• Bir Ayet
  • Bir Hadis
  • Namaz Vakitleri
  • Hava Durumu
  • "Görmedikleri hâlde Rablerinden korkanlar için bir bağışlanma ve büyük bir mükâfat vardır. Sözünüzü gizleyin, yahut onu açığa vurun; (fark etmez). Şüphesiz Allah, sinelerin özünü (kalplerde olanı) hakkıyla bilir. Yaratan bilmez mi? O, en gizli şeyleri bilir, (her şeyden) hakkıyla haberdardır."(Mülk, 12-14)
  • "Her kim aşura gününde ailesine ve ev halkına ikramda bulunursa Cenab-ı Hak da senenin tamamında onun rızkına bereket ve genişlik ihsan eder."(et-Tergîb ve'l-Terhİb 2/116)
  • için namaz vakitleri
    İmsak 04:31Güneş 06:06Öğle 13:07İkindi 16:54Akşam 19:59Yatsı 21:28
    • 21°C Kocaeli
    • 20°C İstanbul
    • 23°C Ankara
    • 18°C Rize
  • BIST: 9645.02 -0.50
  • Altın: 2409.099 -1.02
  • Dolar: 32.5965 0.34
  • Euro: 34.7887 0.34

Ekonomik kriz kapıdamı

Dünya piyasaları dün Çin’in etkisiyle tam bir ‘Kara Pazartesi’ yaşadı. Çin’den gelen ekonomik verilerin etkisiyle borsalar yüzde 8’in üzerinde değer kaybetti.
Ekonomik kriz kapıdamı

Dünya piyasaları dün Çin’in etkisiyle tam bir ‘Kara Pazartesi’ yaşadı. Çin’den gelen ekonomik verilerin etkisiyle borsalar yüzde 8’in üzerinde değer kaybetti. Satış dalgası Borsa İstanbul’u da vurdu. Gün içinde kayıp yüzde 5’i buldu. Avrupa borsalarında ise bir günlük kayıp 400 milyar Euro’yu aştı. ABD piyasaları ise güne yüzde 8’e yakın düşüşle başladı. İngiliz basınında yer alan bir haberde, bu düşüşün yeni bir kriz doğurabileceğine işaret edildi.

ÇİN ekonomisindeki yavaşlamayla birlikte dünya piyasalarında tam anlamıyla kan gövdeyi götürdü. Dün tüm ülke piyasalarında sert düşüşler yaşanırken, domino etkisi gibi yayılan borsa kayıpları ‘yeni bir küresel krizin ayak sesleri mi geliyor’ korkusunu yaydı.  Sanayi üretimi açısından dünyanın fabrikası olarak kabul edilen Çin’in teklemesi zaten sıkıntılı olan küresel büyümenin daha da kötüleşebileceği algısını yarattı. Cuma günü Çin’den sanayi üretiminde 6.5 yılın en kötü verisi gelince önce ABD piyasası Dow Jones sert bir düşüş yaşadı. 
 
Bu kaybın etkisiyle dün önce Çin’de ardından tüm dünyada tam bir ‘kara pazartesi’ yaşandı. Çin borsası Şangay yüzde 8.5, Japonya’nın Topix endeksi yüzde 5.9, Hong Kong’da Hang Seng borsası yüzde 5, Tayvan’ın Taiex endeksi yüzde 7.5 değer kaybetti.


İÇERİDEN DIŞARIDAN DARBE
Asya borsalarındaki başlayan düşüş Avrupa’yı da alt üst etti. Tüm Avrupa borsalarında açılışla birlikte keskin düşüşler yaşandı. Zaten son haftalarda siyasi belirsizlikler nedeniyle sıkıntılı günler geçiren Türkiye’yi dün bir de ‘kara pazartesi’ vurdu. Gün içinde yüzde 5’lik düşüş yaşyan Borsa İstanbul günü yüzde 3.33 kayıpla kapatırken, Almanya Dax endeksi günü yüzde 4.56, Fransa CAC endeksi ise yüzde 4.97 düşüş yaşadı. Avrupa’nın FTSE Euro First 300 endeksi ise yüzde 5 geriledi. Cuma günü kayıp yaşayan ABD borsaları ise dün açılışta yine çakıldı. Dow Jones 1000 puanlık düşüşle yüzde 6 değer kaybı yaşadı, S&P endeksi yüzde 4.9 geriledi, Nasdaq yüzde 7.53 düşüşle açıldı.

KAYIP 400 MİLYAR EURO
Çin ekonomisinde yavaşlama sinyali veren verilerin ardı ardına açıklanması küresel ekonominin yavaşlayacağı yorumlarına yol açtı. Çin borsasında dün 7.5 yılın en kötü günü yaşanınca Asya ve Avrupa borsaları tepe taklak oldu. Asya Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi de yüzde 4.6 gerileyerek üç yılın en düşük seviyesini gördü. Avrupa borsaları, Çin borsalarındaki keskin düşüşün ardından yüzde 5’in üzerinde gerilerken, Avrupalı şirketlerin piyasa değerinde sadece dün meydana gelen düşüş 400 milyar Euro’yu aştı. Ayrıca ocak ayından bu yana en düşük düzeyi gören FTSEurofirst 300 endeksinde ay başında Çin’in yuanı devalüasyonunun ardından küresel deflasyon nedeniyle piyasa değerindeki kayıp 1 trilyon Euro’yu geçti. Çin’in para birimi yuanı devüle etmesinin ardından küresel borsalar 5 trilyon dolardan fazla değer kaybetti.

 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 Milli Hakimiyet | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Haber Scripti: CM Bilişim