• Bir Ayet
  • Bir Hadis
  • Namaz Vakitleri
  • Hava Durumu
  • "Görmedikleri hâlde Rablerinden korkanlar için bir bağışlanma ve büyük bir mükâfat vardır. Sözünüzü gizleyin, yahut onu açığa vurun; (fark etmez). Şüphesiz Allah, sinelerin özünü (kalplerde olanı) hakkıyla bilir. Yaratan bilmez mi? O, en gizli şeyleri bilir, (her şeyden) hakkıyla haberdardır."(Mülk, 12-14)
  • "Her kim aşura gününde ailesine ve ev halkına ikramda bulunursa Cenab-ı Hak da senenin tamamında onun rızkına bereket ve genişlik ihsan eder."(et-Tergîb ve'l-Terhİb 2/116)
  • için namaz vakitleri
    İmsak 05:20Güneş 06:47Öğle 13:14İkindi 16:45Akşam 19:31Yatsı 20:52
    • 20°C Kocaeli
    • 21°C İstanbul
    • 16°C Ankara
    • 16°C Rize
  • BIST: 8981.29 1.98
  • Altın: 2284.818 0.39
  • Dolar: 32.3279 0.24
  • Euro: 35.0498 -0.17

Gebze Teknik Üniversitesi'nde minyatür devrim

GTÜ akademisyenleri kitlesel iletişim cihazlarında küçük boyutlu, hafif, gürültüsüz ve manyetik alanlardan etkilenmeyen bir verim alınmasını sağlayacak ve minyatür boyutlara kadar küçültülebilen yüksek performanslı yeni nesil motor tasarımı kamuoyuna tanı
Gebze Teknik Üniversitesi'nde minyatür devrim

Gebze Teknik Üniversitesi’nden (GTÜ) Prof. Dr. Sedat Alkoy, Prof. Dr. Hüseyin Yılmaz, Arş. Gör. Sinan Dursun ve Maltepe Üniversitesi’nden Doç. Dr. Ebru Menşur Alkoy’dan oluşan araştırma ekibi tarafından geliştirilen ultrasonik motorlar GTÜ Mühendislik Fakültesi Binası – Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Bölümü 242 Nolu Laboratuvar’da kamuoyu ile paylaşıldı. TÜBİTAK’ın 1005 kodlu Ulusal Yeni Fikirler ve Ürünler Araştırma Destek Programı çerçevesinde desteklenen bir proje ile bilgisayar destekli sonlu elemanlar analiz yöntemleri kullanarak tasarladıkları yeni nesil ultrasonik motorların tanıtım toplantısına GTÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Babür Özçelik ile Prof. Dr. Ali Ata, Maltepe Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Şahin Karasar, TOSB Başkanı Yunus Çiftçi, Koç Savunma, Aselsan, Roketsan ve STM yetkilileri, akademisyenler, öğrenciler ve basın mensupları katıldı. 

 HAFİF, GÜRÜLTÜSÜZ VE MANYETİK ALANLARDAN ETKİLENMİYOR

Laboratuarda selamlama konuşması yapan GTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Babür Özçelik hocaların yaptıkları başarılı çalışmalardan dolayı kendilerini kutladı. Ardından  GTÜ Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Öğretim Üyesi  Prof. Dr. Sedat Alkoy proje ile ilgili detayları davetlilerle paylaştı. Üstün özelliklere sahip motor uygulamalarının TÜBİTAK destekli yürütülen bir proje olduğunu söyleyen Alkoy, projenin 18 aylık bir çalışma olduğunu belirtti. Yeni nesil ultrasonik motorlar hakkında bilgi veren Alkoy, “Standart elektrikli motorlara alternatif olarak minyatür boyutlarda üretilmesi mümkün motorlara üstün özellikler kazandıracak seramik geliştirdik. Bu seramiği yeni nesil dediğimiz yeni bir motor tasarımıyla bir araya getirdik. Literatürde örneği olmayan bir motor tasarımı ortaya çıkarttık. Burada motorların minyatürleştirilmesi planlanarak, 1 cm altında boyutlara indirilmesinden bahsediyoruz. Dolayısı ile mikro elektrik sistemler dediğimiz bir takım sistemlerde kullanılabilir hale geliyor, kameralarda, cep telefonlarında kullanılabilir.

YERLİ VE MİLLİ SANAYİNDE KULLANIMA SUNULABİLİR 

Onun dışında bu motorların bir özelliği de manyetik alan yaratmamasıdır. Böylece MRG (Emar) cihazlarında yüksek manyetik alan söz konusu normal motorlar bundan etkilenir ama burada ultrasonik motorlar bu tür uygulamalarda bundan etkilenmeden performansı düşmeden kullanılabilir. Bunun dışında çok daha küçük boyutlarda indirilerek diret damar içerisinde tıbbi işlemlerin yapılmasında kullanımı söz konusudur. Robotik uygulamalarda söz konusu başka bir özelliği de bu motorların normal elektrikli motorlara oranla maksimum güce anında ulaşması. Normal motorun maksimum güce ulaşması zaman alır, bu motorlar ise açılınca maksimum güçle çalışır.  Motorlar utrasonik olduğu için kulağın duyamayacağı frekansta çalışıyor, ses yaratmıyor, boyutları küçülse bile verim asla düşmüyor.” ifadelerini kullandı.  Alkoy, yerlileştirme millileştirme çalışmalarına katkı sunmak için ellerinden geleni yapmaya çalışacaklarını söyledi.  Ultrasonik motorlar patent başvurusu aşamasında olup,  projenin bilimsel yayınları hazırlanıyor. Uygulamaya sokulması ve ticarileştirilmesi için ise patent başvurusu sonucu bekleniyor. 

 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 Milli Hakimiyet | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Haber Scripti: CM Bilişim