• Bir Ayet
  • Bir Hadis
  • Namaz Vakitleri
  • Hava Durumu
  • "Görmedikleri hâlde Rablerinden korkanlar için bir bağışlanma ve büyük bir mükâfat vardır. Sözünüzü gizleyin, yahut onu açığa vurun; (fark etmez). Şüphesiz Allah, sinelerin özünü (kalplerde olanı) hakkıyla bilir. Yaratan bilmez mi? O, en gizli şeyleri bilir, (her şeyden) hakkıyla haberdardır."(Mülk, 12-14)
  • "Her kim aşura gününde ailesine ve ev halkına ikramda bulunursa Cenab-ı Hak da senenin tamamında onun rızkına bereket ve genişlik ihsan eder."(et-Tergîb ve'l-Terhİb 2/116)
  • için namaz vakitleri
    İmsak 04:25Güneş 06:02Öğle 13:07İkindi 16:55Akşam 20:02Yatsı 21:32
    • 17°C Kocaeli
    • 17°C İstanbul
    • 22°C Ankara
    • 19°C Rize
  • BIST: 9716.77 -0.05
  • Altın: 2427.694 -0.04
  • Dolar: 32.5699 0.15
  • Euro: 35.0032 0.66

Ab Merkez Bankası Negatifliği Telafi Edebilir !

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Amerikan Merkez Bankası’nın faiz artırımına gitmesinden sonra AB Merkez Bankası’nın negatifliği tolere edebileceğini belirterek, “Bu gelişmeleri önceden görüp tedbirler...
Ab Merkez Bankası Negatifliği Telafi Edebilir !

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Amerikan Merkez Bankası’nın faiz artırımına gitmesinden sonra AB Merkez Bankası’nın negatifliği tolere edebileceğini belirterek, “Bu gelişmeleri önceden görüp tedbirler almak gerekiyor” dedi.

Bu yıl ikincisi düzenlenen Türkiye İnovasyon Haftası Anadolu Buluşmaları, İzmir’de geniş katılım ile başladı. Sunuculuğunu Oylum Talu’nun yaptığı etkinliğe Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin yanı sıra İzmir Valisi Mustafa Toprak, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi, Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk, oda ve borsa başkanları, üniversite rektörleri, akademisyenler, öğrenciler ve çok sayıda davetli katıldı. Yaptığı konuşmada FED’in faiz sinyali vermesi yönündeki açıklamasını değerlendiren Zeybekci, bu durumdan Türkiye’nin olumsuz etkilenmesinin yanı sıra Avrupa Merkez Bankası’nın bu olumsuzluğu telafi edeceğine dikkat çekti. Zeybekci şunları söyledi:

“Amerikan Merkez Bankası açıklama yapmadan önce ‘sabırlı’ kelimesinin kullanılıp kullanılmayacağı ile ilgili yaratılan fırtına yapmadan önce eğer ‘sabırlı’ olmayı kaldırırsa, faiz artırımı ile ilgili yakın bir gelecekte beklenti yaratılırsa ABD dolarının çok hızlı artacağı şeklinde öngörüler vardı. Yaklaşık 1 yıldan beri bu konularla ilgili dilimiz döndüğünce öngörülerimizi paylaşmaya çalışıyoruz. Bugün de gördüğümüz gibi dolarda bir düşüş yaşanıyor. Bu beklenen bir şeydi. Çünkü aynı zamanda Amerikan ekonomisinde doların aşırı değerlenmesinden kaynaklanan rahatsızlıklarını da dile getiriyorlardı diğer taraftan. Doların değer kazanması, Amerika’da sermayenin artması, yatırımların,üretimin, kapasitenin artması. Peki kapasite arttı, üretim arttı. Ama Amerikan ürünü, Avrupa ürünü ucuzlarken onun karşısında rekabet imkanını kaybederse bunun sonuçlarını da hesaplamak lazım. Dün bununla ilgili cevapları almakla son derece mutluyuz. Türkiye açısından bakarsak, FED’in 2013 sonu itibariyle almış olduğu kararla Amerikan dolarının 4 trilyon civarındaki likiditeden dönerek parasal daralmaya doğru gitmesi, faiz artışıyla ilgili beklenti yaratılmasının Türk ekonomisi için negatif beklenti yaratacaktır ama Türk ekonomisini AB Merkez Bankası’nın tam tersi yönde parasal genişleme, faiz indirimi yönündeki açıklamaları çok daha fazla etkileyecektir. Amerika’dan etkilendiğimiz negatifi fazlasıyla nötralize ederek pozitife çevirecektir. Bu söylediğimizin hala arkasındayız. AB Merkez Bankası’ndaki 2016 ilkbaharına kadar 1.6 trilyon avroluk parasal genişlemesinden en önemli şekilde etkileyeceği ülkelerden birisi Türkiye’dir. Bunu da dikkate almak lazım. İlla ki kör göze parmak sokar gibi son gelişmeler bittikten sonra demek ki gelişmeler böyle oldu, bundan sonra karar alalım diye beklemek anlamsız. Bu gelişmeleri önceden görüp tedbirler almak gerektiğini düşünüyorum.”

“KILIÇDAROĞLU’NUN ADAYLIĞINI SEMBOLİK BULUYORUM”

Gazetecilerin sorusu üzerine CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun İzmir’den adaylığını da değerlendiren Zeybekci, “Herkesin Türkiye’nin bütün şehirlerinden aday olması son derece haklıdır ve normaldir. Ama genel başkanların tabi sembolik anlamları da vardır. Demek ki böyle uygun görmüşler. İzmir’den aday olmakla ilgili tercihte bulunmuşlar. Ben hayırlı olsun diyorum. Tabi bizim 2015 Haziran ile ilgili de İzmir’de inşallah AK Parti olarak hizmetlerimizi, gelecekle ilgili projelerimizi iyi anlatarak farklı bir başarı yakalayacağımıza inanıyorum. İstanbul’dan, Ankara’dan olsa normal karşılanabilirdi. Ama İzmir demek ile belki de mesaj vermeye çalışmışlardır. Bilmiyorum ben sadece onların böyle düşünmüş olabileceğini zannediyorum” ifadelerini kullandı.

“TÜRKİYE’Yİ KENDİ ŞİRKETİM GİBİ PAZARLAYACAĞIM”

Türkiye’yi kendi şirketini pazarladığı gibi dünyada pazarlayacağını ifade eden Zeybekci, “2004 yılında Denizli Belediye Başkanı oldum. Bana karşı kullanılan sloganlardan biri ‘Bu belediyeyi kendi şirketi gibi yönetir.’ Bende ‘evet’ dedim. ‘Bu belediyede ne yapılacaksa kendi şirketimdeki hassasiyetin bin katını göstereceğim. Profesyonel gözle bakacağım. Belediyenin kurumlarını müşteri memnuniyeti anlayışı, verimliliği, karlılığı ile bakacağım.’ Sosyal hizmetlerde karlılık olmaz. Ama kaynakları en verimli anlamda kullanmak anlamında söylüyorum. Nasıl ki şirketimi dünyada pazarladıysam bugün Ekonomi Bakanı olarak ülkemi dünyada pazarlamam konusunda aynı noktadan bakıyorum. Bütün ülkelerle ilişkilerimize aynı menfaat mantığı ile bakıyorum” şeklinde konuştu.

İSMET İNÖNÜ’NÜN SÖZLERİNİ HATIRLATTI

Dünyanın yeniden yapılandığını, ABD ile AB’nin birleştiğini ve aralarında Malezya, Yeni Zelanda gibi ülkelerin olduğu 16 ülkenin yeniden yapılandığına dikkat çeken Zeybekci, “1950’lerde İsmet İnönü, ‘Yeni bir dünya kurulur Türkiye o yeni dünyada yerini alır’ demiştir. Bu sözler o gün doğruydu. Ama bugün aynı doğruyla devam edersek hüsrandır. Yeni bir dünya kurulacak, Türkiye yerini alacak değil. Yeni dünya kuruluyorsa Türkiye o yeni dünyayı kuranlardan olacaktır. Bunu başarmak zorundayız. Yoksa yaya kalır, çağı, geleceği, zamanı ıskalamış oluruz” dedi.

ÇEŞİTLİ ETKİNLİK VE PANELLER DÜZENLENECEK

Swissotel’de iki gün devam edecek etkinliğe yurtdışından ve Türkiye’den davet edilen birçok uzman, konuşmacı ve panelist katıldı. Çeşitli workshoplar ile inovasyon kültürü katılımcılarla paylaşılacak. İzmir inovasyon etkinliklerinin ilk günü Kevin Ashton’un ‘nesnelerin interneti’ konferansı ile başladı. Etkinlik Embarq Türkiye Direktörü Arzu Tekir, IBM İş Geliştirme Yöneticisi Bülent Ekuklu ve İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Şehir ve Bölge Planlama’dan Koray Velibeyoğlu’nun konuşmacı olarak katılacağı ‘geleceğin kentleri’ paneli ile devam edecek. Günün ikinci yarısı ise moda tasarımcısı Simay Bülbül, İsviçre Tasarım Ödülleri Küratörü Michel Hueter, geleceği tasarlayan İsveçli mimar Andreas Vogler’in ‘Tasarım, Mimari ve Moda’ konulu paneli ile başlayacak. Bu senenin önemli yeniliklerinden biri de “Sıradışı Kadınlar” paneli. Panelin konukları ise Al Jazeera Türk editörü ve savaş muhabiri Ayşe Karabat, dünyadaki en iyi 50 öğretmenden biri olan Dilek Livaneli, dünya şampiyonu Tennur Yerlisu Lapa ile Türkiye’nin ilk kadın borsa başkanı Işınsu Kestelli olacak. İlk gün etkinlikleri Türkiye’nin en yeni endüstrileri arasında gösterilen ‘televizyon dizileri’ paneli ile sona erecek. TV ve Sinema Yapımcısı Mahmut Özden’in moderatörlüğünde gerçekleştirilecek panele Türkiye’nin en büyük dizi platosu yaratıcısı Burhan Özkan, dizi yapımcısı Birol Güven ve Türkiye’den dizi ihracatı gerçekleştiren Can Okan konuşmacı olarak katılacak. İnovasyon Haftası 2015 İzmir etkinlikleri 20 Mart 2015 Cuma günü de çeşitli programlarla devam edecek.

Kaynak: Haber Kaynağı
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 Milli Hakimiyet | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Haber Scripti: CM Bilişim