• Bir Ayet
  • Bir Hadis
  • Namaz Vakitleri
  • Hava Durumu
  • "Görmedikleri hâlde Rablerinden korkanlar için bir bağışlanma ve büyük bir mükâfat vardır. Sözünüzü gizleyin, yahut onu açığa vurun; (fark etmez). Şüphesiz Allah, sinelerin özünü (kalplerde olanı) hakkıyla bilir. Yaratan bilmez mi? O, en gizli şeyleri bilir, (her şeyden) hakkıyla haberdardır."(Mülk, 12-14)
  • "Her kim aşura gününde ailesine ve ev halkına ikramda bulunursa Cenab-ı Hak da senenin tamamında onun rızkına bereket ve genişlik ihsan eder."(et-Tergîb ve'l-Terhİb 2/116)
  • için namaz vakitleri
    İmsak 04:40Güneş 06:13Öğle 13:08İkindi 16:53Akşam 19:54Yatsı 21:20
    • 19°C Kocaeli
    • 19°C İstanbul
    • 16°C Ankara
    • 24°C Rize
  • BIST: 9530.47 0.00
  • Altın: 2485.502 0.56
  • Dolar: 32.5224 0.25
  • Euro: 34.8672 0.47

Halep düştü! Katliamlar devam ediyor

Suriye’de 15 Kasım’da başlayan ve stratejik konumdaki Halep kentinin muhaliflerin konuşlandığı doğusunu ele geçirmeyi amaçlayan operasyonda sona gelindi. Rejim güçleri dün aralarında kilit Şeyh Said semtinin de olduğu 7 semti daha ele geçirdi.
Halep düştü! Katliamlar devam ediyor

Suriye'de kilit konumdaki Halep şehri için sona gelindi. Esed rejimi ve müttefikleri kentin silahlımuhaliflerin denetimindeki doğusunda bulunan Şeyh Said semtini dün ele geçirerek büyük ilerleme sağladı.

Amerikan AP ajansına göre rejim güçleri, Halep’in doğusunun yüzde 98’ini ele geçirdiklerini öne sürerken, merkezi İngiltere’de bulunan Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, muhaliflerin dün Şeyh Sait’in yanı sıra 6 semtten daha çekildiğini bildirdi.

Gözlemevi Başkanı Rami Abdülrahman, “Halep’te sona gelindi... Bu topyekûn bir çöküş” ifadelerini kullandı. Akşam saatlerinde Suriye devlet televizyonu, “Halep’in tümüyle kurtarıldığını” bildirdi.

'ZAFER' İLAN ETTİLER

Öte yandan, Sputnik'in haberine göre, Şeyh Said Mahallesi’nin geri alınmasının ardından Suriye ordusu ve yerel güçler, belirgin bir ilerleme kaydederken sadece küçük bölümü ele alamadıkları kaydedildi.

Kentteki birçok ‘muhalif’ de sosyal medya üzerinden yaptıkları açıklamalarda Suriye ordusunun ilerleyişine devam ettiğini belirterek ‘veda’ mesajları paylaştı.

10 BİN KİŞİ KAÇTI

Son 24 saatte yaklaşık 10 bin kişinin daha muhaliflerin elindeki bölgeden kaçtığını bildiren Abdülrahman, büyük çoğunluğu rejimin elindeki alanlara giden bu insanların sayısının 130 bine ulaştığını belirtti. Suriye resmi haber ajansı SANA yalnızca geçen pazar günü 8 bin kişinin rejimin açtığı koridorları kullanarak kaçtığını duyurdu. Ajans, bu insanların yarısının geçici barınma kamplarına nakledildiğini, diğerlerinin ise Halep’in batısındaki akrabalarının yanına gittiğini kaydetti.

AĞIR SUÇLAMA

Halep’te muhaliflerin yenilgiye uğraması Batı ile Şam’ın en büyük destekçisi Rusya’yı karşı karşıya getirdi. Fransa, Rusya’yı Suriye’de oynadığı rolden ötürü suçladı. Fransız haber ajansı AFP’nin haberine göre Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Marc Ayrault, Rusya’yı hileli sözler ve ‘sürekli yalan’a başvurmakla itham etti. Ayrault, “Bir yanda diyorlar ki: ‘Konuşalım, ateşkese ulaşalım.’ Öte yandan savaşa devam ediyorlar ve bu savaş, Esad’ı kurtarmak ve Halep’i ele geçirmeyi hedef alan topyekûn bir savaş” dedi.

BİRLEŞMİŞ MİLLETLERDEN AÇIKLAMA

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un, Halep'te Suriye rejimi ve müttefiklerinin sivillere yönelik katliama başladıkları haberleri nedeniyle alarma geçtiği bildirildi.

BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, yaptığı yazılı açıklamada, BM'nin Halep'teki durumu bağımsız olarak gözlemleme imkanı bulunmadığını ancak bölgeden katliam haberleri geldiğini belirtti.

Dujarric, "BM Genel Sekreteri Ban, Halep'te çocuk ve kadınların da arasında olduğu çok sayıda sivilin katledildiği haberleri nedeniyle alarma geçti." ifadesini kullandı.

Ban'ın Halep'teki siviller için taşıdığı ciddi endişeyi ilgili taraflara ilettiği ve Suriye Özel Elçisine konuyu ilgili taraflar nezdinde takip etmesi için talimat verdiğini kaydeden Dujarric açıklamasında, "BM, sahadaki tüm taraflara sivilleri koruma ve uluslararası insancıl hukuka uyma yükümlülüklerini hatırlatıyor. Bu, özellikle Suriye hükümeti ve müttefiklerinin sorumluluğu." ifadelerine yer verdi.

BİLGİ NOTU: Halep’in düşüşü muhaliflerin Suriye’de 2011’de başlayan iç savaştaki en büyük yenilgisi oldu. Kent 2012’den bu yana bölünmüş durumdaydı. Batısı rejim güçlerinin, doğusu muhaliflerin elindeydi. Şeyh Maksut semti PYD’nin denetimindeydi. Rusya ve İran’ın da desteğini alan rejim birlikleri yaklaşık 300 bin kişinin yaşadığı muhaliflerin bölgesini geçtiğimiz temmuzda kuşatma altına almıştı. Rejim güçleri, 15 Kasım’da da kentin tamamını ele geçirmek için operasyon başlatmıştı. Operasyonun başlangıcından beri en az 900 sivil hayatını kaybetti. (Sivil Medya)

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 Milli Hakimiyet | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Haber Scripti: CM Bilişim