• Bir Ayet
  • Bir Hadis
  • Namaz Vakitleri
  • Hava Durumu
  • "Görmedikleri hâlde Rablerinden korkanlar için bir bağışlanma ve büyük bir mükâfat vardır. Sözünüzü gizleyin, yahut onu açığa vurun; (fark etmez). Şüphesiz Allah, sinelerin özünü (kalplerde olanı) hakkıyla bilir. Yaratan bilmez mi? O, en gizli şeyleri bilir, (her şeyden) hakkıyla haberdardır."(Mülk, 12-14)
  • "Her kim aşura gününde ailesine ve ev halkına ikramda bulunursa Cenab-ı Hak da senenin tamamında onun rızkına bereket ve genişlik ihsan eder."(et-Tergîb ve'l-Terhİb 2/116)
  • için namaz vakitleri
    İmsak 05:18Güneş 06:45Öğle 13:14İkindi 16:45Akşam 19:32Yatsı 20:54
    • 12°C Kocaeli
    • 16°C İstanbul
    • 13°C Ankara
    • 11°C Rize
  • BIST: 9079.97 0.00
  • Altın: 2324.29 0.76
  • Dolar: 32.3631 0.11
  • Euro: 34.9427 -0.36

"Azınlıklar Hiç Görmedikleri İlgiyi Bu Hükümetten Gördü"

AK Parti’nin Ermeni asıllı milletvekili adayı Markar Esayan, azınlıkların Cumhuriyet tarihinde görmedikleri ilgiyi AK Parti hükümetinden gördüğünü belirterek, “İlk defa farklı dinlerdeki insanlar, kim...
Azınlıklar Hiç Görmedikleri İlgiyi Bu Hükümetten Gördü

AK Parti’nin Ermeni asıllı milletvekili adayı Markar Esayan, azınlıkların Cumhuriyet tarihinde görmedikleri ilgiyi AK Parti hükümetinden gördüğünü belirterek, “İlk defa farklı dinlerdeki insanlar, kimliklerinden ötürü tehdit algısı hissetmemeye başladı” dedi.

AK Parti 2. Bölge milletvekili adayı Markar Esayan, Büyükada’daki Aya Yorgi Kilisesi’ni ziyaret etti. Ziyarette kilise çalışanları ve cemaatle bir süre sohbet eden Markar Esayan, mum yakıp, dilek diledi. Esayan kilise ziyaretinin ardından basın mensuplarının 1915 olayları ile ilgili sorularını cevapladı. Esayan, “Artık Türkiye’nin özellikle geçmişin pek çok devlet söylemini, resmi tarih tezini her alanda Kürtler olsun, tüm dindarlar açısından olsun, Aleviler açısından olsun. Aleviler ile ilgili Dersim katliamları ile ilgili ilk kez bu hükümet, Sayın Cumhurbaşkanı, o dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan bu konuda özür diledi. Yine geçen yıl 1915 ile ilgili bir taziye yayımlandı. Bunlar tamamen paradigma değişikliğini gösteriyor. Eski devlet zihniyeti ile köprüleri atan yaklaşım söz konusu. Bu sadece birer açıklamadan da ibaret değil. 13 yıldır bu ülkede azınlıkların toplam Cumhuriyet tarihinde görmedikleri ciddi bir alaka, ilgi bu hükümetten söz konusu. İlk defa farklı dinlerdeki insanlar, vatandaşlarımız kendilerini vatandaş hissetmeye, sokaklarda güvenle yürümeye ve kimliklerinden ötürü tehdit algısı hissetmemeye başladılar” dedi.

MUHALEFETE YÜKLENDİ

CHP döneminin bir uygulaması olan vakıfların el konulmuş olan mallarının iadesinin gerçekleştiğini söyleyen Esayan, “Oradaki iade süreçleri devam ediyor. Eskiden bu kilisenin babam cemaat yöneticisiydi. 10-15 yıl önce kiliseler yıkılırdı. Bir çivi bile çakamazdık. Bırakın devletin bize yardım etmesini biz bunlara kendi paramızla dokunamazdık. Böyle şehir bir devlet anlayışı vardı. Bunların hepsi bitti. Dolasıyla hem bu hem pratiklerdeki değişim, hem de devlet algısındaki değişim ve taziyenin getirdiği süreç bizim için çok değerli. Biz bunun kelimeyi indirgenmesini şahsen kabul edemiyorum. Ama şöyle bir güzel taraf var. Türkiye değişiyor. Bunu hiçbir parlamento kararı değiştirecek halde değil. Nitekim Başbakan da, AP’den gelen, Papa’dan gelen açıklamalara rağmen bir taziye mesajı yayınladı. Geçen yıl Sayın Erdoğan yayınlamıştı. Aynı olgunlukta, aynı insancıllıkta. Oradan geri adım atmadı hükümet. Bu çok önemli. Seçimden önce korkuyorum CHP, MHP ve HDP’nin nasıl bir seçim beyannamesi yayınlayacak. Mazotu tümden bile kaldırabilir” ifadelerini kullandı.

"BU KARAKTERLİ DEVLET POLİTİKASIDIR"

Eseyan, Türkiye’de hükümetin seçim ekonomisi uygulamadığını ifade ederek, “Türkiye tüm dış olumsuz gelişmelere rağmen taziyeden geri adım atmadı. Bu karakterli, özgüvenli bir devlet politikasıdır. Dolayısıyla bizim buna bakmamız lazım. Ülkedeki Ermeniler ve gayrimüslimler de söylemden ziyade hayatlarında ne değişti. Devlette ne değişti buna bakıyorlar. Bu anlamda da biz çok iyi yolda olduğumuzu görüyorum ve çok mutlu oluyorum” dedi.

1915 olaylarıyla ilgili gazetecilerin sorularını yanıtlayan Esayan, Obama’nın bu konuda söylediklerinin önemli olmadığını belirtti. Eseyan, “Bizim acılarımızın artık bir siyasi kart olarak kullanmasını ben şahsen büyük haksızlık olarak görüyorum. Dün de böyle düşünüyordum. Hrant Dink de böyle yazar çizerdi. Bizim orada yaşadığımız bir acı var ve biz bu acıyı burada iyileştirebiliriz. Biz bu taziye açıklamaları ile aslında iyileşiyoruz. Bizim birlikte yaşadığımız Müslüman, Kürt bütün komşularımızla birlikte bu yasımızı yaşadığımızda biz iyileşiyoruz. Bizim için önemli olan bu. Parlamentolarda çıkan bir karar benim burada hayatımı daha iyileştirmiyor veya benim psikolojimi düzeltmiyor. Dolayısıyla Ermeniler de bunun farkında ama bunlar gittikçe etkisini yitirecek. Türkiye doğru bir yolda ve buna devam etmesinde fayda var” şeklinde konuştu.

Kaynak: Haber Kaynağı
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 Milli Hakimiyet | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Haber Scripti: CM Bilişim