• Bir Ayet
  • Bir Hadis
  • Namaz Vakitleri
  • Hava Durumu
  • "Görmedikleri hâlde Rablerinden korkanlar için bir bağışlanma ve büyük bir mükâfat vardır. Sözünüzü gizleyin, yahut onu açığa vurun; (fark etmez). Şüphesiz Allah, sinelerin özünü (kalplerde olanı) hakkıyla bilir. Yaratan bilmez mi? O, en gizli şeyleri bilir, (her şeyden) hakkıyla haberdardır."(Mülk, 12-14)
  • "Her kim aşura gününde ailesine ve ev halkına ikramda bulunursa Cenab-ı Hak da senenin tamamında onun rızkına bereket ve genişlik ihsan eder."(et-Tergîb ve'l-Terhİb 2/116)
  • için namaz vakitleri
    İmsak 05:18Güneş 06:45Öğle 13:14İkindi 16:45Akşam 19:32Yatsı 20:54
    • 12°C Kocaeli
    • 16°C İstanbul
    • 13°C Ankara
    • 11°C Rize
  • BIST: 9079.97 0.00
  • Altın: 2323.863 0.74
  • Dolar: 32.3631 0.10
  • Euro: 34.9444 -0.38

‘Biyometrik Kimlik Doğrulama’ Yeniden Yürürlükte

Danıştay kararıyla Kasım 2014’te kullanımı durdurulan ’biyometrik kimlik doğrulama sistemi’, Anayasa Mahkemesi’nin kararıyla bugün itibariyle yeniden yürürlüğe girdi.Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri...
‘Biyometrik Kimlik Doğrulama’ Yeniden Yürürlükte

Danıştay kararıyla Kasım 2014’te kullanımı durdurulan ’biyometrik kimlik doğrulama sistemi’, Anayasa Mahkemesi’nin kararıyla bugün itibariyle yeniden yürürlüğe girdi.

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası’nın açtığı davada Danıştay 15. Dairesi’nin 11.09.2014 tarihli kararı ile özel hastanede biyometrik kimlik doğrulaması ile ilgili işlem ve bu işlemin dayanağı olan SUT Tebliğinin ilgili kısımlarının yürütmesi durdurulmuştu.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), 08/11/2014 tarihli “Biyometrik Kimlik Doğrulama Sistemi” konulu duyuru ile Danıştay 15. Daire Başkanlığınca alınan yürütmeyi durdurma kararlarına istinaden 08/11/2014 tarihi itibariyle biyometrik kimlik doğrulama sistemi kullanılmaksızın MEDULA sisteminden provizyon alınabileceği ve biyometrik kimlik doğrulama sistemine ilişkin yapılacak düzenlemelerin Kurum portalından duyurulacağı hususunda bilgi verilmişti.

ANAYASA MAHKEMESİ İTİRAZIN REDDİNE KARARI VERDİ

Anayasa Mahkemesi’nin 03/04/2015 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan kararında “31.05.2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 67. maddesinin üçüncü fıkrasına, 01.03.2012 tarihli ve 6283 sayılı Kanunun 1. Maddesiyle eklenen “…biyometrik yöntemlerle kimlik doğrulamasının yapılması ve/veya…” ibaresinin, Anayasaya aykırı olmadığına ve itirazın reddine kararı verildi. Anayasa Mahkemesi kararı gereğince Danıştay İdari Dava Daireler Kurulu tarafından yürütmeyi durdurma kararları kaldırıldı.

MEDULA, BUGÜNDEN İTİBAREN AVUÇ İÇİ OLMADAN PROVİZYON VERMEYECEK

Saglikaktuel.com internet sitesinin haberine göre, SGK 30 Nisanda yayımladığı, “Halen hem biyometrik kimlik doğrulama sistemi kullanılmaksızın hem de kişinin açık rızasının alınması şartıyla biyometrik kimlik doğrulama sistemi kullanılarak MEDULA sisteminden provizyon alınabilmektedir. Ancak 15.05.2015 tarihi itibariyle ilgili mevzuat hükümleri doğrultusunda sağlık yardımları Kurumumuzca karşılanan kişilerin özel sağlık hizmeti sunucularına başvurularında istisnai durumlar haricinde biyometrik kimlik doğrulama sistemi kullanılmaksızın MEDULA sisteminde provizyon verilmeyecektir. Bu kapsamda sağlık yardımları Kurumumuzca karşılanan kişilerin özel sağlık hizmeti sunucularına başvurularında mağduriyet yaşamamalarını teminen özel sağlık hizmeti sunucularının 15.05.2015 tarihinde kadar gerekli tüm önlemleri almaları ve hazırlıklarını tamamlamaları gerekmektedir” duyurusu ile bugün itibariyle biyometrik kimlik doğrulama sistemi kullanılmaksızın MEDULA sisteminden provizyon verilmeyeceğini açıkladı.

BİYOMETRİK KİMLİK DOĞRULAMA HANGİ DURUMLARDA YAPILMAYACAK

- 12 yaş ve altı çocuklara, 75 yaş ve üstü kişilere,

- Her iki üst ekstremitesi olmayan kişilere (elleri olmayan),

- Her iki el avuç içi veya her iki el orta, işaret, yüzük, baş, küçük parmak damar izi bütünlüğü bozulmuş olanlara,

- Acil hastalara (yeşil alan muayenesi hariç),

- Serepral palsi, üst ekstremite felci ve benzeri tıbbi nedenlerden dolayı biyometrik verisi alınamayan kişilere, spastik veya otistik engelli olan kişilere,

- Organ, doku ve kök hücre nakli tedavilerinde alıcının üzerinden donör takibinin alındığı durumlarda,

Yukarıda belirtilen genel sağlık sigortalıları, nüfus cüzdanı, sürücü belgesi, pasaport ya da evlilik cüzdanlarıyla sağlık hizmeti sunucularına müracaat etmeleri halinde sağlık hizmeti alabilecekler.

Kaynak: Haber Kaynağı
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 Milli Hakimiyet | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Haber Scripti: CM Bilişim