• Bir Ayet
  • Bir Hadis
  • Namaz Vakitleri
  • Hava Durumu
  • "Görmedikleri hâlde Rablerinden korkanlar için bir bağışlanma ve büyük bir mükâfat vardır. Sözünüzü gizleyin, yahut onu açığa vurun; (fark etmez). Şüphesiz Allah, sinelerin özünü (kalplerde olanı) hakkıyla bilir. Yaratan bilmez mi? O, en gizli şeyleri bilir, (her şeyden) hakkıyla haberdardır."(Mülk, 12-14)
  • "Her kim aşura gününde ailesine ve ev halkına ikramda bulunursa Cenab-ı Hak da senenin tamamında onun rızkına bereket ve genişlik ihsan eder."(et-Tergîb ve'l-Terhİb 2/116)
  • için namaz vakitleri
    İmsak 05:37Güneş 07:02Öğle 13:17İkindi 16:40Akşam 19:22Yatsı 20:41
    • 10°C Kocaeli
    • 12°C İstanbul
    • 6°C Ankara
    • 10°C Rize
  • BIST: 8715.56 -0.03
  • Altın: 2240.665 -0.17
  • Dolar: 32.3337 0.07
  • Euro: 35.1298 -0.23

Emekli köyleri için ilk adım atıldı

Prof. Dr. Akgül, yabancı yaşlıların Türkiye’de tedavi edilmesi için emekli köyü projesinde harekete geçti. Projesi İSKA’dan onay alan Akgül, önce gerontoloji laboratuvarını, ardından da yaşlı köyünü kuracaklarını söyledi
Emekli köyleri için ilk adım atıldı

Türkiye'ye yılda 5 milyar dolarlık gelir getirme potansiyeline sahip emekli köyleri projesi için ilk resmi adım atıldı. Türkiye'de yaşlılık bilimi (gerontoloji) alanında ilk mezunlarını vermeye hazırlanan İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi, yaşlılık döneminde hayat kalitesini yükseltmeye odaklanan gerontoloji konusunda araştırma laboratuvarı kuruyor. Fakülte Dekanı ve kalp cerrahı Prof. Dr. Ahmet Akgül, İstanbul Kalkınma Ajansı (İSKA) ile 1.5 milyon liralık anlaşmayı imzaladı.

PAZAR 107 MİLYAR DOLAR

Burada yapılacak çalışmalarla Batılı yaşlılar Türkiye'de yaşayacak ve tedavi görecek. Akgül, sağlık turizminin neredeyse sloganı hale gelen "Deniz, kum ve ameliyat kavramı yerini 'deniz, kum, ameliyat ve gerontoloji'ye bırakmaya başladı. OECD ve Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre dünyada 2015 yılı sağlık turizmi ticareti 107 milyar dolar civarında. Bu gelirden Türkiye'ye düşen pay, 639 milyon dolar. Yani bu pastanın yüzde 0.5'i" dedi. Konuyla ilgili olarak Ekonomi Bakanlığı'na bir de sunum yapan Akgül, bakanlık bürokratlarının projeyi benimsediğini belirtti.

İLK PROJE DEVREYE GİRDİ

Yıllık 5 milyar dolar gelir beklenen bu sektör için birçok projenin hazırlandığını söyleyen Akgül, "Bunlardan ilk örneği Türkiye'nin ilk ve tek geronteknoloji merkezi olan İstanbul Geronteknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi (İSTGETAM). Bu proje, İstanbul Kalkınma Ajansı (İSKA) tarafından kabul edildi ve bu yıl faaliyete geçecek. Bu merkez ile yaşlıların düşme risklerini tespit ederek düşme riskini ortadan kaldıracağız" dedi. Türkiye'nin dünya gerontoloji pazarından 650 milyon dolar pay elde ettiğini söyleyen Akgül, "Kuracağımız emekli köyleriyle yabancı hastalar burada tedavi görecekler. Bunun yıllık geliri 5 milyar dolara ulaşabilir. Çünkü Batı ülkelerinde bir yaşlıya harcanan para ayda 4 bin euro iken, Türkiye'de 2 bin euroya iniyor" diye konuştu.

Yabancı hastalar Türkiye'de yaşayacak
Kurulacak sağlık köylerinin ülkeye gelen yabancıların yaşamalaları için düzenleneceğini belirten Akgül, "Sezonluk değil ömürlük binalar yapacağız. Gelen kişi, hastalık tedavisi için değil yaşamak için kuracağımız Gerontolojik Yaşam Merkezleri'nde yaşamak için gelecek. Tüm dünyada mobilize olan 600 milyonu aşan yaşlının son durağı ve hayatının sonuna kadar yaşayacağı yerin Türkiye olması için çalışacağız" diye konuştu.

Yurtdışında hastanın tedavi bekleme süresi Türkiye'den daha uzun
Bir hastayı sağlık turisti yapan etkenlerin başında kendi ülkelerindeki tedaviyi bekleme sürelerinin çok uzun olmasının geldiğini söyleyen Akgül, "Bunun yanı sıra mevcut sigorta poliçesinin o anki hastalığını kapsamaması da insanları başka ülkelerde arayışlara yöneltiyor. Biz de bu eksiklikleri dikkate alarak projeyi geliştirdik" diye konuştu.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 Milli Hakimiyet | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Haber Scripti: CM Bilişim