• Bir Ayet
  • Bir Hadis
  • Namaz Vakitleri
  • Hava Durumu
  • "Görmedikleri hâlde Rablerinden korkanlar için bir bağışlanma ve büyük bir mükâfat vardır. Sözünüzü gizleyin, yahut onu açığa vurun; (fark etmez). Şüphesiz Allah, sinelerin özünü (kalplerde olanı) hakkıyla bilir. Yaratan bilmez mi? O, en gizli şeyleri bilir, (her şeyden) hakkıyla haberdardır."(Mülk, 12-14)
  • "Her kim aşura gününde ailesine ve ev halkına ikramda bulunursa Cenab-ı Hak da senenin tamamında onun rızkına bereket ve genişlik ihsan eder."(et-Tergîb ve'l-Terhİb 2/116)
  • için namaz vakitleri
    İmsak 04:44Güneş 06:16Öğle 13:09İkindi 16:52Akşam 19:52Yatsı 21:18
    • 21°C Kocaeli
    • 20°C İstanbul
    • 14°C Ankara
    • 19°C Rize
  • BIST: 9568.19 -1.15
  • Altın: 2473.574 -0.41
  • Dolar: 32.4452 0.12
  • Euro: 34.4983 -0.05

El Bab için hazırlıklar başladı

Fırat Kalkanı operasyonunda 680 kilometrekarelik alan DAEŞ’den temizlenirken 3’üncü aşama olan 'El Bab’ için hazırlıklar başladığını duyurdu.
El Bab için hazırlıklar başladı

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve koalisyon hava kuvvetlerince Halep'in kuzeyinde terör tehditlerine karşı 24 Ağustos'ta başlatılan ‘Fırat Kalkanı' harekâtı 15'inci güne girerken TSK, 100'e yakın köyün Özgür Suriye Ordusu'nun (ÖSO) kontrolüne geçtiğini açıkladı.

8 Türk ve Türkmen komutanın yönettiği ÖSO'ya bağlı birlikler Çobanbey'in güney ve doğusunda bulunan Türkmen ve Kürt köylerini kurtarmak için de büyük bir operasyon başlattı. ÖSO birliklerine savaş uçakları da destek verdi. Kilis sınırında konuşlu tank ve Fırtına obüsleri DAEŞ mevzilerini ateş altına aldı.

KÜRT KÖYÜNDE KUCAKLAŞMA

Daha önce temizlenen bölgelerden Şavi Köyü'ne kaçan DAEŞ'liler, Halep Tümeni'ne bağlı yaklaşık 250 ÖSO askeri tarafından kuşatıldı. TSK'nın desteğiyle Kürt köyü olan Şavi, DAEŞ'den kurtarıldı. Köylüler, Türk askerleri ve muhalifleri coşkuyla karşılayarak kucaklaştı.

EL BAB'A 12 KİLOMETRE

Habertürk'ün haberine göre; Halep Tümeni Komutanı Taha Atraş Türkmenoğlu, HABERTÜRK'e, ÖSO birliklerinin El Bab'a 12 kilometre yakınlıkta olduğunu söyledi. Türkmenoğlu, “Çobanbey'in doğu ve güneyindeki tüm köyleri özgürleştirdikten sonra Fırat Kalkanı Harekâtı'nın 3'üncü bölümü olan El Bab ve Menbiç'e operasyonlar başlayacak.

İlk bölüm Cerablus'tu, ikincisi ise Cerablus'la Çobanbey'i birleştirmekti. DAEŞ, Bab yakınlarına patlayıcılar ve keskin nişancılar yerleştirmiş. Amacımız kayıp vermeden bölgeyi almak. Bab alınırsa DAEŞ Suriye'deki ikinci başkentini kaybetmiş olacak” dedi.

680 KİLOMETREKARE IŞİD'DEN KURTARILDI

Çobanbey'in doğusundaki Türkmen köyü Sandi de DAEŞ'den temizlendi. Türkmenler konvoylar halinde evlerine dönmeye başladı. Yerel kaynaklar, DAEŞ'in muhaliflerin aldığı köylere, Okuf ve Tuiran'a havanla saldırı düzenlediğini bildirdi. Okuf Köyü'nde IŞİD'in döşediği mayının patlaması sonucu muhalif bir gazeteci öldü.

İkinci haftası tamamlanan harekâtta TSK desteğiyle ÖSO'nun, DAEŞ ve PYD'den kurtardığı alan yaklaşık 680 kilometrekareye ulaştı. ÖSO, Cerablus-Sacu Çayı hattında ulaştığı 24 kilometrelik derinliğin yanı sıra, farklı bir yönden de güneye inmeye başladı. ÖSO, Azez-Cerablus hattını birleştirdiği Kadıköy noktasından güneye doğru 14 kilometre ilerledi. Bu harekâtla ÖSO IŞİD'i püskürttükçe, PYD'nin Azez-Cerablus hattına çıkışının önüne büyük bir set çekilmiş olacak.

‘EL BAB'I ALAN, HALEP'İ DE ALIR'

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) desteğiyle Türkiye sınırındaki Azez-Cerablus hattını DAEŞ'den temizleyen Özgür Suriye Ordusu (ÖSO), El Bab'a doğru ilerken DAEŞ'in Rakka'dan sonra ikinci başkenti olarak bilinen El Bab, stratejik bir nokta olarak öne çıkıyor.

Habertürk, eski Suriye Ulusal Koalisyonu Başkanı Halid Hoca ve Türkmen Meclisi Başkanı Abdurrahman Mustafa'ya, El Bab'ın önemini sordu. Hoca ve Mustafa'nın yanıtları şöyle:

‘BAB, PYD'NİN ELİNE GEÇERSE TEHDİT ARTAR'

"Eski Suriye Ulusal Koalisyonu Başkanı Halid Hoca: El Bab'ı alan Halep'i de alır. Cerablus ve Afrin arasında bağlantıyı sağlayacak yer Bab bölgesidir. Şimdi Menbiç'ten PYD unsurları, Cerablus'tan ÖSO Bab'a hareket etmeye çalışıyor. Bab eğer PYD'nin eline geçerse Afrin'le birleştirir ve tehdit unsuru daha çok pekişir. ÖSO alırsa Afrin ve Menbiç arasındaki bağlantı yolunu kırmış olur. Afrin'i de kuşatmış oluruz.

Halep'in kuzeyini kontrol eden ileride Halep'i de kontrol eder. Harekât, Fırat'ın batısına odaklanıyor. Burada dikkat edilmesi gereken IŞİD'in yanında PYD'nin mevzilendiği veya üs olarak edindiği bölgeler. Birincisi Afrin bölgesi, diğeri Menbiç. Menbiç'i bırakması kolay olmayacaktır. Afrin ve Menbiç'teki PKK veya PYD unsurları sürekli güvenlik tehdidi oluşturacaktır. DAEŞ, rejim güçleri ve PYD arasında ÖSO'ya karşı bir koordinasyon gördük. Şimdi bunlar çarpışıyor ama ÖSO söz konusu olunca bunların defalarca ortak hareket ettiğini biliyoruz. DAEŞ kadar PYD'ye dikkat edilmesi gerekiyor, özellikle Menbiç'te.

"PYD DAEŞ İLE ANLAŞABİLİR"

Tel Abyad'da, PYD DAEŞ'e koridor açtı. DAEŞ de çatışmadan PYD'ye Tel Abyad'ı teslim etti. DAEŞ'e PYD tarafından Menbiç'ten koridor açılır, Rakka'ya güvenli bir alan yaratılırsa DAEŞ, El Bab'ı PYD'ye bırakabilir. Önemli olan DAEŞ'e çıkış yolu bırakmak, tam sıkıştırırsak çirkin bir savaş olur.

‘PYD PUSUYA YATMIŞ DURUMDA BEKLİYOR'

Suriye Türkmen Meclisi Başkanı Abdurrahman Mustafa: El Bab, DAEŞ'in ikinci başkentidir. DAEŞ, Bab'da yenildiği takdirde Fırat'ın batısında DAEŞ kalmayacak. Halep de DAEŞ'den nispeten temizlenmiş olacak. Bab, Halep'in en büyük ilçesidir, stratejiktir.

Orada DAEŞ'le mücadele ederken PYD'yi de unutmamak gerekir. Halep'in kuzeyi, Fırat'ın batısı ve Türkiye'nin güney sınırı olan üç şehri teröristlerden arındırırsanız, Suriye'deki uluslararası projelerin tamamını sabote etmiş olursunuz. Bab, kimse için kolay olmayacaktır. El Bab'da DAEŞ'in büyük direniş göstermesini bekliyoruz. Bab'dan sonrası ise Halep olacaktır. Menbiç ile Afrin'i unutmamak lazım. PYD pusuya yatmış durumda. Nasıl Halep'te ÖSO'ya beklenmedik zamanda saldırdıysa bir başka saldırıyı da Afrin'de yapabilir."

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 Milli Hakimiyet | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Haber Scripti: CM Bilişim