• Bir Ayet
  • Bir Hadis
  • Namaz Vakitleri
  • Hava Durumu
  • "Görmedikleri hâlde Rablerinden korkanlar için bir bağışlanma ve büyük bir mükâfat vardır. Sözünüzü gizleyin, yahut onu açığa vurun; (fark etmez). Şüphesiz Allah, sinelerin özünü (kalplerde olanı) hakkıyla bilir. Yaratan bilmez mi? O, en gizli şeyleri bilir, (her şeyden) hakkıyla haberdardır."(Mülk, 12-14)
  • "Her kim aşura gününde ailesine ve ev halkına ikramda bulunursa Cenab-ı Hak da senenin tamamında onun rızkına bereket ve genişlik ihsan eder."(et-Tergîb ve'l-Terhİb 2/116)
  • için namaz vakitleri
    İmsak 05:18Güneş 06:45Öğle 13:14İkindi 16:45Akşam 19:32Yatsı 20:54
    • 14°C Kocaeli
    • 14°C İstanbul
    • 13°C Ankara
    • 12°C Rize
  • BIST: 9079.97 3.10
  • Altın: 2322.937 0.71
  • Dolar: 32.3951 0.21
  • Euro: 34.9128 0.41

EMEKLİLERDEN 10 MADDELİK TALEP

Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Gebze Şube Başkanı Ali Tunç, Ankara'da düzenlenen Başkanlar Kurulu toplantısı hakkında açıklamada bulundu.
EMEKLİLERDEN 10 MADDELİK TALEP

Ali Tunç, 4-5 Mart tarihindegerçekleşen Başkanlar Kurulu Toplantısı’nda açıklanan sonuç bildirgesinde yer alan 10 maddelik talepleri şu şekilde sıraladı:

1. Terör ülkemizin ve milletimizin huzurunu bozmakta; asker, polis ve sivil vatandaşlarımızın hayatlarını kaybetmesinden dolayı büyük üzüntü duymaktayız. Türkiye Emekliler Derneği, teröre karşı duruş sergilemek için toplumun tüm kesimlerini ortak hareket etmeye davet etmektedir. Ortak değerleri olan ve asırlar boyunca birlikte yaşayan insanlarımızı bölmeye ve ayrıştırmaya yönelik iç ve dış güçlerin çabaları boşadır. Ülkemizin birlik ve beraberliği ve huzuru her şeyin önündedir.   

2. Demokratik sosyal hukuk devleti; toplumun en büyük güvencesidir. Bu nedenle, sosyal hedefleri önde olan bir anayasa için toplumsal mutabakat sağlanmalıdır. Evrensel hukuk normlarının esas alındığı bir anayasa ile ülkemizin saygınlığı ve toplumun refahı daha da artacaktır. Ulu önder büyük Atatürk’ün ilke ve inkılapları vazgeçilemeyecek değerlerdir. Emeklilerimizin norm ve standart birliği talebi, kazanılmış haklara saygı isteği, sendika hakkıyla birlikte yeni anayasa çalışmalarında  dikkate alınmalıdır. 

3. 2016 birinci altı ayda; SSK ve Bağ-Kur emekli aylıklarına yapılan yüzde 3.86 zam uygulanırken, memur emeklilerine yüzde 6.90 artış yansıtılmıştır. Memur emeklileri Kamu Toplu Sözleşmesiyle haklarını elde ederken, SSK ve Bağ-Kur emeklileri TÜFE artışlarına mahkum edilmiştir. Emekli aylıklarına yönelik çifte standart uygulamaya son verilmeli, tek bir artış kriteri getirilmelidir. Emekli aylıklarına yapılan artışlar, kısa sürede geri alınmaktadır. 2016 Ocak ayında TÜFE artışı yüzde 1.82 olarak hesaplanmış; Şubat ayı tüfe artışının ise binde 2 düştüğü açıklanmıştır. Genel enflasyonun düşmesi ile birlikte emekliler büyük kayıplar yaşamaktadır. TÜİK verilerine göre, Şubat ayında emeklilerin ağırlıklı harcamaları olan kuru soğan yüzde 29.18; limon yüzde 20.29; mercimek yüzde 4.69;  ekmek yüzde 2.71; ilaçlar yüzde 2.61 artış göstermiştir. TÜİK, genel enflasyonu hesaplarken, söz konusu maddelerdeki artışları etkisiz hale getiren enflasyon sepetinde yer alan 417 maddenin emeklilerin harcamasını temsil etmekten uzak kaldığından,  emekliler için ayrı bir artış sistemi getirilmelidir. 

4. Yapılan yasal düzenlemelerle; emekli aylıklarına yapılan 100 lira iyileştirmenin yanı sıra Bağ-Kur’lu olarak kendi işini kuran veya şirket ortağı olanların emekli aylıklarından kesilen yüzde 10 sosyal güvenlik destek primi uygulamasının kaldırılmasında emeği geçenlere teşekkür ediyoruz. 

5. Emeklilerimiz ödedikleri muayene ücreti, ilaç katkı bedeli ve ilave ücret adı altında yapılan ödemeler nedeniyle hastanelere gidemez duruma gelmişlerdir. Emekli aylıklarından yapılan kesintilerin büyük rakamlara ulaşması neticesinde emeklilerin yaşam standartları azalmış, yoksullukla mücadele eder duruma gelmişlerdir.  Anayasanın 10. ve 61. maddeleri uyarınca; yaşlılar ile ilgili getirilen pozitif ayrımcılığa uygun olarak ilave ücret ve katkı paylarından emekliler muaf tutulmalıdır. 

6. Promosyon verilmesi, emeklilerin en büyük beklentisine dönüşmüştür. Esas çözümün, memurlara promosyon verilmesini öngören 2007/21 sayılı Başbakanlık Genelgesine emekliler de ilave edilerek sonuca gidilmelidir. Sayın Başbakanımızın 21. Genel Kurulumuzda verdiği sözlerin yerine getireceğine ve esaslı bir çözüm bulunacağına inancımız tamdır.  

7. Emeklilerin ev sahibi olması için Türkiye genelinde yürütülen TÜED/TOKİ Projesinde büyük gelişmeler kaydedilmiş, bazı illerde arsa tahsisinde son aşamaya gelinmesi, üyelerimizin ev sahibi olma hedefini büyütmüştür. Sayın Başbakanımızın da büyük destek verdiği proje ile evi olmayan emeklilerimizin ev sahibi olması konusunda şubelerimizin çalışmaları büyük bir heyecanla sürmektedir.

8. 65 yaş ve üstü ücretsiz ve indirimli taşımada yurt genelinde Kanuna aykırı yapılan uygulamalara son verilmelidir. 

9. Memur emeklilerimizin 30 yıl üzeri olan hizmetlerinin karşılığı olan ikramiyenin ödenmesi konusunda Anayasa Mahkemesi ve Danıştay Kararları ışığında davaya sebebiyet verilmeden ödenmesi hususu yasal çözüme kavuşturulmalıdır. 

10. Mart ayı Çanakkale şehitlerimiz anma, kadınlarımıza ve yaşlılar ile tıp mensuplarına  saygının hatırlatıldığı aydır. Çanakkale şehitlerimiz başta olmak üzere, tüm şehitlerimizi rahmetle anıyor, yaşlılarımıza, kadınlarımıza ve tıp mensuplarına sağlıklar diliyoruz. Mart ayı ayriyeten orman haftasının kutlandığı aydır. Emeklilerimizin ve yaşlılarımızın en doğal hakkı sağlıklı bir çevrede yaşamaktır. Bu konuda herkesi öncelikle ağaç dikmeye ve çevreyi korumaya davet ediyoruz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 Milli Hakimiyet | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Haber Scripti: CM Bilişim