• Bir Ayet
  • Bir Hadis
  • Namaz Vakitleri
  • Hava Durumu
  • "Görmedikleri hâlde Rablerinden korkanlar için bir bağışlanma ve büyük bir mükâfat vardır. Sözünüzü gizleyin, yahut onu açığa vurun; (fark etmez). Şüphesiz Allah, sinelerin özünü (kalplerde olanı) hakkıyla bilir. Yaratan bilmez mi? O, en gizli şeyleri bilir, (her şeyden) hakkıyla haberdardır."(Mülk, 12-14)
  • "Her kim aşura gününde ailesine ve ev halkına ikramda bulunursa Cenab-ı Hak da senenin tamamında onun rızkına bereket ve genişlik ihsan eder."(et-Tergîb ve'l-Terhİb 2/116)
  • için namaz vakitleri
    İmsak 05:20Güneş 06:47Öğle 13:14İkindi 16:45Akşam 19:31Yatsı 20:52
    • 22°C Kocaeli
    • 19°C İstanbul
    • 21°C Ankara
    • 20°C Rize
  • BIST: 9057.24 2.84
  • Altın: 2299.873 1.06
  • Dolar: 32.3145 0.21
  • Euro: 35.0998 0.00

Et simsarlarına Brezilya'dan 'brangus' darbesi!

17 bin besilik Brezilya'dan alınan Brangus cinsi sığır Türkiye'ye getirildi.
Et simsarlarına Brezilya'dan 'brangus' darbesi!

Besilik hayvan talebini karşılamak için Et ve Süt Kurumu'nun imzaladığı protokol kapsamında Brezilya'dan yüklenen Brangus cinsi 17 bin besilik sığır, İzmir Limanı'na getirildi.

DOĞRUDAN DEVLET YAPIYOR

Üreticilere hayvan dağıtımını organize eden Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Bülent Tunç, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'in üreticiyi aracılara ezdirmeyecekleri yönündeki sözlerinin bir sonucu olarak bugün besilik sığırithalatının doğrudan devlet tarafından yapılmaya başlandığına dikkati çekti.

Aracıların kaldırılmasının kolay olmadığını, bürokratik zorluklarla mücadele ettiklerini, geminin İzmir Limanı'na yanaşmasına dahi 3 gün izin verilmediğini belirten Tunç, bu sorunun da Bakan Çelik'in araya girmesiyle çözüldüğünü söyledi.

BİN LİRA DAHA UCUZ

İzmir Limanına gelen sığırların kilogramının 3,9 dolardan alındığını, geçmişteki ithalatların ise 5 dolardan yapıldığını ifade eden Tunç, hayvan başına ortalama bin ila bin 200 lira daha düşük fiyatla girdi sağladıklarına dikkati çekti.

Tunç, şöyle konuştu:

"Aradaki 1,5 doları biz yıllardır yurt dışındaki aracılara gönderiyorduk, havaya saçıyorduk. Sayın Bakanımıza binlerce kez teşekkür ediyoruz. Bugün 17 bin hayvan geldi. 72 bin tane daha geliyor. Et ve Süt Kurumu, üreticinin talepleri doğrultusunda yıl sonuna kadar 200-250 bin besilik hayvan getirecek. 20 günlük aralıklarla bu gemi gelmeye devam edecek. Besici, bu sayede yüzde 20-25 daha düşük maliyetle hayvan almış oluyor. Biz ucuza mal ettiğimiz zaman tüketici de ucuza et yiyecek demektir. Bu ithalatla et fiyatlarında gelecek yıl için yüzde 10 düşüş bekliyoruz. Besicinin kazancı arttıkça fiyatlar giderek aşağı doğru çekilecek."

'KURBANLIĞI BAŞKA ÇADIRDAN ALIN'

Geçen yıl kurbanlık olarak 860 bin büyükbaş, 2,5 milyon da küçükbaşın kesildiğini, bu yıl için 1 milyon 200 büyükbaş kurbanlık olarak hazırladıklarını ifade eden Tunç, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kurbanlık piyasası için yaklaşık 200 bin baş hayvan fazlamız var ama bir süredir psikolojik bir baskı vardı. İthalatın devlet eliyle yapılması söylemine rağmen bu hayvanların gelmeyeceği inancı fiyatları yukarı doğru zorluyordu. Bugün bu hayvan geliyor, üretici bunu gördü. Artık elindeni hayvanını rahatlıkla pazara indirecek. Kurbanlık fiyatları enflasyonun etkisiyle geçen senenin yüzde 8-10 üzerinde olabilir ama yüzde 20-25 zam varsa bu kesinlikle spekülatiftir. Vatandaşımıza çağrımız oradan uzaklaşın, kurbanlığınızı başka bir çadırdan alın. Elimizde fazlasıyla hayvan var."

'PAHALI ETİN SORUMLUSU TERÖR'

Besici olarak tek dertlerinin yerli üretimi artırmak olduğunu ancak terör nedeniyle bazı bölgelerde istedikleri üretim ortamını yakalayamadıklarını aktaran Tunç, "İthalatın en önemli sebebi terördür. Kilogramı 25-30 liraya yiyeceğimiz eti, 50 liraya yememizin nedeni de bu terördür." diye konuştu.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 Milli Hakimiyet | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Haber Scripti: CM Bilişim