• Bir Ayet
  • Bir Hadis
  • Namaz Vakitleri
  • Hava Durumu
  • "Görmedikleri hâlde Rablerinden korkanlar için bir bağışlanma ve büyük bir mükâfat vardır. Sözünüzü gizleyin, yahut onu açığa vurun; (fark etmez). Şüphesiz Allah, sinelerin özünü (kalplerde olanı) hakkıyla bilir. Yaratan bilmez mi? O, en gizli şeyleri bilir, (her şeyden) hakkıyla haberdardır."(Mülk, 12-14)
  • "Her kim aşura gününde ailesine ve ev halkına ikramda bulunursa Cenab-ı Hak da senenin tamamında onun rızkına bereket ve genişlik ihsan eder."(et-Tergîb ve'l-Terhİb 2/116)
  • için namaz vakitleri
    İmsak 04:38Güneş 06:12Öğle 13:08İkindi 16:53Akşam 19:55Yatsı 21:22
    • 12°C Kocaeli
    • 13°C İstanbul
    • 14°C Ankara
    • 17°C Rize
  • BIST: 9524.59 -0.06
  • Altın: 2488.238 0.17
  • Dolar: 32.5414 0.01
  • Euro: 34.7022 -0.07

Afad Ve Akut Ekipleri Nepal’den Döndü

Nepal’de yaşanan deprem sonrası arama kurtarma çalışmaları için ülkeye giden AFAD ve AKUT ekipleri Türkiye’ye döndü. AFAD Arama Kurtarma Birlik Müdürü Can Avcı, “36 kişilik kurtarma ekibi olarak gitti...
Afad Ve Akut Ekipleri Nepal’den Döndü

Nepal’de yaşanan deprem sonrası arama kurtarma çalışmaları için ülkeye giden AFAD ve AKUT ekipleri Türkiye’ye döndü. AFAD Arama Kurtarma Birlik Müdürü Can Avcı, “36 kişilik kurtarma ekibi olarak gittik. Maalesef 3 tane cenaze çıkarabildik” dedi.

7,9 büyüklüğünde depremin meydana geldiği Nepal’in başkenti Katmandu’da çalışmalarını tamamlayan Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) ve Arama Kurtarma Derneği (AKUT) ekipleri Türkiye’ye döndü.

“YAŞAM ALANLARI YOK DENECEK KADAR AZ”

Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Terminali’nde gazetecilere bir açıklama yapan AFAD Arama Kurtarma Birlik Müdürü Can Avcı, "Bölge afet bölgesi konumunda olduğu için çok zor koşullar var. İnsanların durumu zor. Evsiz vatandaşlar var. Biraz da açlıkla ilgili sorunlar, temiz suyla ilgili, hijyen maddeleriyle ilgili ihtiyaçlar içerisindeler. Elimizden gelen yardımı yapmaya çalıştık. İlk etapta kurtarma hizmetleri vererek yanlarında olmaya çalıştık. Akabinde insani yardımları o bölgeye ulaştırdık. Zorda olan insanların yanında olduğumuzu Türkiye Cumhuriyeti’nin temsilcisi olarak orada hissettirmeye çalıştık. 36 kişilik kurtarma ekibi olarak gittik. Medikal hizmetleri yapan ekip devam ediyor. Bir canlı ihbarını değerlendirdik. Uzun süre çalışma yaptık. Orada yığma tuğladan bir inşaat tarzı var. Yaşam alanları yok denecek kadar az. Bizim betonarmeler gibi değil. Uzun süren çalışma sonunda maalesef 3 tane cenaze çıkarabildik" dedi.

Deprem sonrası hızla artan ölüm nedenine ise AKUT lideri Recep Şalcı açıklama getirdi. Şalcı diğer depremlere oranla daha çok insanın hayatını kaybetmesinin nedenini bina yapılarına bağladı. Canlı insan çıkarma şansının oldukça az olduğunu ifade eden AKUT lideri konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi:

“İNSANİ YARDIMA ÇOK İHTİYAÇ VAR”

“Tuğla yapı olduğu için yıkımdan sonra uzun süre o yığın insanların hayat boşluğunu kapatmış. Çoğu ilk 6-7 saatte hayatını kaybetmiş. O yüzden canlı olarak kurtarılan insan sayısı çok az diğer depremlere göre. AKUT olarak bölgeye gidince kurtarma çalışmalarına başladık. Canlı olarak insan kurtaramadığımız için üzgünüz ama cesetlerin çıkarılıp ailelere teslim edilmesinde katkıda bulunduk. Bunun dışında ulaşılamayan bölgelere askeriyenin bize tahsis ettiği helikopterle arama ve tahliye işlerine destek olduk. Katmandu’da göründüğü kadar ciddi bir durum var. İnsanların yardıma ihtiyacı var. Bunun için arama kurtarma yardımlarından ziyade insani yardımlar daha önemli.”

YARDIMLAR DEVAM EDECEK

Deprem sonrası Nepal’de arama kurtarma çalışmalarına katılan 22 ülkeden biri olan Türkiye’nin, eş zamanlı olarak insani yardım çalışmalarını da yürüttüğü, AFAD’ın ilk etapta acil yardıma ihtiyaç duyan Nepal halkına 16 ton insani yardım ulaştırdı. Türkiye’nin Nepal halkına olan insani yardımlarının Başbakanlık AFAD koordinasyonunda devam edecek.

Kaynak: Haber Kaynağı
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 Milli Hakimiyet | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Haber Scripti: CM Bilişim