• Bir Ayet
  • Bir Hadis
  • Namaz Vakitleri
  • Hava Durumu
  • "Görmedikleri hâlde Rablerinden korkanlar için bir bağışlanma ve büyük bir mükâfat vardır. Sözünüzü gizleyin, yahut onu açığa vurun; (fark etmez). Şüphesiz Allah, sinelerin özünü (kalplerde olanı) hakkıyla bilir. Yaratan bilmez mi? O, en gizli şeyleri bilir, (her şeyden) hakkıyla haberdardır."(Mülk, 12-14)
  • "Her kim aşura gününde ailesine ve ev halkına ikramda bulunursa Cenab-ı Hak da senenin tamamında onun rızkına bereket ve genişlik ihsan eder."(et-Tergîb ve'l-Terhİb 2/116)
  • için namaz vakitleri
    İmsak 04:27Güneş 06:03Öğle 13:07İkindi 16:55Akşam 20:01Yatsı 21:31
    • 23°C Kocaeli
    • 23°C İstanbul
    • 28°C Ankara
    • 28°C Rize
  • BIST: 9729.68 0.08
  • Altın: 2427.694 -0.04
  • Dolar: 32.5699 0.15
  • Euro: 35.0032 0.66

Çocuk Yemek İçin Zorlanmalı Mı ?

Uzmanlar çocuklara yemek yemeleri konusunda ısrarcı olunmaması gerektiğini söylüyor. Yemek karşılığında ödül vermek de tavsiye edilmiyor. Uzman Psikolojik Danışman ve Aile Danışmanı Bayram Şimşek, bir...
Çocuk Yemek İçin Zorlanmalı Mı ?

Uzmanlar çocuklara yemek yemeleri konusunda ısrarcı olunmaması gerektiğini söylüyor. Yemek karşılığında ödül vermek de tavsiye edilmiyor.

Uzman Psikolojik Danışman ve Aile Danışmanı Bayram Şimşek, birçok anne ve babanın çocuklarının yemek yemediğinden şikayetçi olduğunu söyledi. Şimşek, "Çocukların çok küçük yaşlardan itibaren, kontrol sağlayabildiklerini keşfettikleri konulardan biri; yemek yemek diğeri ise tuvalet alışkanlığıdır. Çocuklar, daha bebeklik dönemlerinden başlayarak, yemek yiyerek veya yemeyerek ailelerini denetim altında tutabileceklerini fark ederler. Yemek yeme saatlerinde işleri zorlaştırarak, ailelerin dikkatini kendilerine çekebilirler, kızgın oldukları anne veya babaya eziyet çektirebilirler" dedi.

Beslenmenin çocuğun sağlıklı olması için gerekli olduğunu, anne babaların özellikle de bu konuda oldukça ısrarcı davrandıklarına dikkat çeken Şimşek, "Çocukları ne kadar çok yerse o kadar sağlıklı olacaklarını düşünerek, onu sürekli yedirmeye çalışırlar ve çocuk yemeyi çeşitli nedenlerle reddettiğinde kendilerini kötü, başarısız bir anne olarak görürler. Annesinin bu konudaki zaafını hisseden çocuk yeme davranışını anneye karşı kullanmaya başlar, başkaları kolayca yedirebilirken anne çok sıkıntı çekmeye başlar. Yedirme sırasında annenin üzüldüğünü veya sinirlendiğini hissettikçe çocuk davranışını devam ettirir. Olayı çözecek davranışın, olayı başlatan kişiden, anneden gelmesi gerekmektedir" diye konuştu.

NE YAPMALI ?

Anne ve babalara tavsiyelerde bulunan Şimşek, "Çocuğun büyüyüp gelişmesi için gerekli olan tek şeyin yiyecekler olmadığını hatırlayın. Çocuk sevgiyle, şefkatle, ilgiyle de beslenir. Çocuğunuzun sağlıklı gelişmesi için çok yemesi gerekmez, dengeli beslenmesi yeterli olacaktır. Çocuğunuzu diğerleriyle karşılaştırmayın, her bünyenin gereksinimi ve büyüme hızı farklıdır" dedi.

"ISRARCI OLMAYIN"

Çocukların yemek yediği için ödül ya da yemediği için ceza verilmemesi gerektiğinin altını çizen Şimşek, "Çocuklarınıza yemek yemesi için ısrarcı olmayın, sözler vermeyin, masal veya hikayelerle dikkatini dağıtıp ağzına yemeği tıkmayın. Yemeklerin hepsini birbirine karıştırıp hızla yedirmeye çalışmayın. Bırakın sırasına kendi karar versin. Kendilerine ait bir yemek zevklerinin gelişmesine olanak tanıyın. Yemek sofrada yenir, elinizde tabak oda oda dolaşmayın" diyerek ebeveynlere uyarılarda bulundu.

Ayrıca çocuklar zorlama yoluyla kendisine yemek yedirmeye çalışan anne ve babalar üzerinde egemenlik kurabileceğini ifade eden Şimşek, "Çocuklar zaman zaman ebeveynlere kızdığında onları cezalandırmak için yemeği kullanılır hale gelir. Anne ve babalar bu konuda fazla ısrarcı olmamalıdır" şeklinde konuştu.

Kaynak: Haber Kaynağı
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 Milli Hakimiyet | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Haber Scripti: CM Bilişim