• Bir Ayet
  • Bir Hadis
  • Namaz Vakitleri
  • Hava Durumu
  • "Görmedikleri hâlde Rablerinden korkanlar için bir bağışlanma ve büyük bir mükâfat vardır. Sözünüzü gizleyin, yahut onu açığa vurun; (fark etmez). Şüphesiz Allah, sinelerin özünü (kalplerde olanı) hakkıyla bilir. Yaratan bilmez mi? O, en gizli şeyleri bilir, (her şeyden) hakkıyla haberdardır."(Mülk, 12-14)
  • "Her kim aşura gününde ailesine ve ev halkına ikramda bulunursa Cenab-ı Hak da senenin tamamında onun rızkına bereket ve genişlik ihsan eder."(et-Tergîb ve'l-Terhİb 2/116)
  • için namaz vakitleri
    İmsak 05:37Güneş 07:02Öğle 13:17İkindi 16:40Akşam 19:22Yatsı 20:41
    • 14°C Kocaeli
    • 16°C İstanbul
    • 13°C Ankara
    • 9°C Rize
  • BIST: 8904.8 2.14
  • Altın: 2240.205 -0.18
  • Dolar: 32.3363 0.08
  • Euro: 35.099 -0.28

Haremlik Selamlık denildi bakın ne çıktı!

Gebze’de hızlı trene kızıyla birlikte binmek isteyen babaya engel olunduğu iddia edildi. TCDD tarafından yapılan açıklamada ise olayın iddia edildiği gibi gerçekleşmediği belirtildi. İşte o olayın hikayesi...
Haremlik Selamlık denildi bakın ne çıktı!

Gebze’de yaşayan Fatih Tuna Erciyas isimli bir vatandaş, Ankara’da bulunan kızını İstanbul’a getirmek için hızlı trenden kendine gidiş­dönüş, ona da Ankara’dan İstanbul’a tek yön gidiş bileti almak istedi. Bunun için Gebze Hızlı Tren İstasyonu’na gelen Erciyas hayatının şokunu yaşadı. Buradaki gişe görevlisi sistem gereği “Bayan, erkeğin yanına oturamaz” diyerek kızının ancak ‘erkek’ olarak kayıt edilip aynı koltukta yolculuğun mümkün olabileceğini belirtti. Gişe görevlisi ayrıca bu ‘erkek bileti’ uygulamasının da kendisini ‘suçlu durumuna’ düşüreceğini belirterek “Bu riski göze alamam” dedi. Duruma çok şaşırdığını belirten Erciyas, görevliye “Bu nasıl uygulama” diye sorması üzerine ise kendisine “İslam dini bunu kabul etmiyor” yanıtı verildiğini savundu.

“AYRI AYRI YOLCULUK YAPACAĞIZ”

Yaşadıklarını anlatan Erciyas, “Kızımla ayrı ayrı yerlerden bilet alabildim, düşünebiliyor musunuz? Hâlâ şaşkın durumdayım. Olayın şoku ile bileti satın aldım. Ben ayrı koltukta, o ayrı koltukta… Öz kızımla ayrı yerlerde yolculuk yapacağım” diye konuştu. Olayın şokunu atlatınca TCDD’nin müşteri hizmetlerini aradığını belirten Erciyas, “Bana ‘Burada bay ve bayana eş dahi olsalar yan yana koltuklarda bilet verilmiyor ama size yanlış aksettirilmiş. Bunun dinle bir ilgisi yok, sistemle alakalı bir durum’ dendi. Ben gidiş­dönüş bileti aldığım için kızım yanımda oturamazmış. Eğer Ankara’dan tek yön alsaymışım o zaman oturabilirmişiz. Ama bilet ayrı ayrı kesildiği için bu gibi durumda yan yana kesilemiyormuş. Bayanlar yanında erkek yolcu istemediği için otomatikman böyle bir uygulama getirilmiş. Bu kişi kim olursa olsun değişmezmiş” diye konuştu. Erciyas “Hadi tüm bu saçmalığı anlıyorum da 18 yaşından küçük birisine peki o zaman nasıl tek bilet satılabiliyor? Bu uluslararası mevzuata da aykırı. Konunun takipçisi olacağım” dedi. Yaşadıklarını daha sonra sosyal medya hesabında anlatan Erciyas şu paylaşımda bulundu: “Yüksek Hızlı Tren’den bilet alacağım. Ankara’dan kızımı alıp İstanbul’a getirmek için. 9 yaşındaki öz kızım babasının yanında oturamazmış!.. Bak bak!.. ‘Eee niye’ diyorum, ‘Bayan erkeğin yanına oturamaz’ diyorlar. ‘E ama o benim kızım, bu nasıl bir uygulama’ diyorum, ‘İslam dini bunu kabul etmiyor’ diye bir cevap alıyorum.. Vah ki ne Vah !.. Böyle bir sistem hiçbir dinde olmamalı! Biri beni dürtsün de uyanayım bu kabustan. Küçük bir kız cocuğu babasının yanına oturamıyor; ben artık hiçbir şey demiyorum!”

TCDD’DEN AÇIKLAMA GELDİ

İddialarla ilgili TCDD Taşımacılık AŞ Genel Müdürlüğünden yazılı bir açıklama geldi. Açıklamada olayın iddia edildiği gibi gerçekleşmediği belirtildi ve ‘harem­selamlık’ uygulama için de ‘sadece trenlerde değil, otobüslerde de var’ savunması geldi. İşte o açıklama; “Öncelikle, haberlerde yer alan; gişe görevlimizin adı geçen yolcuya “Bayan erkeğin yanına oturamaz. İslam dini bunu kabul etmiyor” şeklindeki bir gerekçe ile baba ve kızı için yan yan bilet vermediği şeklindeki iddialar tamamen gerçek dışıdır. Baba ve kızı için yan yana bilet verilememesi yarıyıl tatili nedeniyle trenlerimizdeki yoğunluktan kaynaklanmıştır. Bu durum bilet satışı sırasında yolcumuza açıklanmış ve kendisi tarafından da kabul edilmiştir. Şöyle ki; iddiada bulunan yolcumuz, 18.01.2017 tarihinde saat 10.30 sıralarında kendisi ve kızı için 22.01.2017 tarih ve saat 6.40' ta hareket edecek Ankara­İstanbul YHT'ye bilet almak için Gebze gişemize gelmiş, gişe görevlimiz yarıyıl tatilinde oluşan yoğunluk nedeniyle trende yan yana yer olmadığını bildirmiş, yolcunun kabul etmesi üzerine aynı vagonda yan yana olmayan bilet satışı gerçekleştirilmiştir. Bu bilet satışı da tüm bilet satışlarımızda olduğu gibi “Bilet Satış Sistemi” kuralları çerçevesinde yapılmıştır: Bilet Satış Sistemimiz, yolcularımızdan gelen talepler ve sosyo­kültürel olgular dikkate alınarak yapılandırılmıştır. Trendeki pulman koltuk kapasitesinin yüzde 10'u pozitif ayrımcılık yapılarak tek kişi seyahat eden bayanlara ayrılmaktadır. Bu uygulama demiryollarının yolcu taşımacılığına başladığı günden bu yana aynı şekildedir. Diğer taraftan, tüm yolcu trenlerinde bulunan pulman tipi koltuklarda aynı anda yapılan satışlarda cinsiyetlere bakılmaksızın bilet verilmekte, ancak ayrı zamanlarda birbirinden bağımsız yapılan satışlarda bay yanına bay, bayan yanına bayan yolcu satışı yapılmaktadır. Ayrıca, interaktif satış kanallarımızdan (internet, mobil, çağrı merkezi) bilet alan yolcularımız, vagon haritasını görüp, vagon ve yer seçerek seyahat edebilmektedir. Tüm yolcu trenlerimize yapılan satışlarda, “koltuk haritaları” kamuoyu ile paylaşılmakta ve istenildiği zaman da incelenebilmektedir. Bunun yanı sıra, ayrı zamanlarda birbirinden bağımsız yapılan bilet satışlarında bayan yanına bayan, bay yanına bay uygulaması sadece trenlerde uygulanmamakta, şehirlerarası otobüs firmaları da bayan yanına bayan bilet satış sistemini uygulamaktadır.”

SİSTEM NASIL İŞLİYOR?

Peki daha önce de gündeme gelen TCDD’deki ‘harem­selamlık’ uygulama nasıl işliyor? TCDD’nin trenlerindeki mevcut uygulamaya göre bilet sistemi ‘erkekler’ ve ‘kadınlar’ olarak ikiye ayrılıyor. Örneğin bir erkek, trenden kendine bir kişilik bilet aldığında oradaki ‘ikili’ koltuk otomatik olarak ‘erkek bölümü’ haline geliyor. Kadınlar için de aynısı geçerli. Mesela bir kadın yolcu vagondan yer almak istediğinde; tüm kadın ikili koltuklar dolu ise (bir erkek koltuk boş olmasına rağmen) yolcuya bilet satışı yapılmıyor.

NEDEN ÇOCUĞUYLA YOLCULUK YAPAMADI?

Harem­selamlık bu sistem, son olayda olduğu gibi, trajikomik olaylara da sebebiyet veriyor. Baba biletini ‘ayrı’ kestirdiği için sonradan bilet aldığı kızı sistem tarafından otomatik olarak ‘kadın yolcu’ statüsüne geçiyor ve babasının yanına oturulmasına izin vermiyor.

 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 Milli Hakimiyet | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Haber Scripti: CM Bilişim