• Bir Ayet
  • Bir Hadis
  • Namaz Vakitleri
  • Hava Durumu
  • "Görmedikleri hâlde Rablerinden korkanlar için bir bağışlanma ve büyük bir mükâfat vardır. Sözünüzü gizleyin, yahut onu açığa vurun; (fark etmez). Şüphesiz Allah, sinelerin özünü (kalplerde olanı) hakkıyla bilir. Yaratan bilmez mi? O, en gizli şeyleri bilir, (her şeyden) hakkıyla haberdardır."(Mülk, 12-14)
  • "Her kim aşura gününde ailesine ve ev halkına ikramda bulunursa Cenab-ı Hak da senenin tamamında onun rızkına bereket ve genişlik ihsan eder."(et-Tergîb ve'l-Terhİb 2/116)
  • için namaz vakitleri
    İmsak 05:18Güneş 06:45Öğle 13:14İkindi 16:45Akşam 19:32Yatsı 20:54
    • 12°C Kocaeli
    • 16°C İstanbul
    • 13°C Ankara
    • 11°C Rize
  • BIST: 9129.9 0.55
  • Altın: 2324.383 0.76
  • Dolar: 32.3675 0.10
  • Euro: 34.9483 -0.35

‘Fabrika Kızları’ Objektiflerini Hayata Çevirdi

İşçi sınıfının farkındalığını arttıran sözleriyle dikkat çeken ‘Fabrika Kızı’ isimli şarkıdan ilham alarak, ‘kadın’ temasını objektiflerine yansıtan çalışan kız çocuklarının ilk sergisi büyük beğeni t...
‘Fabrika Kızları’ Objektiflerini Hayata Çevirdi

İşçi sınıfının farkındalığını arttıran sözleriyle dikkat çeken ‘Fabrika Kızı’ isimli şarkıdan ilham alarak, ‘kadın’ temasını objektiflerine yansıtan çalışan kız çocuklarının ilk sergisi büyük beğeni topladı.

Kadir Has Üniversitesi’nin Kurumsal Sosyal Sorumluluk Akademisi Komşuluk Hakkı Projesi’nde bu yıl Cibali bölgesinde yaşayan ve çalışan kız çocuklarının objektifinden “Fabrika Kızı” hikayesi, fotoğraf karelerine yansıdı. Kadir Has Üniversitesi’nde fotoğraf eğitimi alan 10 genç kızın hayatlarına, hayallerine ve korkularına dair çektiği kareler, ünlülerin kaleminden çıkan kelimeler ile ses buldu. Proje kapsamında Cibali bölgesinde oturan ve çalışan işçi kızlara fotoğraf dersleri verildi. Ardından başta iş hayatları olmak üzere gündelik hayatlarını fotoğraflamaları sağlandı. Çalışmanın sonunda ise fotoğraflar “Fabrika Kızı” sergisinde bir araya getirildi. Üniversitenin Cibali Kampüsü’nde açılışı yapılan Fabrika Kızı Fotoğraf Sergisi, çalışan genç kızların seçtiği hayata dair kareleri gözler önüne serdi.

10 FOTOĞRAF, 10 GENÇ KIZ, AYNI KADER

Sergi açılışında konuşma yapan Kadir Has Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sevda Alankuş, fotoğraflarla hem sokakların hem de işçi kadınların hayatlarının mercek altına alındığını belirtti. Serginin bir sosyal sorumluluk projesi kapsamında gerçekleştiğini aktaran Prof. Dr. Alankuş; “Mahallemizin çok kültürlü, tarihsel olarak çeşitli katmanlarla dokunmuş yapısı içinde birçok işyerine de ev sahipliği yapılıyor. Bu mahalledeki genç kadınlara ulaşmak istedik. Onlarla, fotoğraf makineleri ile hem kadınları hem de kendilerini daha görünür kılmak istedik” dedi. Çekilen her fotoğrafta erkeklerin göremediği enstantanelerin objektiflere yansıdığına dikkat çeken Prof. Dr. Alankuş; “Erkeklerin görmeyeceği şeylere odaklandıklarını gördüm. Kadınlar için mekanlar çok önemli Bu mekanlarda seviyorlar, hasret duyuyorlar, direniyorlar, ağlıyorlar, üzülüyorlar ve hülyalar kuruyorlar. Beni en çok heyecanlandıran yan, onların gözünden bu mekanı görmek oldu” diye konuştu.

Projenin kahramanları olan Fabrika Kızları’na projenin sponsoru Canon Eurasia tarafından temin edilen fotoğraf makineleri ile Kadir Has Üniversitesi temel fotoğraf eğitimi sertifikaları sunuldu. Canon Eurasia Sürdürülebilirlik Müdürü Karen Lensink, Canon’un ortak iyilik ve fayda için çalışmak noktasında felsefesinin bulunduğunu açıklayarak; “Canon olarak sadece kâr ve ciro için değil aynı zamanda toplumun ve çevremizin iyiliğine de bir katkıda bulunmak istiyoruz. Bu proje bizim için gerçekten büyük bir şans oldu. Ve bu proje sayesinde gerçekten de amaç ettiğimiz noktaya dokunabildik” dedi.

2 ay boyunca belgesel fotoğraf çekimleri konusunda ders veren Proje Koordinatörü ve Eğitmeni Ulaş Tosun da projeye ilişkin şunları söyledi: “Çocuklar çok istekliydi. Zaten hayatın içinde olan insanlar. Neler çekecekleri konusunda biraz konuştuk. Canon bize eğitmen de yolladı. Hemcinsleri bir eğitmen eşliğinde teorik derslerden sonra iş yerlerine ve evlerine 10 fotoğraf gezisi düzenlediler. Keyifli bir çalışma oldu.”

DEKLANŞÖRÜN ARKASINDAKİ İSİMLER KONUŞTU

Kadir Has Üniversitesi, “Fabrika Kızı” projesinin kahramanları olan 19 yaşındaki Şeymanur Zaferoğlu tezgahtarlık yaparak, 17 yaşındaki Gözde Sezgin garson olarak, 18 yaşındaki Şilan Toksoy bir atölyede bardak boyayarak, 16 yaşındaki Zeynep Altan ise bir atölyede bardak temizleyerek aile bütçesine katkı sağlıyor. 19 ve 16 yaşlarındaki kardeşler Emine ve Dilek Kurşun kardeşlerden Emine bir atölyede bardak boyuyor, küçük kardeşi Dilek ise bir konfeksiyon firmasında çalışarak hayatını kazanıyor. Projenin diğer kahramanlarından Hatice Akyüz hem okuyup hem çalışıyor, 21 yaşındaki Dilek Aytekin ise taşeron bir firmaya bağlı olan temizlik görevlisi. Fabrika Kızları’nın en küçüğü ise 15 yaşındaki Kübra Akdemir. Şilan Toksoy, projeye ilişkin duygularını şu sözler ile özetledi: “Fotoğraf çekmeyi çok seviyorum ve fırsat elime geçmişken kaçırmak istemedim.” Dilek Kurşun da hayatında ilk kez fotoğraf makinesini eline aldığını açıklayarak; “Fotoğraf makinesini elime aldığım anda çok heyecanlandım” dedi.

FOTOĞRAFLAR ÜNLÜ İSİMLERİN NOTLARI İLE SES BULDU

Sergide yer alan fotoğraflar, ünlülerin kaleminden öyküleştirildi. Ünlü sanatçılar Bora Ayanoğlu ile Sezen Aksu, Kadir Has Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Bülent Kahraman, Kadir Has Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sevda Alankuş, gazeteci Burcu Aktaş, Karin Karakaşlı, Pınar Öğünç, Cüneyt Özdemir ve Aret Vartanyan ile yazar ve senarist Gaye Boralıoğlu’nın kaleminden akan yorumlar genç kızların vizöründen yansıyan fotoğrafları konuşturdu. "Fabrika Kızları" sergisinde, ailesinin geçimine yardımcı olmak ve aynı çatı altında eğitim aldığı aşçılık okulunun ücretini karşılamak üzere eğitim hayatını yarıda bırakmak zorunda kalan 18 yaşındaki Sibel Soylu’nun çektiği fotoğraf, kız çocuklarının eğitim alması konusunda hassasiyeti ile bu tür projelere katkısını esirgemeyen Minik Serçe Sezen Aksu tarafından öyküleştirildi. Minik Serçe, fotoğraf altına düştüğü not ise şu satırlardan oluştu: “Dünya yorgun düşürdüğünde, kendi dünyasına sığınır, kendi hayal dünyasında soluklanır insan. En çok da çocuk. Bedenin ne kadar küçükse, kurulan dünya da inadına o kadar büyük olur. İmkansız yoktur orada, uzak yoktur; olmaz, olmaz. Hayal kurmak, çocukların çok daha özgürce kullanabildiği, zamansızlığa ve mekansızlığa açık bir bilettir.”

Sergi, Kadir Has Üniversitesi Cibali Kampüsü, A Blok Hol’de 1 Nisan’a kadar gezilebilir.

Kaynak: Haber Kaynağı
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 Milli Hakimiyet | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Haber Scripti: CM Bilişim