede, Davutoğlu'nun kendi hazırladığı listeyi Erdoğan'a sunduğu ancak Erdoğan'ın listeye onay vermediği konuşuluyor. Al Jazeera'ye konuşan kaynaklar, Davutoğlu'nun listesinde kendisine yakın isimlerin ağırlıklı olduğunu buna karşın 'ağabeyler' olarak anılan isimlerin yer almadığını söyledi. Davutoğlu'nun listesinde başta ısrarcı olması üzerine anlaşmazlığın büyüdüğü, bunun üzerine Binali Yıldırım'ın kongrede Davutoğlu'nun karşısına aday olarak çıkmasının gündeme geldiği öğrenildi.

 

Binali Yıldırım, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın en yakınındaki isimlerden biri. Erdoğan’dan onay almadan adaylık yarışına girmesi mümkün değil.

 

Yıldırım için imza toplanmaya başladı

Çarşamba gecesi bazı parti teşkilatlarında ve delegeler arasında haberin duyulmasının ardından Yıldırım'ın adaylığı konusunda teyit aranmaya başlandı. Yıldırım'ın kendisine ulaşan bazı isimlere aday olduğunu net bir şekilde söylediği öğrenildi. Perşembe sabah saatlerinde de Erdoğan'ın desteklediği işareti alınan Yıldırım için imza toplanmaya başladı. Bu arada bazı delegeler genel merkezi arayarak gelişmeler konusunda bilgi almaya çalıştı.

 

Olağandışı olağan görüşme

Davutoğlu ve Erdoğan perşembe günü saat 11:00'de haftalık olağan görüşme için bir araya geldi. Partililerin kilitlendiği görüşme Beştepe'deki Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda değil Cumhurbaşkanı'nın ikamet ettiği konutta gerçekleşti. Yaklaşık 1 saat süren görüşmede Davutoğlu'nun liste üzerinde Erdoğan'ın önerdiği değişiklikleri yapmayı kabul ettiği öğrenildi. Anlaşmazlığın böylece aşıldığı belirtiliyor. Kongreye bundan sonra tek aday olarak Davutoğlu ile gidilmeye karar verildi. Erdoğan ve Davutoğlu daha sonra birlikte Kocatepe Camii'ndeki şehit cenazesine katıldı.

 

Kulislerde, cenazenin ardından Erdoğan'ın konutunda Binali Yıldırım'ın da katıldığı uzun süreli bir toplantı yapıldığı ve liste üzerinde ayrıntılı çalışma yapıldığı konuşuluyor.

 

'Listenin sürprizleri olacak'

Al Jazeera'ye bilgi veren kaynaklar; liste üzerinde cumartesi gününe kadar her türlü değişiklik olabileceğini söyledi. Parti kulislerinde ise 'liste Erdoğan'ın izlerini taşıyacak' yorumları yapılıyor. Buna göre Davutoğlu'nun listesinde yer vermediği birçok üç dönemlik isim listede yer alacak. Binali Yıldırım'ın Genel Başkan Yardımcısı olacağı konuşuluyor. Eski Meclis Başkanı Cemil Çiçek ve Bekir Bozdağ'ın da listede yer alan diğer üç dönemlikler olacağı belirtiliyor.

 

Yıldırım adı ikinci kez geçti

Binali Yıldırım’ın adı daha önce de AK Parti Genel Başkanlığı için geçti. Erdoğan cumhurbaşkanlığına adaylık sürecinde kendisinden sonra partinin başına geçecek isim için istişareler yaptı. Yapılan anketlerde en çok telaffuz edilen isimlerden biri Binali Yıldırım oldu. Yıldırım, 21 Ağustos 2014’te Erdoğan’ın kendisinden sonraki isim olarak Ahmet Davutoğlu’nu açıklamasının ardından Yıldırım, Meclis’te düzenlediği basın toplantısı ile kendisine destek verenlere teşekkür etmişti.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 Milli Hakimiyet | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Haber Scripti: CM Bilişim