• Bir Ayet
  • Bir Hadis
  • Namaz Vakitleri
  • Hava Durumu
  • "Görmedikleri hâlde Rablerinden korkanlar için bir bağışlanma ve büyük bir mükâfat vardır. Sözünüzü gizleyin, yahut onu açığa vurun; (fark etmez). Şüphesiz Allah, sinelerin özünü (kalplerde olanı) hakkıyla bilir. Yaratan bilmez mi? O, en gizli şeyleri bilir, (her şeyden) hakkıyla haberdardır."(Mülk, 12-14)
  • "Her kim aşura gününde ailesine ve ev halkına ikramda bulunursa Cenab-ı Hak da senenin tamamında onun rızkına bereket ve genişlik ihsan eder."(et-Tergîb ve'l-Terhİb 2/116)
  • için namaz vakitleri
    İmsak 04:36Güneş 06:10Öğle 13:08İkindi 16:54Akşam 19:56Yatsı 21:23
    • 10°C Kocaeli
    • 12°C İstanbul
    • 11°C Ankara
    • 14°C Rize
  • BIST: 9693.46 1.77
  • Altın: 2496.161 0.03
  • Dolar: 32.4971 0.13
  • Euro: 34.5977 -0.09

İran Pazarına Türk Yatırımcı Atagı

İRAN’a, Birleşmiş Milletler (BM), Avrupa Birliği (AB) ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD) tarafından uygulanan ambargonun kaldırılması kararı, bir taraftan İran halkındaki ticari beklentileri yükseltirken diğer taraftan Türk şirketleri de heyecanlandırd
İran Pazarına Türk Yatırımcı Atagı

BMW’nin en büyük distribütörü olan ve Türkiye’yi Alman markanın en hızlı büyüyen pazarı yapan Borusan Otomotiv, ambargoların kalkmaya başladığı İran’da temsil ettiği markaların (BMW, Jaguar, Land Rover, MINI) satışı için harekete geçti. Borusan Otomotiv CEO’su Eşref Biryıldız, bu konuda karşılıklı niyetlerin olduğunu söyledi.

İRAN’a, Birleşmiş Milletler (BM), Avrupa Birliği (AB)  ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD) tarafından uygulanan ambargonun kaldırılması kararı, bir taraftan İran halkındaki ticari beklentileri yükseltirken diğer taraftan Türk şirketleri de heyecanlandırdı. Ülkeye girmesi sıkıntılı olan dünyaca ünlü markaların bu yumuşama döneminde İran pazarında yerini alması için hazırlıklar tüm hızıyla sürüyor. İşte bu markalar arasında otomotiv devleri de yer alıyor. Bugün BMW, Jaguar, Land Rover ve MINI’nin dünyadaki en büyük distribütörü olan borusan otomotiv, İran pazarında da bu markaları satmak için harekete geçti. Ortada kesinleşen bir anlaşma yok ama niyet var.

Borusan Otomotiv’in temsil ettiği markaların İran distribütörü olmak için 2 büyük avantajı bulunuyor. İlki ki en önemlisi, Borusan Otomotiv, Türkiye’de 30’a bine yakın lüks otomobil satıyor.  Bu sayede hem BMW’nin en büyük distribütörü hem de Türkiye‘yi dünyada en hızlı büyüyen BMW pazarı yaptılar. İkinci avantajları ise Borusan Otomotiv’de Kocabıyık Ailesi’nin 31 yıllık ortağı İranlı Vahapzadeh Ailesi. Bu iki avantaj Borusan Otomotiv’i, temsil ettiği markalar nezdinde öne çıkarıyor. 
Borusan Otomotiv CEO’su Eşref Biryıldız,  başta BMW olmak üzere bugüne kadar Türkiye’de temsil ettikleri markalardan kendilerine başka ülkeler için bir çok teklif geldiğini belirterek, “Kuzey Afrika’nın batısındaki ülkeler için, Balkanlar’daki küçük ülkeler için bize ‘distribütör olun’ teklifleri geldi. Ancak hacimler bizim artık alışa geldiğimiz hacimlerin çok gerisindeydi. Bu yüzden ilgilenmedik. Öyle yerler olabilir ki adetler başlangıç için küçük olabilir ancak ülke büyüktür ve gelecekte burada alıştığımız adetlere çıkma potansiyeli vardır. İşte orası ilgimizi çeker. ‘Böyle ülke var mı’ diye sorarsanız İran derim. “Var mı bir görüşmeniz” derseniz “karşılıklı niyetler var ama şimdilik hepsi o kadar” derim” cevabını verdi.

Biryıldız, İran pazarına girmek için öncelikli olarak BMW’yi düşüneceklerini, diğer markaların ise sonra geleceğini belirtti.  Biryıldız, Türkiye dışında bir tek 2008 yılında Kuzey Kıbrıs’ta faaliyet göstermeye başladıklarını da hatırlattı.

Borusan Otomotiv’in yüzde 50 ortağı ve aynı zamanda Yönetim Kurulu Başkanı olan İranlı Hossein Vahabzadeh, daha önceki bir toplantıda, 1969’da İran’ndan çıkıp Münih’e yerleştiklerini belirterek, o dönemi şöyle anlatmıştı: “İran’da BMW’nin distribütörüydüm. Münih’e yerleştikten sonra BMW’yle ilişkim devam etti. 1980’li yılların başında BMW, Türkiye pazarı için yeni distribütör arıyordu ve bana ‘İstanbul’daki işler iyi gitmiyor, gel sen bizim distribütörlüğümüzü üstlen’ teklifini getirdiler. Hemen kabul ettim ve kontrat yaptım. O dönemde yeğenim Kocabıyık Ailesi’nden bir kızla evlenecekti. Yani akraba olacaktık. Damat İran’da olduğu için biz aileyi temsilen İstanbul’daki düğüne katıldık. Bu düğünde Kocabıyık Ailesi’yle tanıştık. Daha sonra samimiyetimiz ilerledi ve ben Asım Bey’e BMW işini açtım. Otomotiv işinden anlamadıklarını ama bizimle ortak olmak istediklerini söyledi. Ben de seve seve kabul ettim ve 1984 yılında Borusan Otomotiv’i kurduk.”

500 adetlik Jaguar planımız devam
TÜRKİYE’de bünyelerine giren Jaguar markası için 2015’in önemli bir yıl olduğunu kaydeden Biryıldız, “Borusan Otomotiv olarak bizim markayı Türkiye’de temsil etmeye başladığımız yıl olmasının yanı sıra, üst üste model yeniliklerinin de gerçekleşeceği bir yıl. Jaguar XE temmuz ayı itibarıyla showroom’larımızda yerini aldı. Tamamen yenilenmiş XF ve makyajlı XJ son çeyrekte satacağımız modeller olacak. Yılın ilk 7 ayında 127 adet Jaguar satıldı ve bu anılan yeni model lansmanlarının devreye girişi ile 2015 yılı için 500 adet olan hedefimizi koruyoruz.  Jaguar’ın Türkiye’de şimdiye kadarki sınırlı görünürlüğüne rağmen ortaya çıkan yüksek bilinirliği bize potansiyeli ile ilgili çok olumlu bir mesaj verdi. Daha önce de söylediğim gibi Jaguar’ın 1.6 litrelik motoru olsa lüks segmentte 3 Alman üreticinin ardından dördüncülüğü zorlar” dedi.
9 noktaya ulaşacağız
JAGUAR ve Land Rover için 8 noktada hem satış hem de servis hizmeti vermeye başladıklarını kaydeden Biryıldız, “ 2017 yılı sonunda yeni kimliği ile yetkili satıcısı sayımız Samandıra’da yapacağımız yeni yatırımın da eklenmesi ile 9 adede ulaşacak. Yeni konseptte ilk showroom Borusan Oto Avcılar’da olacak. İnşaatına önümüzdeki haftanın başında başlanacak. Ekimde açarız. Borusan Oto’nun diğer izleyecek yatırım noktaları ise Adana, İstanbul ve Ankara olacak.  İzmir’de Özgörkey 2016 yılı sonu Bornova’da yeni yer açacak.  Bursa Teknik Oto mevcut Land Rover Showroom’unu genişleterek standartlara uygun Jaguar Land Rover Showroom’una çeviriyor. Kosifler Oto Antalya da mevcut Land Rover tesisini Jaguar Land Rover Showroom’una dönüştürebilecek.”

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 Milli Hakimiyet | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Haber Scripti: CM Bilişim