• Bir Ayet
  • Bir Hadis
  • Namaz Vakitleri
  • Hava Durumu
  • "Görmedikleri hâlde Rablerinden korkanlar için bir bağışlanma ve büyük bir mükâfat vardır. Sözünüzü gizleyin, yahut onu açığa vurun; (fark etmez). Şüphesiz Allah, sinelerin özünü (kalplerde olanı) hakkıyla bilir. Yaratan bilmez mi? O, en gizli şeyleri bilir, (her şeyden) hakkıyla haberdardır."(Mülk, 12-14)
  • "Her kim aşura gününde ailesine ve ev halkına ikramda bulunursa Cenab-ı Hak da senenin tamamında onun rızkına bereket ve genişlik ihsan eder."(et-Tergîb ve'l-Terhİb 2/116)
  • için namaz vakitleri
    İmsak 04:36Güneş 06:10Öğle 13:08İkindi 16:54Akşam 19:56Yatsı 21:23
    • 14°C Kocaeli
    • 14°C İstanbul
    • 22°C Ankara
    • 16°C Rize
  • BIST: 9693.46 1.77
  • Altın: 2496.161 0.03
  • Dolar: 32.4971 0.13
  • Euro: 34.5977 -0.09

"Enflasyon 2016’da Hızla..."

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyonda özellikle 2016 yılında çok daha hızlı bir düşüş görülebileceğini söyledi. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ‘Forum İstanbul 2015 Yarının Kurulması-Hedef 2023’ progr...
Enflasyon 2016’da Hızla...

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyonda özellikle 2016 yılında çok daha hızlı bir düşüş görülebileceğini söyledi.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ‘Forum İstanbul 2015 Yarının Kurulması-Hedef 2023’ programının ikinci günü açılış konuşmasını yaptı. Bu aralar çok büyük tartışmalar olduğunu söyleyen Bakan Şimşek, "Muhalefet maşallah kimi 5 bine çıkaracağız diyor asgari ücreti diyor. Şu üretim ve ihracat yapısıyla böyle bir şey yaparsanız bu üretimin durmasına neden olursunuz. Türkiye henüz ileri teknoloji yoğun ürünlerdeki payı ihracatta da üretimde de son derece düşük. Hala Türkiye Hindistan gibi Asya ülkeleriyle rekabet etmek burumunda. Bizim bunu aşmamız için Ar-Ge’yi artırmamız lazım. Arttırdık ikiye katladık. Bir daha ikiye katmamamız lazım. Tasarım teşviki de getirdik ama henüz mecliste kabul görmedi. Özellikle KOBİ’lere ciddi teşvik vereceğiz. Aslında bir ilerleme de var. Türkiye hakikaten çok mesafe kat etti. Marka başvurularında Türkiye Avrupa’da birinci sırada. Endüstriyel tasarım başvurularında Türkiye üçüncü sırada. Hedef patent başvurularında da Avrupa’da ilk üçe girebilmek. Bunun için çok mesafe var. Bu süreç biraz geç başladı. İnanıyorum ki bu da olacak. Kayıt dışılık önemli bir sorun. Kayıt dışılıkla çok ciddi mücadele yaptık. Bu rakamlar açık ve net olarak bu mücadelede başarılı olduğumuzu ama kaydetmemiz gereken mesafe olduğunu gösteriyor. Amacımız kayıt dışı ekonominin milli gelire oranını 5 puan daha düşürmek" dedi.

BAŞKANLIK SİSTEMİ

Başkanlık sisteminin tartışmasının zaman alacağını söyleyen Şimşek, iki temel prensip olduğunu bunların yönetimde istikrar ve temsilde adalet olduğunu söyledi. Başkanlık sisteminin içeriğini tartışsak aslında bunun iyi bir sitem olduğu görüleceğini belirten Şimşek, "Türkiye ne zaman siyasi istikrarı yakaladıysa gerçekten reform yapmış başarmıştır. AK Parti’nin 2003- 2007 dönemine baktığınız da inanılmaz. Ne var bunların ortak özeliğinde. Güçlü bir hükümet var, reform programı var uyguluyor. Başkanlık sistemi bunu sağlar bir sürü aday yarışır nihayetinde bir aday yüzde 50 çoğunlukla başkan olur. Kendi kabinesini kurar. 5 yıl boyunca icraatını yapar. Mecliste bunun denetimini de Yasama davam ettirir. Yüzde 10 baraj var. Başkanlık sistemiyle yönetimde istikrarı sağlayacağınız için temsilde adaleti sağlamak o kaygıları aşmak çok rahat olacaktır. Ben reyting kuruluşlarının bu konuyla ilgili bir kaygısı olduğuna inanmıyorum. Siyasi istikrarsızlığın geçmişteki faturalarını herkes iyi biliyor. Reyting kuruluşlarında, piyasalarda, yatırımcılarda başkanlık sistemine ilişkin kaygı olduğuna inanmıyorum. Tam aksine başkanlık sistemi yönetimde istikrarı sağlar. Temsilde adaletin önünü de rahat bir şekilde açar diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

"ENFLASYON DÜŞECEK"

Euro para biriminin en rekabetçi Almanya’dan tutun en yenilikçi Kuzey Avrupa ülkelerinin bazılarına kadar para birimi olarak kullanıldığını vurgulayan Şimşek, “Bir yıl içerisinde dolar, euroya karşı nereden nereye geldi. Dolar euro karşısında 1,35 seviyesinden 1,06 seviyesine kadar gelmiştir. Bunu görmemezlikten gelmeyelim. Son bir yıla bakarsanız, Türk Lirası’ndaki değer kaybı, aslında ne Brezilya realinden farklı, ne Güney Afrika randından farklı, ne Kazakistan tengesinden farklı, ne de Polonya’nın zlotisinden farklıdır. Ama son birkaç aya bakarsanız tabi ki Türkiye’de oynaklık biraz daha yüksek. Bu da niye diye sorarsanız, birincisi yılın sonuna doğru Türkiye çok iyi bir noktayı yakalamıştı. Petrol fiyatları düşüyor. Cari açık düşecek, enflasyon düşecek. Türkiye’nin 2 temel makro sorunu. Hükümet bir reform programı açıklamış. Kamuoyu yoklamaları güçlü bir hükümete işaret ediyor. Ne zaman bu Kasım-Aralık. Türkiye’ye bir para akışı yaşandı” dedi.

Yılın ilk çeyreğinde bir kaç gelişme olduğunu belirten Bakan Şimşek, “Birincisi petrol fiyatları 40-50 dolarlara kadar inmişken 65 dolara doğru çıkmaya başladı. İkincisi Türkiye fon akışıyla birlikte Amerikan Merkez Bankası faiz artırımına ilişkin tartışmalar da Amerika’dan gelen verilere bağlı olarak güçlendi. Bütün gelişmekte olan ülkelerde para çıkışı başladı. Türkiye Kasım-Aralık-Ocak ortasına kadar para çektiği için ilave petrolden en olumlu etkilenecek ülke olarak görüldüğü için çıkışta biraz daha fazla oluyor” ifadelerini kullandı.

"MAKRO EKONOMİK TEMELLER SON DERECE DOĞRU"

Türkiye’de bankacılık sektörünün çok asağlam olduğunu söyleyen Şimşek, Türkiye’nin kamu maliyesi en iyi ülkelerden bir tanesi olduğunu vurgulayarak şunları söyledi:

“İstihdam yaratmak kabiliyetimiz açısından iyi ülkeyiz. Gelişmekte olan ülkelerden bir tek Kolombiya bizden iyi. Gelişmiş büyün ülkelerden daha iyiyiz. İstihdam yaratmak, bankacılık sektörü, kamu maliyesi, borç dinamikleri geriye ne kalıyor cari açık. Cari açık daralıyor, enflasyon düşüyor. Tabi daha kat etmemiz gereken mesafe var. Piyasadaki oynaklık Amerika’dan gelecek verilere göre artabilir de azalabilirde. TL, hangi modeli kullanırsanız kullanın aşırı değerli değildir. Türkiye’nin makro ekonomik temelleri son derece sağlamdır. TL’nin reel olarak orta uzun vadede değer kazanma ihtimali reel olarak son derece yüksektir. Sanki sadece Türkiye’de bir fırtına varmış gibi bir tartışma var. Türkiye son bir kaç ayda ilave biraz etkilendiyse onun temelinde arka planında Türkiye ondan birkaç ay önce girişlerin yoğun olmasından kaynaklanıyor”.

Kaynak: Haber Kaynağı
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 Milli Hakimiyet | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Haber Scripti: CM Bilişim