• Bir Ayet
  • Bir Hadis
  • Namaz Vakitleri
  • Hava Durumu
  • "Görmedikleri hâlde Rablerinden korkanlar için bir bağışlanma ve büyük bir mükâfat vardır. Sözünüzü gizleyin, yahut onu açığa vurun; (fark etmez). Şüphesiz Allah, sinelerin özünü (kalplerde olanı) hakkıyla bilir. Yaratan bilmez mi? O, en gizli şeyleri bilir, (her şeyden) hakkıyla haberdardır."(Mülk, 12-14)
  • "Her kim aşura gününde ailesine ve ev halkına ikramda bulunursa Cenab-ı Hak da senenin tamamında onun rızkına bereket ve genişlik ihsan eder."(et-Tergîb ve'l-Terhİb 2/116)
  • için namaz vakitleri
    İmsak 05:18Güneş 06:45Öğle 13:14İkindi 16:45Akşam 19:32Yatsı 20:54
    • 15°C Kocaeli
    • 17°C İstanbul
    • 14°C Ankara
    • 15°C Rize
  • BIST: 9092.43 0.14
  • Altın: 2324.204 0.76
  • Dolar: 32.3601 0.12
  • Euro: 34.9277 -0.39

İstanbul’da duyulan esrarengiz ses ne? İşte cevabı

Bugünün ilk saatlerinde sosyal medya bir kez daha “esrarengiz ses” tartışmasıyla çalkalandı.
İstanbul’da duyulan esrarengiz ses ne? İşte cevabı

Gece  yarısından hemen sonra Maslak, Kadıköy ve Bahçelievler başta olmak üzere İstanbul’un bir dizi semtinden duyulduğu bildirilen sesler kaydedilip internette de paylaşıldı.

Sosyal medyada ses hakkında farklı yorumlar yapıldı. 

Kimisi “ABD’nin gizli iklim silahı HAARP” dedi, kimisi uzaylılar, kimisi “Sur borusu…” Bazı sosyal medya kullanıcıları da “Karnım gurulduyor” gibi espriler yaptı.

Hürriyet yazarı Onur Baştürk de dün Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nün neden olduğu “korku filmi gibi” sesi yazmıştı.

GARİP SESLER FENOMENİ

“Garip sesler” fenomeni yeni değil. 2008 yılından beri Ukrayna, ABD ve Kanada da dahil bir dizi ülkede zaman zaman gündeme geliyor.


ABD’nin “Yüksek Frekanslı Etkin Güneşsel Araştırma Programı” (HAARP) komplo teorisine dönüşen iddiaların merkezine oturtulsa da aslında sesler o kadar da “esrarengiz” değil.

ABD ve Kanada örneklerinde bu seslerden bir kısmının, kaya gazı aramalarında hidrolik kırma yönteminin kullanılmasından kaynaklandığı açıklanmıştı.


İstanbul’da gece yarısı duyulan seslerin ise birkaç açıklaması olabilir.

1) GÖKDELENLERİN UĞULTUSU

Maslak’ta duyulan sesin, kar fırtınası sırasında kuzey ormanları üstünden gelen sert rüzgarların aniden gökdelenlerle karşılaşması sonucu oluştuğu sanılıyor. Benzer sesler İngiltere’nin Manchester ve ABD’nin New York şehrinde de geçmişte duyulmuştu. Hatta 2006’da New Scientist dergisinde bu seslere yol açan tasarım hataları nedeniyle mimarlar suçlanmıştı.

2) ENDER GÖRÜLEN HAVA KOŞULLARI

Yüksek binaların yer almadığı bölgelerde ise sesin, hava koşullarından kaynaklanmış olması muhtemel. 

Kar yağarken şimşek çakması ve gök gürlemesi nadir de olsa yaşanıyor. İstanbul da dünden beri bu doğa olayını tecrübe ediyor. Gök gürültüsü sesi, sıcak ve soğuk hava katmanlarının ve basınç alanlarının konumuna göre, çok daha geniş veya dar bir alanda duyulabiliyor. Bu şartlarda çakan bir şimşeğin yarattığı radyo dalgaları da kulağa “korkunç” gelebiliyor.

Meteoroloji'den 29 Aralık'ta yapılan açıklamada, "kutupsal soğuk havanın gök gürültüsü ve kar sağanağı" getireceği belirtilmişti.

3) DİĞER İHTİMALLER

İstanbul’da duyulan sesler muhtemelen üstteki iki nedenden birine dayanıyor. Ancak dünyanın farklı yerlerinde duyulan sesler için başka açıklamalar da var. 

Oklahoma Üniversitesi jeobilimcisi David Deming, Journal ve Scientific Exploration’da (Bilimsel Keşif Dergisi) yayınlanan bir makalesinde bu sesleri “The Hum” (Uğultu) diye tanımlamıştı. Bu fenomen “Taos Uğultusu” diye de biliniyor.

Bu sesleri insanların yüzde 2’si ile yüzde 10’u arasında bir grubun duyabildiği belirtiliyor.

Seslerin olası kaynakları ise yine pek “esrarengiz” değil, gayet bilimsel. İşte olası nedenler: Denizaltılar ve uçaklar arası iletişim, telefon görüşmeleri, tektonik plakaların “mikrosismik” hareketi, metro inşaatları ve trenlerin raylar ile tellerde neden olduğu sürtünme…

NASA şöyle diyor: “Eğer insanların kulakları yerine radyo antenleri olsaydı, gezegenimizin dört bir yanından gelen tuhaf gürültüler senfonisini sürekli dinliyor olurduk.”

Bazı insanların duymaya daha yatkın olduğu bu senfoni, işte bu nedenle sosyal medyanın gayya kuyusunda “esrarengiz seslere” dönüşüyor.

 

 

 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 Milli Hakimiyet | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Haber Scripti: CM Bilişim