• Bir Ayet
  • Bir Hadis
  • Namaz Vakitleri
  • Hava Durumu
  • "Görmedikleri hâlde Rablerinden korkanlar için bir bağışlanma ve büyük bir mükâfat vardır. Sözünüzü gizleyin, yahut onu açığa vurun; (fark etmez). Şüphesiz Allah, sinelerin özünü (kalplerde olanı) hakkıyla bilir. Yaratan bilmez mi? O, en gizli şeyleri bilir, (her şeyden) hakkıyla haberdardır."(Mülk, 12-14)
  • "Her kim aşura gününde ailesine ve ev halkına ikramda bulunursa Cenab-ı Hak da senenin tamamında onun rızkına bereket ve genişlik ihsan eder."(et-Tergîb ve'l-Terhİb 2/116)
  • için namaz vakitleri
    İmsak 04:36Güneş 06:10Öğle 13:08İkindi 16:54Akşam 19:56Yatsı 21:23
    • 14°C Kocaeli
    • 14°C İstanbul
    • 20°C Ankara
    • 18°C Rize
  • BIST: 9693.46 1.77
  • Altın: 2496.161 0.03
  • Dolar: 32.4971 0.13
  • Euro: 34.5977 -0.09

Irak Işid’le Mücadelede Yeni Ordu Kuruyor

Irak Cumhurbaşkanı Fuad Masum, Musul’a operasyon yapılmasının düşünülmediğini ifade ederek, IŞİD ile mücadelede kullanılacak yeni bir ordunun kurulmaya başlandığını açıkladı.Cumhurbaşkanı Recep Tayyip...
Irak Işid’le Mücadelede Yeni Ordu Kuruyor

Irak Cumhurbaşkanı Fuad Masum, Musul’a operasyon yapılmasının düşünülmediğini ifade ederek, IŞİD ile mücadelede kullanılacak yeni bir ordunun kurulmaya başlandığını açıkladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın davetiyle Türkiye’ye gelen Irak Cumhurbaşkanı Fuad Masum, basın mensuplarıyla bir araya geldi. Toplantıda basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Masum, Musul konusunda operasyon düşünülmediğini kaydederek, “Belki daha sonra düşünülür. Musul çok büyük bir şehir ve nüfusu da büyük. Böyle bir operasyon için tüm her şeyi tamamlayıp öyle operasyonu başlatacaksınız. Gecikme oldu ilerde ne zaman olacak o belli değil. Yeni kurulan ordu sadece Şii değil. Bütün gruplar o ordunun içinde yer alacaklar. Bu ordunun teşkilatlanması bittikten sonra önümüzdeki dönemde daha iyi bir dereceye gireceğinden eminim” ifadelerini kullandı.

Masum, IŞİD’in Anbar ve Beyci’deki saldırılarının Musul’a bahar aylarında yapılması planlanan operasyonun ertelenmesine etkisi ve Musul operasyonuna Şii milislerin katılmasıyla ilgili olarak, “IŞİD terör örgütü nizamiye örgütü değildir, çete örgütüdür. Bugün burada yapar terör eylemini yarın başka köyde veya şehirde yapar. Geçenlerde Tıkrit’de de çatışmalar oldu. Ama Irak silahlı kuvvetleri Tıkrit’de başarı elde etti. Diyala kentinde de çatışmalar var. Bu çatışmalar sürüyor çünkü çete bir yerden bir yere gidiyor. Çete istikrarı tamamen ortadan kaldırmak istiyor. Yeni askeri güç kurulmaya başlandı. Şu anda da askerler eğitim görüyor. Anbar’ın çok büyük kısmı çöldür. Orada çete üyeleriyle çatışmak hiç kolay değildir. Başarıyı biz adım adım elde etmek istiyoruz. Yeni askeri güç yerini aldıktan sonra adımlar daha da hızlanacak” dedi.

“TÜRKİYE-IRAK İLİŞKİLERİYLE İLGİLİ ULUSLARARASI MAHKEMEDE KONU BULUNMUYOR”

Masum, Erbil ve Bağdat’a petrol satışı konusundaki son durum ve Irak’ın Türkiye ve BOTAŞ firması aleyhinde Uluslararası Tahkim Mahkemesi’ne başvurmasıyla ilgili olarak, “Kürdistan Hükümeti ile Bağdat Hükümeti arasında anlaşma var. İki taraf şu ana kadar gayet iyi bir şekilde ilerliyor. Şu an için ihtilaf söz konusu değil. Uluslararası mahkemeler konusunda şu ana kadar ben hiç öyle bir şey duymadım. Şu anki hükümet zamanında asla öyle bir şey yok” diye konuştu.

“IRAK ASKERLERİNİ TÜRK SUBAYLARIN EĞİTECEĞİ ANLAŞMA İLKESEL OLARAK GERÇEKLEŞTİ”

Irak’a Türkiye’nin IŞİD’le mücadelede askeri konularda ne tür yardımlarının olduğu ve Türk askerlerinin Iraklı askerlere vereceği eğitimle ilgili olarak Masum, “Bu konu, Türkiye Cumhuriyeti’nin Savunma Bakanı ve Irak Hükümeti’nin Savunma Bakanı’nı ilgilendiren bir konu. İhtiyaçlarına göre çalışacaklar ve onların ihtisasıdır. Askeri eğitim konusunda ilke olarak anlaştık. Bu detaylarıyla ilgili hiçbir şey diyemem. En önemlisi siyasi anlaşma var. Teknik anlaşma hakkında diyecek bir şey yok. Bu konuyla ilgili Irak’ta yasal bir şeye ihtiyacımız yok. Çünkü bugün IŞİD veya DAEŞ terör örgütü bugün Irak’ı tehdit ediyorsa, yarın başka ülkeleri de tehdit edecek. O nedenle bizim işbirliğimiz gayet normaldir” şeklinde konuştu.

“TÜRK TARAFI BİZİ SUSUZ BIRAKMAYACAĞINI SÖYLEDİ”

Irak’taki su sorunuyla ilgili Türkiye Cumhuriyeti hükümetiyle bir görüşmenin yapılıp yapılmadığıyla ilgili soruya Masum, “Bu konuyu görüşmelerde ele aldık. Türk tarafı şu noktanın üzerinde durdu; ‘Biz Irak halkını susuz bırakmayacağız.’ Ancak bizden suyu iyi kullanmamızı istediler. ‘Biz size su bırakıyoruz ama Irak’ta su iyi kullanılmıyor’ dediler. Su miktarıyla ilgili olarak ilgili makamlar konuşacak. Çünkü bu teknik alanı kapsıyor. Ben bu konuyla ilgili şimdi hiçbir şey söylemek istemiyorum” yanıtını verdi.

Masum, Türkiye’nin mültecilere kapısını açtığı için Türk hükümetine teşekkürlerini ileterek, yapılacak olan mülteci konferansında Türkiye’nin ve başka ülkelerin katkısının olacağını kaydetti.

Türk hükümetiyle yaptıkları görüşmelerde Suriye konusunu hafif bir şekilde ele aldıklarını ifade eden Masum, DAEŞ’i hiç bir zaman belirli bir tarafın temsilcisi olarak görmek istemediklerini ve mikrop ya da terör örgütü olarak DAEŞ’i tamamen bitirmek istediklerini aktardı.

Kaynak: Haber Kaynağı
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 Milli Hakimiyet | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Haber Scripti: CM Bilişim