• Bir Ayet
  • Bir Hadis
  • Namaz Vakitleri
  • Hava Durumu
  • "Görmedikleri hâlde Rablerinden korkanlar için bir bağışlanma ve büyük bir mükâfat vardır. Sözünüzü gizleyin, yahut onu açığa vurun; (fark etmez). Şüphesiz Allah, sinelerin özünü (kalplerde olanı) hakkıyla bilir. Yaratan bilmez mi? O, en gizli şeyleri bilir, (her şeyden) hakkıyla haberdardır."(Mülk, 12-14)
  • "Her kim aşura gününde ailesine ve ev halkına ikramda bulunursa Cenab-ı Hak da senenin tamamında onun rızkına bereket ve genişlik ihsan eder."(et-Tergîb ve'l-Terhİb 2/116)
  • için namaz vakitleri
    İmsak 05:20Güneş 06:47Öğle 13:14İkindi 16:45Akşam 19:31Yatsı 20:52
    • 22°C Kocaeli
    • 19°C İstanbul
    • 21°C Ankara
    • 20°C Rize
  • BIST: 9050.24 2.77
  • Altın: 2297.773 0.96
  • Dolar: 32.3261 0.23
  • Euro: 35.0684 -0.11

"Cari Açığı Kapatmak İçin Ekonomik Reformlara İhtiyaç Var"

Dünya Gazetesi ile DHL Epress’in düzenlediği Yılın İhracatçıları Teşvik Ödülleri Töreninde konuşan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, mikro ekonomik reformlarla Türkiye’nin cari açık sorunundan kurtulab...
Cari Açığı Kapatmak İçin Ekonomik Reformlara İhtiyaç Var

Dünya Gazetesi ile DHL Epress’in düzenlediği Yılın İhracatçıları Teşvik Ödülleri Töreninde konuşan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, mikro ekonomik reformlarla Türkiye’nin cari açık sorunundan kurtulabileceğini söyledi

Dünya Gazetesi ile DHL Express işbirliği ile Akbank ve Vodafone sponsorluğunda bu yıl 14. düzenlenen , "İhracatın Yıldızları- Teşvik Ödülleri" Maçka’ta bulunan Swiss Otel’de düzenlenen geceyle sahiplerini buldu. 8 kategoride 19 firmanın ödüllendirildiği gecede yılın ihracatçısı olarak Eti Maden seçilirken Eti Maden Genel Müdürü Orhan Yılmaz, ödülünü Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın elinden aldı. Geceye, Ali Babacan’ın yanı sıra Dünya Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ, DHL Epress Türkiye CEO’su Markus Reckling, Akbank Ticari Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Kaan Gür, Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Engin Aksoy, Türkiye İhracatçılar Meclisi(TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Ömer Cihat Vardar ile davetliler katıldı.

ETİ MADEN YILIN İHRACATÇISI

Gecede 8 kategoride 19 firmaya ihracat yıldızları ve teşvik ödülleri verildi. Ödül alan firmalar tek tek okunarak firma yöneticileri sahneye davet edildi. Firmalara ödüllerini programı düzenleyenler taktim etti. 19 firma içinden Eti Maden İşletmeleri ise yılın ihracatçısı seçildi. Eti Maden İşletmeleri adına ödülü firmanın genel müdürü Orhan Yılmaz, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın elinden aldı. Gecenin açılış konuşmasını yapan Dünya Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ, " Bu akşam bizleri bir araya getiren ihracatın yıldızları, dile kolay 14. yılındayız. Bu ödüller Türkiye’nin 2001 krizinden ihracatla krizi aşmak için o koşullarda çabaladığı dönemde tasarlandı. Taktir edersiniz ki 14. yıla ulaşmak çok kolay değil. Desteklerini esirgemeyenlere teşekkür ediyorum" dedi.

DOLARDAKİ YÜKSELME EKONOMİYİ DARALTTI

Gecede konuşan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, dolardaki yükselmeyi değerlendirerek, "Değerli konuklar dünya ticaretinin daraldığı bir dönemden geçiyoruz. Doların tüm dünyada değer kazanması özellikle Euro karşısında yukarılara tırmanması tüm dünya ticaretini değer bazında olumsuz etkiledi. İlk 2 ayda dünya ticareti yüzde 9.1 daraldı. Buna rağmen ilk 2 ayda Türkiye’nin kaybı yüzde 3.4, ilk 4 ayda ise Türkiye’nin kaybı 5.4 oldu. Dolayısıyla Türkiye bu anlamda tüm dünyadan pozitif anlamda ayrılmış durumda. Aslında bu rakamlar Türkiye’nin dünya dış ticaretinde pazar payı kazandığını bize gösteriyor" diye konuştu.

İHRACAT İTİCİ VE SÜREKLEYİCİ GÜÇ

Ödül töreninde konuşan Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, ihracatın ekonominin itici gücü ve sürekleyici unsuru olduğunu ifade ederek, "Değerli konuklar değerli katılımcılar ihracat bizim ekonomimizin itici gücü ve sürükleyicidir. Bizim ekonomik yapımız ancak yatırım yaptığımızda ürettikçe ihraç ettikçe ve buna dayalı bir büyüme elde ettikçe sağlıklı işliyor. Belki iç tüketimde önemli ama sadece iç tüketim yoluyla büyüme maalesef bizim sürdürülebilir büyümeyi getirmiyor. Son bir kaç yıldır biz daha büyük büyüme oranlarını yakalayabilirdik. İç tüketime özellikle tüketici kredilerine ön açıcı yol verici bir politikayla belki 1, 2, 3 puan daha yüksek olabilirdi büyümemiz. Ama bunu yapmadık. Özellikle dünyada likitenin daralacağı azalacağı ve pahalanacağı bir dönemde iç tüketime dayalı bir büyüme modeli Türkiye’nin ancak ve ancak cari açığını artırır. Cari açığın finansmanında daha zor olacağı bir döneme girerken Allah korusun ülkemiz farklı risklerle karşı karşıya bırakabilir. Biz bunu tercih etmedik. Tüm kurumlarımızın beraber ve ortak hareketiyle BDDK’sı, TMSF’si, Merkez Bankası, hazinesiyle hep beraber. Büyümemizin yeniden dengelenmesini sağladık" dedi.

EKONOMİNİN DENGELENME YILI

2012, 2013 ve 2014 yıllarında ekonominin yeniden dengelemeye başlandığını kaydeden Babacan, "Biliyorsunuz 2010 ve 2011’de Türkiye ekonomisi arka arkaya yüzde 9 ve yüzde 9 büyüdü. Ama 2011 sonuna geldiğimizde cari açığımızda milli gelirimizin yüzde 10’a denk geldi. Orada bir başka dünya rekoru kırdık. Dolayısıyla 2012, 2013 ve 2014 yılları bizim ekonomimizin yeniden dengelenme çabasını verdiğimiz yıl oldu" ifadelerine yer verdi.

MİKRO EKONOMİK REFORMLAR

Türkiye’nin cari açığı kapatmak için mikro ekonomik reformları yapmaya ihtiyacı olduğuna dikkat çeken Ali Babacan, "Türkiye’nin özellikle mikro ekonomik reformlar alanında yapması gereken çok iş var ve ancak bu alanda Türkiye başarılı olduğu sürece gerçekten bu carı açık sorunumuzu çözeceğiz. ve gerçekten sadece miktar olarak değil aynı zamanda nitelik olarak da daha iyi bir ihracat pozisyonuna sahip olacağız" açıklamasında bulundu.

Kaynak: Haber Kaynağı
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • GETİP iş dünyasını buluşturdu27 Şubat 2024 Salı 09:26
  • Açlık sınırı 15 bin 33 TL, yoksulluk sınırı 51 bin 998 TL oldu15 Şubat 2024 Perşembe 16:11
  • Cari açık belli oldu13 Şubat 2024 Salı 17:10
  • Ocak ayı enflasyon rakamları açıklandı05 Şubat 2024 Pazartesi 14:40
  • Markette 42 üründen 29’unun fiyatı arttı!01 Şubat 2024 Perşembe 09:33
  • Kocaeli’de ihracat arttı, ithalat azaldı!31 Ocak 2024 Çarşamba 17:26
  • Marketlere bir gecede zam yağdı!27 Ocak 2024 Cumartesi 13:01
  • Merkez Bankası faiz kararı açıklandı!25 Ocak 2024 Perşembe 14:26
  • TÜİK hissedilen enflasyonu açıkladı25 Ocak 2024 Perşembe 10:40
  • Kocaeli'de Çenesuyu'na yine zam geldi!25 Ocak 2024 Perşembe 09:26
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2009 Milli Hakimiyet | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Haber Scripti: CM Bilişim