• Bir Ayet
  • Bir Hadis
  • Namaz Vakitleri
  • Hava Durumu
  • "Görmedikleri hâlde Rablerinden korkanlar için bir bağışlanma ve büyük bir mükâfat vardır. Sözünüzü gizleyin, yahut onu açığa vurun; (fark etmez). Şüphesiz Allah, sinelerin özünü (kalplerde olanı) hakkıyla bilir. Yaratan bilmez mi? O, en gizli şeyleri bilir, (her şeyden) hakkıyla haberdardır."(Mülk, 12-14)
  • "Her kim aşura gününde ailesine ve ev halkına ikramda bulunursa Cenab-ı Hak da senenin tamamında onun rızkına bereket ve genişlik ihsan eder."(et-Tergîb ve'l-Terhİb 2/116)
  • için namaz vakitleri
    İmsak 04:27Güneş 06:03Öğle 13:07İkindi 16:55Akşam 20:01Yatsı 21:31
    • 19°C Kocaeli
    • 20°C İstanbul
    • 22°C Ankara
    • 24°C Rize
  • BIST: 9782.46 0.62
  • Altın: 2427.694 -0.04
  • Dolar: 32.5699 0.15
  • Euro: 35.0032 0.66

Cemevlerine İbadethane Statüsü Verildi

CHP İstanbul İl Başkanı Murat Karayalçın, CHP’li 14 belediyenin sınırlarındaki cemevlerinin meclis kararıyla ibadethane statüsüne alındığını söyledi. CHP İstanbul İl Başkanı Murat Karayalçın, CHP’li 1...
Cemevlerine İbadethane Statüsü Verildi

CHP İstanbul İl Başkanı Murat Karayalçın, CHP’li 14 belediyenin sınırlarındaki cemevlerinin meclis kararıyla ibadethane statüsüne alındığını söyledi.

CHP İstanbul İl Başkanı Murat Karayalçın, CHP’li 14 Belediye başkanı ile birlikte "dönem başkanlığı" uygulamasını tanıtan bir basın toplantısı düzenledi. CHP İstanbul İl Başkanlığı’nda düzenlenen toplantıya Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar, Kartal Belediye Başkanı Altınok Öz, Kadıköy Belediye Başkanı Aykut Nuhoğlu, Şişli Belediye Başkanı Hayri İnönü, Beylikdüzü Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve partililer katıldı.

İstanbul’daki CHP’li belediyelerde başlatılan "dönem başkanlığı" uygulamasını anlatan Karayalçın, “Belediye başkanlarımız kendi aralarında ’dönem başkanlığı’ diye adlandıracağımız bir uygulamayı yürürlüğe koyma kararı aldılar. Maltepe Belediye Başkanımız sayın Ali Kılıç, bu karar uyarınca 14 belediye başkanımızın oluşturduğu birlikteliğin ilk dönem başkanı olarak görev yapmaktadır. Bir dönem başkanı olacak ve dönem başkanına bağlı olarak bütün belediyelerimize ortak hizmet sunacak ve bir de sekretarya olacak. Belediyelerimizin birlikte karar varmaları ve uygulamada belli bir standardı sağlamaları gereken konularda sekretarya görev yapacak. Bu vesileyle Maltepe Belediye Başkanı sayın Ali Kılıç’a başarılar diliyorum” şeklinde konuştu

CHP’nin devletin yapısını ve işleyişini din kurallarının dışında tutmaya kararlı olduğunu söyleyen Karayalçın, “Din alanı ile siyaset alanını birbirinden ayrı görme yaklaşımındadır. Devletin kurumları eğitim, yargı alanı, din kurallarına göre yapılandırılamaz. Devletin dini yoktur. Devlet o toplumdaki bütün inançlara eşit uzaklıkta olmalıdır. Ancak bu güne kadarki uygulamalarda alevi yurttaşlarımızın kullandığı Cemevlerinin bu anlayış dışında değerlendirildiği bilinmektedir. CHP Genel Merkezi’nin Şubat ayında aldığı bir kararla bu dışlayıcı anlayışın hiç olmazsa CHP’li belediyelerde son bulması için CHP’li belediyelere ’Cemevleri ibadethanedir’ kararı almaları için bir talimat vermiştir. CHP’li 14 belediyemiz Şubat ve Mart aylarında meclis kararlarıyla bu talimatı yerine getirmişlerdir. Bugün itibariyle İstanbul’da 14 belediyemizde Cem Evleri ibadethanedir. Belediyelerimiz öteki inanç gruplarına mensup yurttaşlarımıza hangi olanakları sağlıyorsa Cemevlerine de aynı olanakları sağlayacaktır. CHP programının bel kemiği olan laiklik ilkesinin gereği yerine getirilmektedir “ifadelerini kullandı.

Karayalçın mor bayrak projesi başlattıklarını da anlatarak, "Genel merkezimiz mor bayrak adını verdiği proje uygulamasıyla CHP’nin bulunduğu yerlerde kadına pozitif ayrımcılık uygulanmasını sağlayacak ve bilinen sorunların giderilmesini öngören mor bayrak anlayışının yerine getirilebilmesi için ölçütleri saptamış ve 7 ölçütü belediyelere bir talimat yolu ile bildirmiştir. Bu 7 ölçütü tutturan belediyelere CHP Genel Merkezi tarafından mor bayrak verilecektir. Biz kendi adımızda Ocak 2016 tarihi itibariyle bu ölçütlerin gereğini yerine getirmeyi taahhüt ediyoruz. Bu büyük bir iddia. Belediyelerimiz bu iddianın gereğini yerine getirmeye hazırdır” diye konuştu.

Karayalçın, belediyelerin imzaladıkları toplu sözleşmelere kadına karşı şiddetin önlenmesi için yeni düzenlemeler konulacağını belirterek, “Belediyelerimiz değişik tarihlerde çalışanlarıyla toplu sözleşme imzalamaktalar. Toplu sözleşmelerde kadına karşı şiddetin önlemesi için yeni düzenlemeler yapılacaktır. Bazı belediyelerimiz bu uygulamayı başlatmıştır. Ama bunun standart hale getirmesi için belediye Başkanlarımız karar almıştır. Bu da ilk toplu sözleşmeyle birlikte bu uygulamanın olmadığı belediyelerimizde uygulamaya konulacaktır” diye konuştu.

Toplantıda ayrıca Maltepe Belediyesi’nin aldığı meclis kararı ile Türkiye’de cemevlerini ibadethane olarak kabul eden ilk belediye olduğu hatırlatıldı.

Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar, belediye olarak ilçelerinde bir cemevini faaliyete geçirdiklerini belirterek bu cemevine bir de ‘dede’ atadıklarını belirtti.

Hazinedar, “Bizim inancımızda cami yoktur, mescit vardır. Biz işi bambaşka bir noktaya taşıyoruz. Camilerimiz aslında insanların bir araya gelmesi için vesiledir” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Haber Kaynağı
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 Milli Hakimiyet | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Haber Scripti: CM Bilişim