• Bir Ayet
  • Bir Hadis
  • Namaz Vakitleri
  • Hava Durumu
  • "Görmedikleri hâlde Rablerinden korkanlar için bir bağışlanma ve büyük bir mükâfat vardır. Sözünüzü gizleyin, yahut onu açığa vurun; (fark etmez). Şüphesiz Allah, sinelerin özünü (kalplerde olanı) hakkıyla bilir. Yaratan bilmez mi? O, en gizli şeyleri bilir, (her şeyden) hakkıyla haberdardır."(Mülk, 12-14)
  • "Her kim aşura gününde ailesine ve ev halkına ikramda bulunursa Cenab-ı Hak da senenin tamamında onun rızkına bereket ve genişlik ihsan eder."(et-Tergîb ve'l-Terhİb 2/116)
  • için namaz vakitleri
    İmsak 05:18Güneş 06:45Öğle 13:14İkindi 16:45Akşam 19:32Yatsı 20:54
    • 13°C Kocaeli
    • 13°C İstanbul
    • 12°C Ankara
    • 12°C Rize
  • BIST: 9079.97 3.10
  • Altın: 2323.714 0.72
  • Dolar: 32.3523 0.27
  • Euro: 34.949 0.01

Bakanlık ’Gebelikte Şeker Testi’ni Öneriyor Mu ?

Sağlık Bakanlığı, tüm gebelere, 24.-28. haftalarda gebelikte şeker tarama testini önerdiklerini açıkladı. Bakanlıktan yapılan açıklamada, bir süredir “gebelikteki şeker tarama testi” ve “çocukların ka...
Bakanlık ’Gebelikte Şeker Testi’ni Öneriyor Mu ?

Sağlık Bakanlığı, tüm gebelere, 24.-28. haftalarda gebelikte şeker tarama testini önerdiklerini açıkladı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, bir süredir “gebelikteki şeker tarama testi” ve “çocukların kafeinli içecek tüketimi” ile ilgili medyada bazı tartışmalar yapıldığı ve vatandaşların bu tartışmalardan etkilendiğinin görüldüğü kaydedildi. Zaman zaman ortaya çıkan bu gibi tartışmalı konulara, Bakanlık olarak konusunda uzman bilim adamlarından teşekkül eden komisyonların kararları ile açıklık getirildiği vurgulanarak şöyle denildi: "Bu sebeple söz konusu iddialar Bakanlığımız Bilim Kurulu tarafından değerlendirilmiş ve aşağıdaki açıklamanın yapılmasına gerek duyulmuştur. Bakanlığımız, gebe takip protokollerinde tüm gebelere, 24.-28. haftalarda gebelikte şeker tarama testini önermektedir. Gebelikte normal şartlar altında bir kez uygulanan bu testin anne ve bebeğe herhangi bir zararı söz konusu değildir. Bu tarama testinde glukoz dışında farklı bir şeker kullanılmamaktadır. (fruktoz, mısır şurubu vb.) Gebelik diyabeti, zamanında tespit edilemediğinde, anne ve bebekte ciddi-kalıcı hasarlara, telafisi mümkün olmayan sağlık sorunlarına neden olmaktadır. Gebelik diyabeti erken teşhis edilemezse bebekte iri doğum, doğumsal anomali, gelişme geriliği, plasenta sıvısının aşırı artması, solunum sıkıntısı, doğum travması, erken doğum, sıvı dengesinin bozulması ve bebeğin kaybına kadar birçok ciddi soruna yol açabilmektedir. Annede ise hipoglisemi atakları, aşırı kilo alma ve bir süre sonra kan şekerinde yükselme, düşük, erken doğum, doğum sonrası kanama ve enfeksiyon, bebeğin ani kaybı gibi annenin hayatını da tehlikeye sokan sağlık problemleri gelişebilmektedir.”

"ZARARLI DEĞİL"

“Gebelikte şeker tarama testinin zararlı olduğuna dair iddianın bilimsel geçerliliği olmayıp Bakanlığımız iddiaların tam aksine gebelikte şeker tarama testini özellikle tavsiye etmektedir” denilen açıklama şöyle devam etti:

“Açlık kan örneğinde insülin veya trigliserid bakılarak gebelik diyabetinin teşhis edileceği yönündeki iddia ise bilim adamları tarafından üzerinde uzlaşı sağlanmış bir konu değildir.

Gebelikte D vitamini takviyesi yapılması, Bakanlığımız tarafından da tavsiye edilen bir husustur. Ancak kanda D vitamini düzeyini 20 ng/mL’nin üzerine çıkarmak yeterlidir. D vitaminini bu seviyenin çok daha üzerine çıkarmaya yönelik girişimlerin diyabetten koruyacağına ya da diyabeti tedavi edeceğine dair de bilimsel bir kanıt bulunmamaktadır. Böyle bir yaklaşım hem anne hem de bebek açısından ciddi sağlık sorunlarına yol açabilmektedir.

Çocukların antioksidan olması nedeniyle istedikleri kadar Türk Kahvesi içebilecekleri iddiası da bilimsel dayanağı olmayan bir iddiadır."

ÇOCUKLARIN KAFEİNLİ İÇECEK TÜKETİMİ

Çocukların kafeinli içecek tüketimiyle ilgili de açıklama yapan Bakanlık, şu ifadelere yer verdi:

"Dünya Sağlık Örgütü, 0-12 aylık bebeklere ve okul öncesi çocuklara kafein içeren (çay, kahve, kolalı içecekler, enerji içecekleri gibi) içecekler önermemektedir. 4-12 yaş grubu çocuklarda izin verilen kafein miktarı ise 45- 85 mg/gün arasında değişmektedir. Bir fincan Türk kahvesi çocuklara önerilen dozdan fazla kafein içermektedir. Ayrıca, kafein çocuklarda uykusuzluk, uykuya dalmada zorluk, baş ağrısı, konsantrasyon güçlüğü, bozukluğu, mide sorunları, kalp hızında ve kan basıncında artış gibi sorunlara neden olmaktadır. Konuya ilişkin bilimsel rehberler ve güncel literatür Bakanlığımızın ilgili bilimsel kurulları aracılığı ile yakından takip edilmekte ve değerlendirilmektedir."

Kaynak: Haber Kaynağı
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 Milli Hakimiyet | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Haber Scripti: CM Bilişim