• Bir Ayet
  • Bir Hadis
  • Namaz Vakitleri
  • Hava Durumu
  • "Görmedikleri hâlde Rablerinden korkanlar için bir bağışlanma ve büyük bir mükâfat vardır. Sözünüzü gizleyin, yahut onu açığa vurun; (fark etmez). Şüphesiz Allah, sinelerin özünü (kalplerde olanı) hakkıyla bilir. Yaratan bilmez mi? O, en gizli şeyleri bilir, (her şeyden) hakkıyla haberdardır."(Mülk, 12-14)
  • "Her kim aşura gününde ailesine ve ev halkına ikramda bulunursa Cenab-ı Hak da senenin tamamında onun rızkına bereket ve genişlik ihsan eder."(et-Tergîb ve'l-Terhİb 2/116)
  • için namaz vakitleri
    İmsak 05:37Güneş 07:02Öğle 13:17İkindi 16:40Akşam 19:22Yatsı 20:41
    • 5°C Kocaeli
    • 9°C İstanbul
    • 3°C Ankara
    • 9°C Rize
  • BIST: 8718.11 0.00
  • Altın: 2240.86 -0.16
  • Dolar: 32.3271 0.05
  • Euro: 35.1407 -0.10

Irak'tan 'Türk askeri çıksın' kararı

Irak Meclisi'nde alınan kararla, Türkiye'nin Musul'a bağlı Başika'daki askeri varlığının kabul edilmediği duyuruldu.
Irak'tan 'Türk askeri çıksın' kararı

Irak Meclisi'nden yapılan yazılı açıklamada, Meclis'in, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin (TBMM) aldığı Türk askerlerinin Irak'ta kalma süresinin uzatılmasıyla ilgili kararını kabul etmediği ve bununla ilgili kararı onayladığı bildirildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Aldığımız karar, Türkiye'nin Bağdat Büyükelçisi'nin çağrılıp nota verilmesi, Türk güçlerinin 'işgalci güçler' olarak sayılması ve Irak topraklarından çıkarılması için gerekenlerin yapılması, Türk güçlerinin Irak'a girmesini talep edenler hakkında yargıya başvurmak, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamalarının kınanması ve kabul edilmediği, Türkiye ile ticari ve ekonomik ilişkilerin gözden geçirilmesi, Türk güçlerinin ülkeden çıkarılması için hükümetin BMGK ve BM'ye acilen başvurması, hükümetin ayrıca ülkenin egemenliğinin korunması için siyasi ve diplomatik yollara başvurması talebini içeriyor." 

IRAK'TA ABD VE İRAN ASKERİ GÜCÜ DE BULUNUYOR

Irak'a Mart 2003 işgaliyle birlikte gelen Amerikalı askerlerin yanı sıra İran'ın da hem siyasi hem de askeri nüfuzunun olduğu biliniyor. ABD askerlerinin Irak'ın batısındaki Enbar Vilayeti'ndeki Ayn el-Esed ve Bağdadi askeri üsleriyle Musul'daki Kayyara askeri üssünde varlık gösterdiği ifade ediliyor. ABD'li askerler ayrıca, Bağdat'ta hükümet binalarının bulunduğu korunaklı Yeşil Bölge'deki ABD Büyükelçiliği'nde de bulunuyor. ABD Başkanı Barack Obama'nın, Musul'un DAEŞ'ten geri alınması operasyonuna destek kapsamında Irak'a ilave 600 asker daha göndermek için hazırlık yaptığı da belirtilmişti.


Irak ordusunun Haziran 2014'te ağır silahlarını da geride bırakarak Musul'dan kaçması üzerine terör örgütü DAEŞ, kentte kontrolü sağlamıştı. Bu tarihten sonra Irak, DAEŞ'le mücadele bahanesiyle topraklarını başta İranlı Şii milisler olmak üzere birçok paramiliter gruba açtı. Söz konusu İran destekli Şii milis gücü Haşdi Şabi'nin, ülkedeki Sünni sivillere karşı birçok ihlalde bulunduğu biliniyor.

İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün geçen ocak ayında yayımladığı raporda, bu grupların Irak'taki bazı Sünni bölgelerde yaptığı eylemlerle "savaş suçu" işlediği belirtilmişti. Raporda, Şii milislerin Sünnilere ait onlarca cami ve iş yerini yakıp yıktığına vurgu yapılarak, bu tür eylemlerle ilgili özellikle yapının içindeki Bedir Güçleri ve Asaib Ehlulhak grupları itham edilmişti.

İBADİ: KOALİSYON GÜÇLERİ DE YANIMIZDA

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi de düzenlediği basın toplantısında Türkiye'nin Başika'daki askeri varlığına karşı açıklamalarda bulundu ve 'Koalisyon güçleri de Irak'ın Türk askeri varlığını reddetmesinde yanımızda duruyor' dedi. İbadi, Başika ile ilgili açıklamarında şunları kaydetti: "Türkiye'nin içişlerimize müdahalesini kabul etmiyoruz. Askeri varlıkları içişlerimize bariz müdahaledir ve egemenliğimize aykırıdır. Bakanlar kurulu da Türkiye cumhurbaşkanının açıklamalarını reddetti, kınadı ve 'fitne yaratmak için girişim' olarak addetti. Askeri seçeneğe başvurma niyetimiz yok. Bölgesel çatışmaya girmek istemiyoruz ve korkarız ki Türkiye'nin Musul'daki macerası bölgesel çatışmaya dönüşür. Türk liderler konuştukları planları gerçekleştirmede başarılı olamayacaklar. Bunun en büyük yansıması önce Türkiye'ye olur. Koalisyon güçleri de Irak'ın Türk askeri varlığını reddetmesinde yanımızda duruyor. Bunu en sağlıklı şekilde çözmeliyiz."

Etiketler: , ,
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 Milli Hakimiyet | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Haber Scripti: CM Bilişim