• Bir Ayet
  • Bir Hadis
  • Namaz Vakitleri
  • Hava Durumu
  • "Görmedikleri hâlde Rablerinden korkanlar için bir bağışlanma ve büyük bir mükâfat vardır. Sözünüzü gizleyin, yahut onu açığa vurun; (fark etmez). Şüphesiz Allah, sinelerin özünü (kalplerde olanı) hakkıyla bilir. Yaratan bilmez mi? O, en gizli şeyleri bilir, (her şeyden) hakkıyla haberdardır."(Mülk, 12-14)
  • "Her kim aşura gününde ailesine ve ev halkına ikramda bulunursa Cenab-ı Hak da senenin tamamında onun rızkına bereket ve genişlik ihsan eder."(et-Tergîb ve'l-Terhİb 2/116)
  • için namaz vakitleri
    İmsak 05:18Güneş 06:45Öğle 13:14İkindi 16:45Akşam 19:32Yatsı 20:54
    • 21°C Kocaeli
    • 19°C İstanbul
    • 20°C Ankara
    • 19°C Rize
  • BIST: 9091.57 0.13
  • Altın: 2324.897 0.79
  • Dolar: 32.3656 0.12
  • Euro: 34.97 -0.19

Cinsel istismarda kritik iptal! Flaş 15 yaş altı kararı

Çocuklara yönelik istismar suçunu düzenleyen Türk Ceza Kanunu'nun 103/2'nci maddesinin Anayasa Mahkemesi'nce iptal edilmesi, bu tür davaların ertelenmesine yol açtı.
Cinsel istismarda kritik iptal!  Flaş 15 yaş altı kararı

Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 103/2'nci maddesinin Anayasa Mahkemesi'nce iptal edilmesi, bu tür davaların tıkanmasına yol açtı. Bu tür suçlarla karşılaşan mahkemeler, iptal edilen maddenin yerine yeni düzenleme yapılmasının beklenmesi için duruşmaları ertelemeye başladı.

Vücuda organ veya cisim sokmak suretiyle gerçekleştirilen çocuklara yönelik istismar suçlarıyla ilgili TCK 103/2'nci maddesinin Anayasa Mahkemesi'nce iptal edilmesi, adalet mekanizmasını yavaşlattı. İptal edilen maddenin yerine yeni bir düzenleme yapılmadığı için duruşmalar bu gerekçeyle ertelenmeye başlandı.

Antalya 6'ncı Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen 8 sanıklı davanın 12'nci duruşmasında da böyle bir durum yaşandı. Cumhuriyet savcısı, Anayasa Mahkemesi'nin 5237 sayılı yasanın 103/2 maddesinin iptaline yönelik henüz yürürlüğe girmeyen kararı karşısında yeni düzenlemenin beklenmesini talep etti. Sanık avukatları da yeni yasal düzenlemenin beklenmesi yönünde talepte bulundu. Bunun üzerine mahkeme, Anayasa Mahkemesi'nce TCK'nın 103/2 maddesinin statü eşitlik açısından Anayasa'ya aykırı bulunarak iptal edilmesi nedeniyle, yeni yasal düzenlemenin beklenmesine karar vererek, duruşmayı erteledi.

Sanık avukatlarından Rıdvan Yıldız, "TCK 103/2'nci maddesiyle 8 yıl olan çocuklara yönelik organ sokmak suretiyle işlenen cinsel saldırı suçlarının alt limiti, ruh sağlığının bozulup bozulmadığına bakılmaksızın 16 yıla çıkartılmıştı. Ancak bu durum Anayasa Mahkemesi'nce toplumsal değerlere uzak bir düzenleme olarak değerlendirildi. Çünkü memleketimizin gerçeğinde çocuk yaştaki evlilikler karşı çıksak da maalesef bilinen bir gerçek. Ayrıca alt sınırın 16 seneye çıkartılması hukuk normlarını zedeleyici bir durum olarak kabul edildi. Bu sebeple Anayasa Mahkemesi eşitlik ilkelerine aykırı bularak 1 yıl içinde yeni bir düzenleme yapılmak koşuluyla iptal etti" dedi.
Yeni yasal düzenleme yapılıncaya kadar mahkemelerin Anayasa Mahkemesi'nin verdiği karar doğrultusunda duruşmaları ertelediğini söyleyen avukat Yıldız, "Burada problem, mahkumlar için ne gibi bir karar verileceği? Tabi bunun takdiri mahkemelere ait, ama Anayasa Mahkemesi'nin iptal gerekçesinin lehte değerlendirilerek yorumun ve değerlendirmenin ona göre yapılması gerekir" dedi.

İPTAL EDİLEN MADDE

Anayasa Mahkemesi, 12 Kasım 2015 günlü kararında, 5237 Sayılı TCK'nın 103/2 maddesini Anayasanın 2'nci maddesinde öngörülen 'hukuk devleti' ilkesine aykırı olduğundan oy çokluğuyla iptal etti ve iptal kararının Resmi Gazete'de yayımlanmasından başlayarak 1 yıl sonra yürürlüğe girmesini uygun buldu. TCK'nın 103/2 maddesi, çocuğu cinsel istismarın vücuda organ veya sair bir cisim sokulması suretiyle gerçekleştirilmesi durumunda 16 yıldan aşağı olmamak üzere hapis cezasını içeriyor.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 Milli Hakimiyet | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Haber Scripti: CM Bilişim