• Bir Ayet
  • Bir Hadis
  • Namaz Vakitleri
  • Hava Durumu
  • "Görmedikleri hâlde Rablerinden korkanlar için bir bağışlanma ve büyük bir mükâfat vardır. Sözünüzü gizleyin, yahut onu açığa vurun; (fark etmez). Şüphesiz Allah, sinelerin özünü (kalplerde olanı) hakkıyla bilir. Yaratan bilmez mi? O, en gizli şeyleri bilir, (her şeyden) hakkıyla haberdardır."(Mülk, 12-14)
  • "Her kim aşura gününde ailesine ve ev halkına ikramda bulunursa Cenab-ı Hak da senenin tamamında onun rızkına bereket ve genişlik ihsan eder."(et-Tergîb ve'l-Terhİb 2/116)
  • için namaz vakitleri
    İmsak 04:38Güneş 06:12Öğle 13:08İkindi 16:53Akşam 19:55Yatsı 21:22
    • 15°C Kocaeli
    • 16°C İstanbul
    • 23°C Ankara
    • 16°C Rize
  • BIST: 9626.79 1.07
  • Altın: 2497.13 0.53
  • Dolar: 32.596 0.14
  • Euro: 34.8711 0.31

Ak Parti İle Chp, Hdp İle De Mhp Arasında İlginç Tesadüf

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Sadi Güven, "Bugün itibarıyla yurt içinde 53 milyon 765 bin 231, yurt dışında 2 milyon 867 bin 658 seçmenimiz var, Yurt içinde tahmini sandık sayımız da 172 bin 687"...
Ak Parti İle Chp, Hdp İle De Mhp Arasında İlginç Tesadüf

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Sadi Güven, "Bugün itibarıyla yurt içinde 53 milyon 765 bin 231, yurt dışında 2 milyon 867 bin 658 seçmenimiz var, Yurt içinde tahmini sandık sayımız da 172 bin 687" dedi.

25. Dönem Milletvekili Genel Seçimi’ne katılacak 31 partinin birleşik oy pusulasında hangi sırada yer alacaklarının belirlendiği kura çekimi gerçekleştirildi. Kura çekiminde AK Parti ve CHP ile HDP ve MHP arasında ilginç bir tesadüf yaşandı. Oy pusulasında AK Parti ve CHP, MHP ile de HDP yan yana yer alacak. Kura çekiminde renkli anlara da yaşandı. Parti temsilcilerinin partilerinin oy pusulasındaki yeri belirleyen rakamların bulunduğu topları açmakta zorlanması, YSK Başkanı Sadi Güven tarafından "basın mensuplarına haber çıktı" şeklinde yorumlandı. Bunun üzerine salonda gülüşmeler yaşandı.

YSK Başkanı Sadi Güven ile 11 YSK üyesinin katılımıyla gerçekleştirilen kura törenine yazılı ve görsel basın da yoğun ilgi gösterdi.

Kura çekimi öncesi açıklama yapan YSK Başkanı Güven, Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz’ın İstanbul Adalet Sarayı’na düzenlenen terörist saldırıda şehit edilmesine neden olan menfur terör saldırısını şiddetle kınadığını belirtti. Güven, "Yargı şehidimize Allah’tan rahmet, ailesine ve yargı camiamıza başsağlığı diliyorum" diyerek sözlerine başladı.

YSK Başkanı Güven, Siirt’in Tillo ilçesi Belediye Başkanı ile Belediye Meclisi üyelerinin istifa ettiğini ve Osmaniye’nin Toprakkale ilçesine bağlı Tüysüz Belediyesi’nin İçişleri Bakanlığı tarafından tüzel kişiliğinin devam ettiğinin ilgili birimlere duyurulduğunu hatırlatarak, bu kapsamda YSK kararıyla seçim yapılmasına karar verildiğini açıkladı.

"SEÇİMLER ÖZGÜR, ÇOĞULCU BİR ORTAMDA EŞİTLİK VE GİZLİLİK İLKELERİNE UYGUN OLMALI"

"Demokrasi halkın kendi kendini yönetmesi" diyen Güven, halkın yönetim yetkisinin doğrudan kullanılması fiilen mümkün olamadığını, doğrudan yönetim yetkisini fiilen kullanamayan halkın bu yetkisini temsilcileri eliyle kullandığını anlattı. Temsili demokrasilerde halkın temsilcilerini dürüst ve serbest seçimle belirlemesi gerektiğini söyleyen Güven, "Seçimler özgür, çoğulcu bir ortamda genellik, eşitlik ve gizlilik ilkelerine uygun denetlenebilir olmalıdır. Bu nedenle seçimlerin olduğu her yerde seçimi yönetmek için bir organ gerekmektedir" dedi.

Güven, Anayasanın 79. maddesi uyarınca yargı organlarının genel yönetim ve denetim altında yapılan seçimlerin başlamasından bitimine kadar düzen için yönetimi, dürüstlüğüyle ilgili bütün işleri yapma ve yaptırma, bu süreçle ilgili bütün yolsuzlukları, şikayet ve itirazları inceleme, kesin karara bağlama görevinin YSK’ya verildiğine dikkat çekti.

"YSK YÜKSEK MAHKEME GÖREVİNİ ÜSTLENİYOR"

YSK’nın 6 Yargıtay ve 5 Danıştay üyesi olmak üzere 11 yüksek mahkeme üyesinden oluştuğunu belirten Güven, YSK’nın seçim yönetme görevinin yanında yargı görevinin bulunduğunu anlattı. Güven, seçim yargısı konusunda yüksek mahkeme görevini üstlenen YSK kararlarının kesin olduğunu, bu yargısal kararların aleyhine hiçbir merciye başvurulamayacağını dile getirdi.

Güven, 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkındaki Kanun’a göre YSK’da son milletvekili genel seçiminde en çok oy alan siyasi parti temsilcileriyle TBMM’de grubu bulunan siyasi parti temsilcilerinin de görev aldığını belirtti.

Siyasi parti temsilcilerinin YSK’daki tüm komisyon çalışmalarında yer aldığı gibi kararların alındığı kurulda da bulunup kendilerine önemli katkı sağladığını anlatan Güven, temsilcilerin YSK üyelerinin eriştiği tüm bilgi ve belgelere erişmelerinin mümkün olduğunu söyledi. Siyasi partilere yönelik 2015 yılında siyasi partiler portalı oluşturduklarını anlatan Güven, partilerin seçime yönelik iş ve işlemleri bu portal üzerinden yaptıklarını dile getirdi.

"SEÇİMLERDE YARIŞAN DA SEÇİMLERİ YAPAN DA SİYASİ PARTİLER"

Seçimlerin şeffaf ve denetlenebilir bir şekilde yapıldığını söyleyen Güven, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’nın (AGİT) Cumhurbaşkanlığı Seçimi sonrası yayınladığı raporunda mevzuata ilişkin tenkitlerde bulunmakla birlikte seçmen kütüklerinin "güvenilir" ve seçimin "profesyonelce" yönetildiğinin bildirildiğini söyledi.

"Seçimlerde yarışan da seçimleri yapan da siyasi partiler ve bağımsız adaylardır" diyen Güven, "Seçimlerin temelini oluşturan 7 kişilik sandık kurullarının 5’i siyasi parti temsilcileridir. Sandığı ilçe seçim kurullarından alan, oy zarflarını, pusulalarını sayan, oy kullandırırken kimlik kontrolü yapan, sandığı kapatan, kullanılmayan oyları paketleyip, bağlayıp mühürleyen, sayan, kullanılan oyların hangilerinin geçerli olduğuna karar veren, sonucu tutanağa bağlayan, ilan edilen tutanağını bir suretini sandığın bulunduğu yere asan ve ilçeye getirip teslim eden siyasi partilerimizin temsilcileridir" ifadelerini kullandı.

Sandık kurulunun yaptığı söz konusu işleri 31 siyasi parti temsilcisinin de "müşahit" olarak gözlemlediğine dikkat çeken Güven, sandık görevlileriyle müşahitlerin, sandık sonuç tutanaklarından birer surette alabildiğini belirtti. 7 kişiden oluşan ilçe seçim kurullarının 4 üyesini de yine o ilçede en çok oy alan siyasi parti temsilcileri olduğunu ifade eden Güven, onların kontrolünde oyların birleştirileceğini ve birer örneğinin de siyasi partilere verileceğini kaydetti.

"KAYDEDİLEN SANDIK TUTANAKLARI YSK’YA GELDİĞİ ANDA SİYASİ PARTİLERE ELEKTRONİK ORTAMDA İLETİLECEK"

İlçelerde kaydedilen sandık tutanaklarının, YSK’ya geldiği anda siyasi partilere elektronik ortamda gönderileceğini vurgulayan Güven, 7 Haziran seçimlerinde sandık sonuç tutanaklarının yanı sıra sayım ve döküm cetvelleriyle ilçe ve il birleştirme tutanakları da taranacağını, siyasi partilerin sandık sonuçlarını görürken sandık sonuç tutanaklarını ve sayım döküm cetvelleriyle birleştirme tutanaklarını da göreceğini söyledi. Güven, partilerin birleştirmede hata olup olmadığını kontrol imkanlarına sahip olacağını bildirdi.

"ZİNCİRİN TÜM HALKASINDA SİYASİ PARTİLER BULUNUYOR"

Seçimlerin siyasi partiler eliyle şeffaf olarak yapıldığını vurgulayan Güven, "Onların oyların kullanıldığı sandığın oluşumundan oyların sayım ve dökümünden ilçe seçim kuruluna ulaşmasına, oradan il ve YSK’ya kadar ki süreçte yani zincirin tüm halkalarında siyasi partilerimiz bulunmaktadır. Siyasi partiler bu nedenle sandıklara sahip çıkmalıdır, partili üyeleri eğitip göndermelidir. Bu kapsamda YSK, Milli Eğitim Bakanlığı’yla protokol düzenleyerek Halk Eğitim Merkezleri aracılığıyla seçimlerde görev yapmak isteyen vatandaşlarımıza yönelik sertifikalı eğitim programı düzenlemiştir. Bu eğitim seçim sonuçlarının sağlıklı alınmasında etkili olacaktır. Sandık kurulu ve başkanının belirlenmesi veya görevlendirilmesinde anılan kursa katılma ve sertifika zorunluluğu bulunmamaktadır" ifadelerini kullandı.

Güven, bugün itibarıyla yurt içinde 53 milyon 765 bin 231, yurt dışında 2 milyon 867 bin 658 seçmenin bulunduğunu bildirerek, "Yurt içinde tahmini sandık sayımız da 172 bin 687’dir. 10 Ağustos 2014 tarihinde yapılan Cumhurbaşkanlığı Seçimi’nden sonra 7 Haziran 2015 tarihinde yapılacak 25. Dönem Milletvekili Genel Seçimi’ne kadar 18 yaşını dolduran yurt içinde 1 milyon 47 bin 192, yurt dışında 56 bin 66 yeni seçmenimiz oy kullanacaktır. Yurt dışında 54 ülke ve 112 temsilcilikte sandık kurulacaktır. Temsilciliklerden 38 temsilcilikte 1 gün, 20 temsilcilikte 2 gün, 12 temsilcilikte 3 gün, 2 temsilcilikte 4 gün, 1 temsilcilikte 10 gün, 7 temsilcilikte 16 gün, 32 temsilcilikte ise 24 gün süreyle oylama yapılacaktır" açıklamalarında bulundu.

"SİSTEM MÜKERRER SEÇMEN KAYDINA İMKAN VERMİYOR"

Her seçim döneminde seçmen kütüklerinin seçime katılma hakkına sahip olan siyasi partilere verildiğini hatırlatan Güven, "Bugüne kadar siyasi partilerden veya başka şekilde mükerrer seçmen olduğuna dair hiçbir somut itiraz gelmemiştir. Sistemimiz mükerrer seçmen kaydına da imkan vermemektedir. Bu sene ilk kez tüm ülkede seçmen kütükleri MERNİS’ten ayrılmış ve muhtarlık bölgesi askı listelerinin döküme başlandığı 10 Mart 2015 Salı ile listelerin askından indirildiği 27 Mart 2015 Cuma günleri arasında nüfus müdürlüklerine tayin, pasaport, yurt dışı çıkış ve benzeri zorunlu nedeniyle yerleşim yeri veya diğer adres değişikliği nedeniyle başvuran vatandaşların adres değişikliği taleplerinin karşılanması önündeki problemler tamamen ortadan kaldırılmıştır" ifadelerini kullandı.

"YURT DIŞI TEMSİLCİLİKLERİNDE YAPILAN SEÇİMLERDE RANDEVU SİSTEMİ KALDIRILDI"

298 sayılı yasanın 22. Maddesi uyarınca ilçe seçim kurulu başkanınca ve ilçe seçim kurulunun siyasi partili asıl üyelerince önerilecek başkan adayları arasından ad çekilerek sandık kurulu başkanlarının belirleneceğini belirten Güven, yurt dışı temsilciliklerde yapılan seçimlerde randevu sisteminin kaldırıldığını açıkladı.

Güven, vatandaşların kayıtlı oldukları temsilcilikte açıklanan tarihte istedikleri sandıkta oylarını kullanabileceklerini belirterek, yurt dışından birden fazla günde oy kullanılacak temsilciliklerde vatandaşların oylarını son güne bırakmamalarının yığılmaların yaşanmaması açısında büyük önem arz ettiğini kaydetti.

İhtiyari hacır altına alınanlarla denetimli serbestlik ve koşullu salıverme veya infaza başlanmama nedeniyle cezaevinde bulunmayanlara da İnsan Hakları Sözleşmesi’nin ek protokolü ve Anayasa göz önüne alınıp oy kullanma hakkı getirildiğini bildiren Güven, vatandaşların seçime yönelik tüm bilgileri www.ysk.gov.tr adresinden öğrenebileceğini söyledi.

"VATANDAŞLARIMIZ SEÇİME MUTLAKA KATILMALI"

444 9 YSK numaralı çağrı merkezinin de vatandaşlara 7/24 hizmet verdiğini söyleyen Güven, ayrıca vatandaşların bilgilendirilmesi için YSK tarafından kamu spotlarının hazırlandığını, yurt içi ve yurt dışına 1 milyonu aşkın afiş ve broşür dağıtıldığını söyledi.

"Vatandaşlarımızın seçime mutlaka katılması gerektiğini düşünüyorum" diyen Güven, seçimlerde de fedakarca görev yapan il ve ilçe seçim kurullarına, merkez ve taşra teşkilatındaki YSK personeline teşekkür etti.

KURA ÇEKİMİ

YSK Başkanı Güven’in açıklamalarının ardından kura çekimine geçildi. İki fanustan birine siyasi partilerin adları, diğerine ise seçime katılacak parti sayısı kadar rakam konuldu. Önce siyasi partilerin adlarının yazılı olduğu fanustan YSK tarafından seçim yapıldı daha sonra ismi çıkan parti temsilcisi gelerek pusuladaki sırasını çekti. Oy pusulasındaki sıralama pusulanın solundan sağına doğru olacak şekilde belirlendi. Kura çekimi yapıldıktan sonra seçime katılmayacağı anlaşılan siyasi parti olursa oy pusulası sola doğru kayacak.

Tillo Belediyesi ile Tüysüz Belediyesi 26, 25. Dönem Milletvekili Genel Seçimi için, 31 parti katıldı.

Kaynak: Haber Kaynağı
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 Milli Hakimiyet | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Haber Scripti: CM Bilişim