• Bir Ayet
  • Bir Hadis
  • Namaz Vakitleri
  • Hava Durumu
  • "Görmedikleri hâlde Rablerinden korkanlar için bir bağışlanma ve büyük bir mükâfat vardır. Sözünüzü gizleyin, yahut onu açığa vurun; (fark etmez). Şüphesiz Allah, sinelerin özünü (kalplerde olanı) hakkıyla bilir. Yaratan bilmez mi? O, en gizli şeyleri bilir, (her şeyden) hakkıyla haberdardır."(Mülk, 12-14)
  • "Her kim aşura gününde ailesine ve ev halkına ikramda bulunursa Cenab-ı Hak da senenin tamamında onun rızkına bereket ve genişlik ihsan eder."(et-Tergîb ve'l-Terhİb 2/116)
  • için namaz vakitleri
    İmsak 04:38Güneş 06:12Öğle 13:08İkindi 16:53Akşam 19:55Yatsı 21:22
    • 15°C Kocaeli
    • 16°C İstanbul
    • 24°C Ankara
    • 16°C Rize
  • BIST: 9672.8 1.56
  • Altın: 2501.202 0.69
  • Dolar: 32.5876 0.11
  • Euro: 34.8634 0.29

Erdoğan" Biraz Az Kazanın"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Etkin ekonomi ve istihdam politikalarının uygulanabilmesi için işçi, işveren temsilcileri arasında güçlü bir sosyal diyaloğun tesis edilmesi şarttır.
Erdoğan" Biraz Az Kazanın"

Bu diyaloğun G20 çerçevesinde başarılabilmiş olması memnuniyet vericidir. Türkiye dönem başkanlığı olarak G20'nin temel hedefleri olan güçlü, sürdürülebilir ve dengeli büyümeye, kapsayıcılığı da ilave ettik" dedi
Cumhurbaşkanı Erdoğan, B20 ve L20'nin bazı G20 liderleriyle yapılan "Büyüme ve İstihdam İçin Daha Kapsamlı Bir Çerçeve" başlıklı ana oturumunun açılışında yaptığı konuşmasına, Fransa'da düzenlenen saldırıları şiddetle kınadığını belirterek başladı ve Fransız halkına, ölenlerin yakınlarına başsağlığı diledi.

G20 sürecinin en eski açılım grupları olan "İş 20" ve "Emek 20"ye Türkiye'nin dönem başkanlığı süresince sağladıkları katkılar için teşekkür eden ve yürütülen çalışmaların G20 gündemi ve dönem başkanlığı öncelikleriyle büyük bir uyum içinde olduğunu görmekten memnuniyet duyduğunu dile getiren Erdoğan, liderler olarak belirlenen politikaların etkin şekilde uygulanabilmesi için bunların toplum tarafından sahiplenebilmesi gerektiğini bildiklerini, bunun için G20 ile açılım grupları arasında yakın bir işbirliği, etkin bir diyalog ve sinerjinin sağlanmasına Türkiye'nin dönem başkanlığı süresince özel önem verdiklerini söyledi.

Erdoğan, Türkiye'nin dönem başkanlığı yaptığı G20'de öncelik verilen bir başka konunun da ücretlerin milli gelir içindeki payının azalması olduğunu ifade ederek "Alın terini kutsal gören, emeğin karşılığının tam ve zamanında verilmesini emreden bir medeniyetin mensupları olarak bu konu bizim için çok önemli. Bu konuda Türkiye olarak başarılı sonuçlar elde ettiğimizi memnuniyete ifade etmek isterim. OECD içerisinde son yıllarda ekonomik büyümeyle birlikte eşitsizlik oranı da azalan bir anlayışla, azalan bir gelişmeyle ne yazık ki kendini göstermiş bulunuyor. Biz, bu konuda bu ülkelerden biri olduk. Asgari ücrette ve ortalama ücretlerde ciddi artışlar kaydettik, ekonomik ve sosyal politikaları bir bütünün parçaları olarak gördük ve buna göre adımlar attık" değerlendirmesinde bulundu.

Kadınların ve gençlerin istihdama katılımına özel önem verdiklerini, KOBİ'ler, altyapı yatırımları, korumacılık, e-ticaret, e-devlet gibi hususlarda önemli çalışmalar gerçekleştirdiklerini anlatan Erdoğan, bugün ve yarın Antalya zirvesinde büyüme ve istihdam başta olmak üzere önemli küresel ekonomik meseleler üzerinde görüş alışverişinde bulunulacağını ve beklentilerin paylaşılacağını kaydetti.

Erdoğan, soru-cevap kısmında ise şunları söyledi:

"Dünyadaki işsiz gençlere finans dünyası yeterli desteği verebiliyor mu, bunu sorgulamamız lazım. Fakirlik acaba buralara dayanıyor mu, işsizlik acaba buralara dayanıyor mu? Dünyadaki işsiz gençler, eğer müteşebbis olacaksa acaba finans dünyası burada bu gençlere gerekli desteği veriyor mu, verebiliyor mu? Finans çevreleri elini açarsa, terörün belini kırarız"

"Şuan Türkiye'de yeni adımlar atılıyor. Şuanda bir genç bir adım atacaksa, bir yatırım yapacaksa, devlet onları adeta bir müteşebbis durumuna getirecek adımlar atılıyor. G-20 sekreteryası bunu takip etmeli, bu iş yürüyor mu, yürümüyor mu. Ama eğer biz bunları gerçekleştiremezsek, biz otururuz, çayımızı, kahvemizi içer, yemek yer, sonra dağılırız. Ama artık dünya dağılma noktasında değil, netice alma noktasındadır, bunu görmemiz lazım."

"Biraz az kazanın"

"Şu anda Türkiye’de konuşulan ise 1300-1500 hatta daha ileri gidenler de var. Türkiye’deki konum çok çok farklı bir yere doğru gidiyor. Ben bu gelişmeden de mutluyum. Ancak asgari ücret malum bir taban belirlemedir. Herhangi bir işveren kalkıp da 3 bin lira maaş verdiği zaman kimse ona sen neden veriyorsun demez. 4 bin lira verdiği zaman, niye veriyorsun demez. E ne olur? Biraz az kazanmış olur.

Ben de işverenlere tavsiye ediyorum. Biraz az kazanın, kazandıklarınızı dar gelirli insanlarla paylaşın. Bunu bir defa başarmamız lazım. Neden? Fakiri tahrik etmeyelim. Ve paylaşımcı anlayışı hayatımıza egemen kılalım. Buradan bir şeyi vurgulamak isterim. Hepimiz ölüp gidiyoruz, paraları beraber götürüyor muyuz? Beraber gelmiyor. Onlar bu dünyada kalıyor. Arkada varisler bunu paylaşacak. Gel bunu işçinle bir kısmını paylaş, ondan sonra da gök kubbede hoş bir seda bırak. Öldükten sonra da “Sorma, bizim öyle bir patronumuz vardı ki gerçekten işçisinin hakkını çok ciddi manada gözetir, maaşını da iyi bir konumda verirdi" desinler. Asıl olan burası. Bunu başarmamız lazım"

Maliyetler konusu geliyor. Biz o maliyetleri çok farklı yerlerde aşağı düşürebiliriz. Bunu Türkiye'nin açığı olarak söylüyorum. Türkiye'de faiz oranları yüksek, Batı'da böyle değil. ABD'de Batı'da faiz oranları bizimki gibi değil. Yüzde 15'i bulan faiz oranları var. Bu faiz oranlarıyla yatırım olur mu? Bu ülkede kobiler girişimci ruhunu kazanbilir mi? Hayır. Onun için bu defa bu arada paranın maliyetini düşürmek lazım. Paranın maliyeti arttıkça ne genç iş adamı ne iş kadını bulabiliriz. Onlar da çok kısa zamanda iflas ederler. Devlet de gelir onların iş yerine el koyma noktasına gelir. Bu konuyu iyi değerlendirmek gerekir diye düşünüyorum. Özellikle dünyada işçi sendikalarının dayanışması byük önem arz ediyor"

Erdoğan'ın sözlerini tamamlamasının ardından TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun  "Teşekkür ederim sayın cumhurbaşkanım. Bir işçi lideri gibi konuştunuz" sözleri  gülüşmeye  neden oldu.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 Milli Hakimiyet | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Haber Scripti: CM Bilişim