• Bir Ayet
  • Bir Hadis
  • Namaz Vakitleri
  • Hava Durumu
  • "Görmedikleri hâlde Rablerinden korkanlar için bir bağışlanma ve büyük bir mükâfat vardır. Sözünüzü gizleyin, yahut onu açığa vurun; (fark etmez). Şüphesiz Allah, sinelerin özünü (kalplerde olanı) hakkıyla bilir. Yaratan bilmez mi? O, en gizli şeyleri bilir, (her şeyden) hakkıyla haberdardır."(Mülk, 12-14)
  • "Her kim aşura gününde ailesine ve ev halkına ikramda bulunursa Cenab-ı Hak da senenin tamamında onun rızkına bereket ve genişlik ihsan eder."(et-Tergîb ve'l-Terhİb 2/116)
  • için namaz vakitleri
    İmsak 04:38Güneş 06:12Öğle 13:08İkindi 16:53Akşam 19:55Yatsı 21:22
    • 11°C Kocaeli
    • 13°C İstanbul
    • 13°C Ankara
    • 16°C Rize
  • BIST: 9524.59 -0.06
  • Altın: 2527.099 1.74
  • Dolar: 32.5791 0.27
  • Euro: 34.6588 0.04

Bakan ’Ekonomi Zirvesi’nden Ümitsiz

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, bugün yapılacak olan ekonomi toplantısına ilişkin, “Somut bir adım beklemiyorum. Faizle ya da kurla ilgili bir adım atılmasıyla ilgili aynı görüşte değilim” dedi.Ekonomi...
Bakan ’Ekonomi Zirvesi’nden Ümitsiz

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, bugün yapılacak olan ekonomi toplantısına ilişkin, “Somut bir adım beklemiyorum. Faizle ya da kurla ilgili bir adım atılmasıyla ilgili aynı görüşte değilim” dedi.

Ekonomi Bakanı Zeybekci, Ekonomi Bakanlığında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş ve beraberindeki heyetle bir araya geldi. Bakan Zeybekci, görüşmede basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını da cevapladı. Merkez Bankası’nın faize ilişkin kararlarıyla ilgili soruya Bakan Zeybekci, son dönemdeki gelişmelerle ilgili söylemlerini tekrar etmek istediğini belirterek şunları söyledi:

“Şu anda Türk ekonomisi endişe duyulacak bir noktada değildir. Özellikle son dönemlerde kurla ilgili yaratılmaya çalışılan suni ortam aslında dünya ekonomisinin yaşadığı gelişmeler. 2014 yılı Haziran ayından itibaren Türk lirası dünyanın en güçlü paralarıyla birlikte hareket etmektedir. Euro, Amerikan Doları karşısında yüzde 25 değer kaybederken, Türk lirası yüzde 23 değer kaybetti. Dünyanın en önemli 6 parasından oluşan sepet, Amerikan Doları karşısında yüzde 22,5 değer kaybederken, Türk lirası yüzde 23 değer kaybetti. TL’nin dolar karşısında değer kaybettiğini söylemek yanlış olur. Doların dünyanın en güçlü paraları karşısında değer kazanması durumunda Merkez Bankamızın müdahalesinin ben gereksiz olduğuna inanıyorum. 24 Şubat’ta Merkez Bankamızın almış olduğu faizdeki üç göstergenin birden aşağıya doğru çekilmesi hareketini doğru hareket olarak görüyorum. Orada bir dönemi ıskaladığımızı söyledim. Merkez Bankası olarak en az iki defa daha indirim yapmış olmanız gerekirdi. Ama şimdi bunu yapması gerektiği anlamına gelmiyor. 24 Şubat’taki kararlar için Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımız dahil bizler bu doğru harekettir ama yetersizdir dedik. Merkez Bankası’nın yetkilileri de hükümetin bu tespitlerine kendileri de kendi doğrularıyla hareket ettiklerini gördük. Merkez Bankamızın bağımsızlığı için en önemli göstergelerden birisi de budur. Türkiye’nin ortalama yüzde 5’ten daha aşağıda büyümemesi gerektiğine inanıyorum.”

Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’nın da katılımlarıyla yapılacak olan ekonomi toplantısıyla ilgili olarak Zeybekci, “Somut bir adım beklemiyorum. Faizle ya da kurla ilgili bir adım atılmasıyla ilgili aynı görüşte değilim. Ama şunu yapmamız gerektiğine inanıyorum; üretimi, istihdamı, yatırımları destekleyen ve büyümeyi tetikleyecek finansal anlamda bazı tedbirler almamız gerektiğine inanıyorum. Piyasayı dikkate alacak bir takım görüşmeler yapabiliriz diye düşünüyorum” diye konuştu.

“SANAYİ ÜRETİMİNDEKİ DÜŞÜŞÜN BU YIL BÜYÜMEYE BİR ETKİSİ OLUR. ANCAK BU BİR TEHDİT DEĞİLDİR”

Zeybekci, sanayi üretimi endekslerindeki düşüşe ilişkin olarak, “Sanayi üretimindeki düşmenin kurla hiçbir alakası yoktur. Miktar bazında beklentilerimizin altında düşüş oldu. Şu anda da ihracatımızda da bir düşme oldu. Miktar bazındaki bu düşmenin önümüzdeki dönemde Mart’tan sonra toparlanmaya başlayacağını ve yılın ikinci yarısında da yükselme trendine geçeceğine inanıyorum. Ocak ve Şubat aylarında da bir düşme görünüyor. Bu düşme pariteden kaynaklanıyor. 2014 yılı Ocak ayı dolar-euro paritesi 1,36’ydı. 2015 yılı Ocak ayında 1,16. Eğer 2015 yılında parite, 2014 yılında olduğu gibi 1,36 olsaydı, şu anda yaşamış olduğumuz ihracattaki Ocak ve Şubat ortalamasındaki yüzde 3,5 oranında düşme değil, yüzde 4,5 oranında artış olacaktı. İhracatımızdaki pariteden kaynaklı düşüş vardır. İthalatımızda da 1,7 milyar sadece pariteden kaynaklı bir düşme vardır. Sanayi üretimindeki düşüşün bu yıl büyümeye bir etkisi olur. Ancak bu bir tehdit değildir” ifadelerini kullandı.

Türkiye ile Mısır arasındaki deniz ve kara yolu transit taşımacılığı (Ro-Ro) anlaşmasının uzatılmaması kararına yönelik Zeybekci, “Mısırla müzakere yapmadı sözü yanlış olur. Mısır tarafıyla görüşmelerimiz devam ediyor. Bu konuda çözüm bulacağımıza inanıyorum. Ro-Ro hattının Mısırla ilgili güzergahı olmasa bile farklı güzergahla ilgili Türkiye’nin farklı çözümleri vardır. Ama orada bizim genel itibariyle baktığımız zaman Mısır kadim bir dost ülkedir” değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: Haber Kaynağı
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 Milli Hakimiyet | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Haber Scripti: CM Bilişim