• Bir Ayet
  • Bir Hadis
  • Namaz Vakitleri
  • Hava Durumu
  • "Görmedikleri hâlde Rablerinden korkanlar için bir bağışlanma ve büyük bir mükâfat vardır. Sözünüzü gizleyin, yahut onu açığa vurun; (fark etmez). Şüphesiz Allah, sinelerin özünü (kalplerde olanı) hakkıyla bilir. Yaratan bilmez mi? O, en gizli şeyleri bilir, (her şeyden) hakkıyla haberdardır."(Mülk, 12-14)
  • "Her kim aşura gününde ailesine ve ev halkına ikramda bulunursa Cenab-ı Hak da senenin tamamında onun rızkına bereket ve genişlik ihsan eder."(et-Tergîb ve'l-Terhİb 2/116)
  • için namaz vakitleri
    İmsak 04:36Güneş 06:10Öğle 13:08İkindi 16:54Akşam 19:56Yatsı 21:23
    • 16°C Kocaeli
    • 14°C İstanbul
    • 9°C Ankara
    • 15°C Rize
  • BIST: 9693.46 1.77
  • Altın: 2496.161 0.03
  • Dolar: 32.4971 0.13
  • Euro: 34.5977 -0.09

Çalışma Bakanı Açıkladı! O Kanunda Önemli Adımlar

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununda yapılan düzenlemelerle ölümlü iş kazası olan madenlere 2 yıl iki yıl ihalelere katılmama, yeraltında çalışan işçilere ‘...
Çalışma Bakanı Açıkladı! O Kanunda Önemli Adımlar

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununda yapılan düzenlemelerle ölümlü iş kazası olan madenlere 2 yıl iki yıl ihalelere katılmama, yeraltında çalışan işçilere ‘çip sistemi’, üç çocuğu olanlara gelir vergisi indiriminden faydalanma imkanı getirdiklerini söyledi.

İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı görüşmelerinde tasarıda yapılan düzenlemelerle ilgili bilgiler veren Çalışma ve Sosyal güvenlik Bakanı Faruk Çelik, birinci bölümde iş güvenlik uzmanlığına güvence getirdiklerini, bunun yanı sıra, üretim zorlamasına önleyici düzenlemeler, mühürlenen iş yerini açan işletme sahibine hapis cezası getirildiğini açıkladı.

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ İLE İLGİLİ GETİRİLEN DÜZENLEMELER

İş sağlığı, güvenliğiyle ilgili ihmallerden dolayı cezai müeyyideleri artırdıklarının altını çizen Bakan Çelik, ”İhale yasağı düzenlemesi getirdik, yani ölümlü iş kazası olan madenlerde iki yıl ihaleye katılamama düzenlemesini getirdik. Yer altında çalışan, madenlerde çalışan işçilerimize ‘çip sistemi’ dediğimiz yer altı takip sistemini getirdik. Üç çocuğu olana gelir vergisi indiriminden yararlanması düzenlemesini getirdik. Üniversitelere iş sağlığı dersi, ilgili fakültelere konmasıyla ilgili düzenlemeyi içermektedir. Kamulaştırma mağduriyeti neticesinde vatandaşlara ödenen, kamunun ödediği paraların geri istenmesiyle meydana gelen cezai müeyyideleri ortadan kaldıran, ana parayla sınırlı kılan buradaki mağduriyetleri giderdik. MYK belge zorunluluğu ikinci bölümde var, birinci bölümde de meslek yeterlilikleriyle ilgili olarak düzenlemeler getirdik. Mesleki yeterlilik sertifikasını alabilmesi için bir çalışanımızın bununla ilgili süreler var, sınavlar var ve bunların masraflarını işçinin kendisinden değil, fondan karşılanması ve bu belge sahibi olma konusunda fon imkanlarının kullanılması düzenlemesi var. Ermenek’te kazanın meydana geldiği ocakta çalışanlara altı ay 2 asgari ücret düzeyinde ödeme yapılacak. Ayrıca, o havzada bulunan ve kapalı kalan, bu kazanın oluşturduğu travmadan dolayı kapalı kalan ocaklarla ilgili olarak da üç ay işverene rücu etmek kaydıyla işçilere aylık ödemeler gerçekleştirilecek” dedi.

İşbaşı eğitimiyle ilgili olarak bir düzenlemenin de tasarının içinde bulunduğunu kaydeden Bakan Çelik, “Burada, asgari ücret düzeyinde eğer bir kişiyi istihdam ederse bir işveren, çalıştırdığı işçiye ilave olarak bir istihdam gerçekleştirirse, ücreti altı ay asgari ücret düzeyinde ödenecek ve işverenin burada bir maliyeti olmayacak ama işçi orada pratik eğitimle meslek sahibi olacak. Dolayısıyla, bu getirdiğimiz teşvikle işçinin hem meslek sahibi olma imkânını getiriyoruz hem de yeni bir iş bulma, istihdama katılma imkânını gerçekleştirmiş oluyoruz” diye konuştu.

“HİZMET ALIMI DEVAM EDECEK”

Kamuda ve diğer alanlarda hizmet alımının devam edeceğinin altını çizen Bakan Çelik, “Hizmet alımının hangi alanlarda olacağı konusunu birlikte düzenledik. Dolayısıyla, taşeron uygulamaları disipline olmuş durumdadır. Bu konudaki sıkıntılar, bize göre ortadan kalkmış bulunmaktadır. Eksik olan Bakanlar Kurulu kararıdır. Daha önce de ifade ettim, Bakanlar Kurulu kararı, hangi alanlarda hizmet alınacağıyla ilgili Bakanlar Kurulu açıklanınca bu konudaki serzenişlerin son bulduğunu hep birlikte görmüş olacağız. Türkiye taş kömürü veya diğer alanlarda özel sektörün işlettiği veya ihaleyle aldığı işletmelerde taşeron uygulaması kesinlikle olmayacak, Maden Kanunu’nu çıkarırken bu düzenlemeyi oraya koyduk. Dolayısıyla, taşeron uygulaması artık özel sektör tarafından bu kurumlarımıza gerçekleştirilemeyecek” şeklinde konuştu.

“TÜRKİYE DE MUTLAKA TEKNOLOJİYİ KULLANMAK DURUMUNDADIR”

Yer altı çalışmalarının madenlerde son derece önemli ve tehlikeli bir alan olduğunu belirten ve yapısal sorunların mutlak suretle çözülmesi gerekliliğini kaydeden Bakan Çelik, “Yeni Maden Kanunu buna imkân sağlıyor ve inşallah, kısa süre içerisinde bizim yer altı maden işletmelerimiz yapısal sorunlarını çözmek durumundadır ve işletmeler de teknoloji ağırlıklı olmak durumundadır. Çok insanla yer altında riskli yerlerde üretimden ziyade teknolojiyi iyi kullanan bir anlayışa geçmemiz gerekiyor bu acıları yaşamamak için. Bunu biz söylemiyoruz, dünya bunu böyle yaptı, bu adımları attı ve bu acılar birçok ülkede artık yaşanmıyor ve Türkiye de mutlaka teknolojiyi kullanmak durumundadır. Bugün Maden Kanunu’nun değişmesi ve bizim getirdiğimiz iş sağlığı ve güvenliğiyle ilgili önlemler hızlı bir şekilde Türkiye’yi o lige çıkaracak olan düzenlemelerdir” ifadelerini kullandı.

Ortak sağlık birimlerinin iş sağlığı ve güvenliği alanında önemli görevler yaptıklarını belirten Bakan Çelik, “Ama ortamın sağlıklı olup olmadığı ve bunun meslek hastalıklarının nedeni olup olmadığıyla ilgili, bizim İŞGÜM birimimiz var. Yani, ölçümlemeleri yapan ve gerçekten sağlıklı bir ortamda mı işçimiz çalışıyor, emekçimiz çalışıyor, yoksa olması gereken değerlerin üzerinde sağlıksız bir ortamda mıdır, bu konudaki teknolojimiz Bakanlığımızın bünyesinde var, gezici ekiplerimiz var. Ve böylece işletmeler, sağlıklı ortamda işçilerimizin çalışmasına hazırlanmaktadır” açıklamasında bulundu.

Kaynak: Haber Kaynağı
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 Milli Hakimiyet | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Haber Scripti: CM Bilişim