• Bir Ayet
  • Bir Hadis
  • Namaz Vakitleri
  • Hava Durumu
  • "Görmedikleri hâlde Rablerinden korkanlar için bir bağışlanma ve büyük bir mükâfat vardır. Sözünüzü gizleyin, yahut onu açığa vurun; (fark etmez). Şüphesiz Allah, sinelerin özünü (kalplerde olanı) hakkıyla bilir. Yaratan bilmez mi? O, en gizli şeyleri bilir, (her şeyden) hakkıyla haberdardır."(Mülk, 12-14)
  • "Her kim aşura gününde ailesine ve ev halkına ikramda bulunursa Cenab-ı Hak da senenin tamamında onun rızkına bereket ve genişlik ihsan eder."(et-Tergîb ve'l-Terhİb 2/116)
  • için namaz vakitleri
    İmsak 04:38Güneş 06:12Öğle 13:08İkindi 16:53Akşam 19:55Yatsı 21:22
    • 16°C Kocaeli
    • 14°C İstanbul
    • 20°C Ankara
    • 16°C Rize
  • BIST: 9452.26 -0.76
  • Altın: 2499.643 0.63
  • Dolar: 32.5852 0.11
  • Euro: 34.7859 0.08

İran’da Kahraman Gibi Karşılandı

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, İsviçre’de gerçekleştirilen nükleer görüşmelerinde uzlaşmaya varılmasının ardından ülkesinde kahraman gibi karşılandı. İsviçre’nin Lozan kentinde gerçekleşt...
İran’da Kahraman Gibi Karşılandı

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, İsviçre’de gerçekleştirilen nükleer görüşmelerinde uzlaşmaya varılmasının ardından ülkesinde kahraman gibi karşılandı.

İsviçre’nin Lozan kentinde gerçekleştirilen müzakerelerde BM Güvenlik Konseyi’nin 5 ülkesi ve İran arasında ana konularda anlaşmaya varılmıştı. Dün Lozan’da gerçekleştirilen basın toplantısının ardından İsviçre’den ayrılan ve bu sabah ülkesine dönen İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif’i Tahran’da bulunan Mehrabad Havaalanı’nda kalabalık bir grup karşıladı. İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Ali Ekber Salih kameralar karşısına geçen ve basın mensuplarına kısa bir değerlendirme yaptıktan sonra havaalanından ayrılan Zarif’e dışarıda da kalabalık bir grup eşlik etti. İran vatandaşlarının alkış ve tezahüratlarla eşlik ettiği Zarif’in içinde bulunduğu aracın kalabalıktan ilerleyemediği görüldü. İran bayrakları taşıyan vatandaşlar, sloganlar ve tezahüratlar eşliğinde Zarif’e sevgi gösterilerinde bulundu.

Nükleer görüşmelerde uzlaşmaya varılmasının ardından İranlılar da sokaklara çıkarak bu durumu kutladı.

İRAN BASINI BÖYLE GÖRDÜ

5+1 arasında varılan uzlaşmanın ardından İran basını da bu konuya geniş bir şekilde yer verdi. İran’da yayınlanan İnfront page, “İran-P5+1’in Basın Açıklamasının Tam Metni” başlığı ile yayınladığı haberde, İran ve P5+1 ülkelerinin İsviçre’de yoğun şekilde gerçekleştirdiği 8 günün sonunda ortak bildirimde anlaştıklarını yazdı. Ülke liderlerinin basın konferansında ortak bildirimi açıkladıklarını yazan gazete, AB Birliği Dış İlişkiler Başkanı Federica Mogherini’nin açıklamalarına yer verdi. Mogherini, P5+1 Dışişleri Bakanları ile 26 Mart 2 nisan tarihleri arasında İsviçre’de görüştüklerini bildirerek, “2013 Kasım ayında anlaşmaya varıldığı üzere, burada İran’ın nükleer programını barışçıl bir ortamda gerçekleştireceğinden ve tüm yaptırımların kaldırılacağından emin olunacak kapsayıcı bir çözüm bulmak üzere burada bir araya geldik. Bugün kararlı bir aşamadayız. İran’ın Nükleer Programına İlişkin Eylem Planı’nın ana parametreleri üzerinde anlaşmaya vardık. Bu siyasi kararlılık, iyi niyet ve tüm tarafları olanaklı hale getirmek amacıyla sıkı çalışıldığını gösteriyor” dedi. Mogherini, alınan kararın İran’ın Nükleer Programına İlişkin Eylem Planı’nın son metni üzerinde zor bir karar verildiğini bildirerek, “İran’ın Nükleer Programına İlişkin Eylem Planı’nın metnini ve eklentileri yeniden hazırlayacağız” dedi.

Aynı gazetede yer alan bir başka haberde, İran’ın P5+1 ülkelerine İran karşıtı yaptırımların kaldırılması çağrısında bulunulduğu bildirilerek, İsviçre’nin Lozan kentindeki maratonun ardından gerçekleştirilen basın toplantısında resmi kararın açıklandığını ve İran’a karşı yaptırımların kaldırılacağını yazdı. Açıklamanın AB Dış İlişkiler Başkanı Federica Mogherini ve İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif tarafından açıklandığı kaydedilen haberde, “Çok taraflı Avrupalı ve tek taraflı ABD yaptırımlarının, İran’ın nükleer faaliyetlerinin durdurulmasına ya da askıya alınmasına gerek kalmadan kaldırılacak” denildi.

Tahran Times ise, çerçeve anlaşması kapsamında İran’ın nükleer faaliyetlerinin yanı sıra daha önceki faaliyetlerinin de durdurulmayacağını, kapatılmayacağını ve askıya alınmayacağını kaydederek, aralarında Natanz, Fordow, Isfahan ve Arak’ın da bulunduğu İran’ın nükleer faaliyetlerinin devam edeceğini yazdı. Haberde özetle şunlara yer verildi:

Kapsayıcı çözümlerin, zenginleştirme programının İran topraklarında devam edeceğini garanti ettiğini ve buna bağlı olarak nükleer santrallerin çalıştırılması anlamına gelen İran’ın nükleer yakıtın sanayi üretimine devam etmesine olanak sağlayacağına vurgu yapıldı. Çözümlere bağlı olarak, Natanz merkezinde yüzde 3.67’lik seviyeye kadar ulaşabilecek 5 binden fazla santifüj makinelerinin zenginleştirici zenginleştirilmiş metal üretmesine devam edecek programın 10 yıllık periyotlarla yapılacağı kaydedildi.

Kaynak: Haber Kaynağı
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 Milli Hakimiyet | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Haber Scripti: CM Bilişim