• Bir Ayet
  • Bir Hadis
  • Namaz Vakitleri
  • Hava Durumu
  • "Görmedikleri hâlde Rablerinden korkanlar için bir bağışlanma ve büyük bir mükâfat vardır. Sözünüzü gizleyin, yahut onu açığa vurun; (fark etmez). Şüphesiz Allah, sinelerin özünü (kalplerde olanı) hakkıyla bilir. Yaratan bilmez mi? O, en gizli şeyleri bilir, (her şeyden) hakkıyla haberdardır."(Mülk, 12-14)
  • "Her kim aşura gününde ailesine ve ev halkına ikramda bulunursa Cenab-ı Hak da senenin tamamında onun rızkına bereket ve genişlik ihsan eder."(et-Tergîb ve'l-Terhİb 2/116)
  • için namaz vakitleri
    İmsak 04:29Güneş 06:04Öğle 13:07İkindi 16:55Akşam 20:00Yatsı 21:29
    • 16°C Kocaeli
    • 19°C İstanbul
    • 15°C Ankara
    • 13°C Rize
  • BIST: 9645.02 -0.50
  • Altın: 2429.254 -0.19
  • Dolar: 32.552 0.19
  • Euro: 34.8813 0.59

'Beslenme kurallarına dikkat edin'

Kocaeli Sağlık Müdürü Mürsel Durmaz Ramazan ayında oruç tutanların daha dikkatli olmaları konusunda uyardı.
'Beslenme kurallarına dikkat edin'

ON BİR ayın sultanı Ramazan‐ı Şerif, 5 Haziran Pazar gecesi ilk sahur ve 6 Haziran Pazartesi günü 17 saat 18 dakikalık  oruçlu  geçen zamanın ardından  iftar yapılacak.Sağlık Müdürü Mürsel DURMAZ, artan hava sıcaklıkları ve Ramazan ayının yaz mevsimine denk gelmesi sebebiyle oruç tutanların daha dikkatli olmalarını ve beslenme kurallarına dikkat etmeleri konusunda uyardı. 

'DENGELİ BESLENMEYİ SAĞLAYIN'

Mürsel Durmaz “Ramazan ayı, toplumumuzun yaşamında önemli bir yer teşkil eder. Gün içinde yemek yenilmediği için sahur ve iftar yemeklerine ayrı bir özen gösterilir. Sahur normal kahvaltıdan, iftar ise akşam yemeğinden daha zengin hazırlanır. Bu nedenle Ramazan ile birlikte insanların beslenme alışkanlıklarında değişiklikler meydana gelir. Bu dönemde de amaç yeterli ve dengeli beslenmeyi sağlayabilmektir” şeklinde konuştu.

GÜNLÜK YAŞANTILARDA DEĞİŞİKLİK OLACAKTIR

Ramazan’ın yemek kültürü açısından en bilinen özelliği iftar sofralarındaki çeşitlilik ve bolluk olduğuna dikkat çekerek, yapılan en büyük hatanın çok hızlı bir şekilde, çok yüksek miktarda besin tüketmek olduğunu belirten DURMAZ,  oruç tutmanın sağlıklı insanların metabolik dengesinde çok önemli değişiklikler yapmadığı, ancak şeker hastalığı, karaciğer yetmezliği gibi bazı hastalıklarda veya hamilelik ve emziklilik gibi özel durumlarda olumsuz sonuçlar doğurabileceğinin göz ardı edilmemesi gerektiğini ve kronik hastalığı olan kişilerin uzman hekime danışmadan oruç tutmamalarının önemini hatırlattı. Ramazan ayında nasıl beslenmeleri gerektiğini anlatan Sağlık Müdürü Durmaz, “Toplumsal hayatımızda önemli bir yer teşkil eden Ramazan ayında dini bir vecibeyi yerine getirmek için oruç tutulmakta ve bununla birlikte bireylerin günlük yaşantılarında önemli değişiklikler olmaktadır. Ramazan ayında yapılan en önemli beslenme değişiklikleri arasında oruç tutan kişilerin günlük beslenme şekli ve öğün sayısını değiştirip üç ana öğün olan günlük beslenme düzeninin iki öğüne indirilmesi ve özellikle hamur işleri, tatlılar, kırmızı et, ekmek, pilav ve makarna tüketiminin artması yer almaktadır. Oysa oruç tutarken sağlıklı ve çeşitli besin seçenekleri ile yeterli ve dengeli beslenmenin sağlanması esas olmalıdır. Ramazan ayında bireylerin yaş, cinsiyet ve fiziksel aktivitelerine göre günlük almaları gereken enerji, protein, karbonhidrat, yağ, vitamin ve mineral oranlarının değişmediği ve bu süre zarfında da sağlığın korunması açısından yeterli ve dengeli beslenmenin gerekli olduğu unutulmamalıdır” dedi.

Mürsel Durmaz Ramazan ayı ile birlikte aşağıda sıralanan önerilere dikkat çekti.

1.       Mutlaka sahur yapılmalı, sahurda yağlı, aşırı baharatlı, tuzlu gıdalardan uzak durulmalı. Mevsimine uygun, sindirimi kolay, lifli sebze ve meyve ağırlıklı sahur yapılmalı. Rafine edilmiş gıdalardan uzak durulmalı, doğal besinler tercih edilmeli
2.       Özellikle sıcak günlerde saat 10:00 ila 16:00 arası açık arazide olmaktan kaçınılmalı. Açık alanda olmak gerekiyorsa geniş gölge yapan şapka yada şemsiye kullanılmalıdır.
3.       Sahurda aşırı soğuk olmayan sıvı tüketilmeli, gazlı içeceklerden uzak durulmalıdır.
4.       Gün içinde havaların aşırı ısındığı zaman diliminde 1 – 2 kez ılık duş alınabilir.
5.       İmkan varsa öğle arası 45 – 60 dk uyuma metabolik denge açısından iyi gelecektir.
6.       Özellikle iftarda uzun süren açlık ve susuzluk sonrası hızla yenen ve iyi çiğnenmeyen gıdalar sindirim ve kalp problemlerine yol açacağından yavaş, uygun çiğneme yaparak olması gerektiği miktarda yenmelidir.
7.       Ramazanda şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar tercih edilmelidir.
8.       Özellikle kahve ve çay tüketiminde aşırılığa kaçmamalı Diüretik etkisinden dolayı su kabına neden olur.
9.       Ramazan orucunu fırsat bilinip kilo verme çabasına girilmemeli. Vücut   metabolizması dengesi bozulmamalıdır.
10.   Ramazanda ağır sporlar yapılmamalı. Hafif yürüyüş yapılabilir.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 Milli Hakimiyet | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Haber Scripti: CM Bilişim