• Bir Ayet
  • Bir Hadis
  • Namaz Vakitleri
  • Hava Durumu
  • "Görmedikleri hâlde Rablerinden korkanlar için bir bağışlanma ve büyük bir mükâfat vardır. Sözünüzü gizleyin, yahut onu açığa vurun; (fark etmez). Şüphesiz Allah, sinelerin özünü (kalplerde olanı) hakkıyla bilir. Yaratan bilmez mi? O, en gizli şeyleri bilir, (her şeyden) hakkıyla haberdardır."(Mülk, 12-14)
  • "Her kim aşura gününde ailesine ve ev halkına ikramda bulunursa Cenab-ı Hak da senenin tamamında onun rızkına bereket ve genişlik ihsan eder."(et-Tergîb ve'l-Terhİb 2/116)
  • için namaz vakitleri
    İmsak 04:25Güneş 06:02Öğle 13:07İkindi 16:55Akşam 20:02Yatsı 21:32
    • 17°C Kocaeli
    • 18°C İstanbul
    • 22°C Ankara
    • 19°C Rize
  • BIST: 9716.77 -0.05
  • Altın: 2427.694 -0.04
  • Dolar: 32.5699 0.15
  • Euro: 35.0032 0.66

Gebelikte beslenmenin önemine dikkat çekti

Konak Hastanesi Gebze, gebelik döneminin günlük kalori, lınmasıgerekli sıvı, protein, vitamin, mineraller temel ve esen elementlerinihtiyacının arttığı bir dönem olduğunu belirterek tüm temel besinmaddelerinden her birinin yeterince ve düzenli olarak alın
Gebelikte beslenmenin önemine dikkat çekti

Konak Hastanesi, gebelik döneminde artmış olan ihtiyacı karşılamak için vücudunuz size çoğu durumda yol göstereceğini belirterek beslenmenin önemine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Konak Hastanesi Gebze Kadın Hastalıkları Ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Burcu Çetinkaya tarafından yapılan açıklamada şunlar ifade edildi: “Gebelikte günlük öğün sayınızı en az beş olacak şekilde tekrar ayarlayınız ( 3 ana- 2 ara öğün ) 

Temel besin maddelerinin (şekerler ve yağ miktarı yüksek gıdalar hariç) her birinden her gün belli miktarlarda mutlaka alınmalıdır.

 Şekerler ve yağ miktarı yüksek gıdalar (yağların temel besin maddeleri içinde önemleri büyüktür burada kastedilen aşırı ‘’yağlı’’ yiyeceklerden ise besleyici özellikleri düşük ve kalorileri yüksek olan gıdalardır size ve bebeğinize yararları yoktur. (örneğin cips, patates kızartması ve kızartma usulde hazırlanan yiyecekler)

 Su her ne kadar öyle gözükmese de aslında temel bir besin maddesidir. İdrar renginizin açık sarıdan daha koyu sarı bir renkte olması (idrar yolu enfeksiyonunuz yoksa )sıvı alımınızın yetersiz olduğunun habercisidir. Günlük aldığınız sıvıları yemekler arasında almanız midenizin aşırı dolmasını engellemeye önemli katkılarda bulunur. Anne adaylarının günde en az iki litre sıvı alması gerekir.

 Kahve içme alışkanlıklarınızı tekrar gözden geçirmelisiniz. Günde bir fincan ya da maksimum iki fincan kahvenin olumsuz bir etkisi olmamasına karşın daha fazla miktarlarda vücuda giren kafein dolaşım sisteminizin olumsuz etkilenmesine ve uykusuz kalmanıza neden olabilir. Dahası yüksek miktarlarda kafeinin (günde 10 fincan ya da daha fazla) düşük, erken doğum ya da bebekte gelişme geriliği yaptığına dair bazı çalışmalar bulunmaktadır. Kafein içeren diğer sıvılar (kolalar, çeşitli çaylar ) için de aynı önlemler geçerlidir.

 Çay konusunda ise kahve konusunda söylenenlerden biraz daha fazla şeyler söylemek gerekir. Çay kafein dışında teofilin denen bir madde ve niteliği tam olarak belirlenmemiş bazı maddeler içerir. Aşırı miktarlarda (günde 10 fincandan fazla ) tüketildiğinde içerdiği kafeinin yaptığı olumsuz etkilere ek olarak besinlerle alınan demirin emilimini de azalttığı bilinen bir içecektir. Bu yüzden gebelikte çay tüketiminin de günde iki fincan ile kısıtlanması gerekmektedir.

 Suni tatlandırıcılar içlerinde genellikle aspartam adlı bu madde içerirler. Bu maddenin gebelikte kullanımında bir sakınca bulunmamıştır. Ancak fenilketonüri (doğumsal bir aminoasit metabolizma bozukluğu ) tanısı konmuş anne adaylarının bu tatlandırıcıları doktorlarına danışarak kullanmaları gerekir. 

 Alkol bebek üzerinde gelişimsel kusurlar yaratabilen bir madde olduğundan ve bu kusurları yaratan günlük dozun alt sınırı belirlenemediğinden gebelikte kullanılmaması gereken bir maddedir.

 Sigara verdiği tüm zararların dışında iştahı da kesen maddeler içerir. Sigarayı mümkün olduğunca azaltmak mutlaka olumlu etkiler yaratır. Ancak bilinçli bir anne adayının gebelik döneminde sigaradan ve sigara içilen yerlerden tümüyle uzak durması gerekir.

 Tuz kullanımını ayarlamak önemlidir. Fazla tuz kullanımı önerilmemektedir. Anne adaylarının gebelikte artmış iyot ihtiyacını karşılamak amacıyla iyotlu tuz kullanmaları önerilir. “

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 Milli Hakimiyet | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Haber Scripti: CM Bilişim