• Bir Ayet
  • Bir Hadis
  • Namaz Vakitleri
  • Hava Durumu
  • "Görmedikleri hâlde Rablerinden korkanlar için bir bağışlanma ve büyük bir mükâfat vardır. Sözünüzü gizleyin, yahut onu açığa vurun; (fark etmez). Şüphesiz Allah, sinelerin özünü (kalplerde olanı) hakkıyla bilir. Yaratan bilmez mi? O, en gizli şeyleri bilir, (her şeyden) hakkıyla haberdardır."(Mülk, 12-14)
  • "Her kim aşura gününde ailesine ve ev halkına ikramda bulunursa Cenab-ı Hak da senenin tamamında onun rızkına bereket ve genişlik ihsan eder."(et-Tergîb ve'l-Terhİb 2/116)
  • için namaz vakitleri
    İmsak 05:37Güneş 07:02Öğle 13:17İkindi 16:40Akşam 19:22Yatsı 20:41
    • 1°C Kocaeli
    • 9°C İstanbul
    • 3°C Ankara
    • 9°C Rize
  • BIST: 8718.11 0.00
  • Altın: 2247.714 0.15
  • Dolar: 32.332 0.06
  • Euro: 35.1694 -0.02

900 bin taşeron işçisine kadro

Cumhurbaşkanı 900 bin taşeron işçisine kadro müjdesi verdi. Kamuda 4C’li işçiler 4B’ye geçecek, mevsimlik işçilerin çalışma süresi uzatılacak
900 bin taşeron işçisine kadro

Kamuda sağlık, eğitim, temizlik, yazılım gibi alanlarda çalışan 900 bin taşeron işçisine kadro müjdesi geldi. AK Parti Grup Toplantısı'nda konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, taşeron işçileri kadroya alarak uzun süredir tartışılan meselenin kökten çözüldüğünü söyledi. Erdoğan, "Kamudaki 450 bin ile belediyeler, il özel idarelerdeki 400 bin işçimiz, çalıştıkları yerlerdeki belediye iktisadi teşekküllerinde istihdam edilecek. 23 bin mevsimlik işçilerin, en fazla 5 ay 29 gün olan çalışma süreleri de 9 ay 29 güne kadar çıkartılabilecek. Kamuda 4C statüsünde çalışan kardeşlerimiz de 4B kadrosuna alınıyor" dedi. Erdoğan, aradaki taşeronlar, komisyonların tamamen ortadan kalktığını belirterek, "Hepsi böylece işçi kadrosuyla görev alacak" mesajını verdi.
NASIL GEÇİŞ YAPACAKLAR?
Yeni düzenlemeyle, kadroya geçişte yaş sınırı, eğitim şartı, asıl iş, yardımcı iş ayrımı olmayacak. Askerde olan, doğum yapan, hasta olup rapor alan işçi de bu haktan yararlanacak. Kıdem, izin hakları korunarak geçiş yapılacak. Kamuda 4C statüsünde çalışan işçiler 4B kadrosuna alınacak, mevsimlik işçilerin çalışma süresi uzatılacak. Emeklilik yaşı gelip de prim günü eksik olanlar da bu geçişten yararlanacak.
ÜÇ AYDA KADROYA GEÇİLECEK
Çalışma Bakanı Jülide Sarıeroğlu da, bir hafta içinde Meclis'e gönderilecek düzenlemenin ayrıntılarına ilişkin bilgi verdi. aHaber'de Ankara Temsilcisi Murat Akgün'ün sorularını cevaplayan Sarıeroğlu, yasal düzenlemenin ardından üç ay içinde kadroya geçişlerin tamamlanacağını söyledi. Sarıeroğlu, "Merkezi bütçe ile düzenlenen tüm kamu kurum ve kuruluşlarındaki 450 bin taşeron çalışan kardeşimize şartsız tam kadro veriyoruz" diye konuştu. Bir hafta içerisinde Meclis'e gelecek olan taşeron paketindeki ayrıntılar şöyle:
25 BİN 4C'Lİ 4B'YE GEÇİYOR: 
Tüm merkezi bütçe ile düzenlenen kamu kurum, kuruluşlarında çalışan 450 bin taşeron 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'ndaki kadrolu işçi statüsüne alınıyor. Özelleştirmeden gelen 4C statüsündeki 25 bine yakın işçi 4B (kamu işçisi) kadrosuna geçiriliyor. Merkezi bütçeyle düzenlenen kurumlar üniversiteler, bakanlıklar, sosyal güvenlik kurumları, denetleyici ve düzenleyici kurumlardakiler 657'deki kadrolu işçi statüsüne alınıyor. Artık bir yıllık, iki yıllık sözleşmeler imzalanmayacak.
ŞARTLARA BAKILACAK: Yasal düzenlemenin ardından geçiş yapmak isteyenlerin başvuruları alınacak. Her biri ayrıntılı bir şekilde değerlendirilecek. Şartlara bakılacak.

İŞTE DETAYLAR...

MEVSİMLİK İŞÇİLER: Mevsimlik işçilerin mevcut uygulamada 5 ay 29 gün olan çalışma süresi 4 ay daha uzatıldı ve 9 ay 29 güne çıkarıldı. Daha uzun süre sigortalı çalışacaklar. Böylece emekli olmaları kolaylaşacak.
SÖZLEŞMELER İPTAL: Aracı firmalarla yapılan sözleşmeler feshedilecek. İl özel idareleri, belediyelerde taşeronlar tamamen ortadan kalkıyor
YAŞ KRİTERİ YOK: Kadroya geçişte yaş sınırı, eğitim şartı, asıl iş, yardımcı iş ayrımı olmayacak. Geçici, özel sözleşmeli, üç yıllık sözleşmeli değil sürekli işçi kadrosuyla çalışacaklar.
MALİ SOSYAL HAKLAR: İşçilerin mali, sosyal hakları mevcut düzende toplu sözleşmeyle bağıtlanmış durumda. Çalışma hukuku korunacak.
EMEKLİLİĞİ GELENLER: Yaşı gelip de emekliliğe hak kazananlar da geçiş yapabilecek. Emeklilik yaşı gelip de prim gün sayısı dolmayanlara çalışmaya devam edecek.
ASKERLİK DOĞUM İZNİ: Düzenleme yapıldığı dönemde askerde olan, doğum iznine çıkan anneler de kapsamda yer alacak. Hastalık nedeniyle rapor alanlar, iş sözleşmesi gereği sözleşmesi askıda olanlar da kapsamda yer alıyor.
DAVA AÇANLAR: İşten çıkarılıp mahkemeye başvuranların işe iade kararı varsa onlar da değerlendirilecek. Açılan davalarla ilgili feragat istenecek.
SENDİKALARDA SEVİNÇ YARATTI
Taşerona kadro müjdesi kamuda büyük sevinç yarattı. Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, "Kamuda 20 bin 4C'li var. Bu kapsamda çalışanların kadro talepleri uzun zamandır gündemde olan bir konuydu. Dolayısıyla toplu sözleşme kararı gereği kadroya geçmiş olmaları memur sendikacılığı açısından da önemli bir aşamadır" dedi. Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, müjdenin işçilerin aileleriyle birlikte yaklaşık 4.5 milyon kişiyi doğrudan ilgilendirdiğini belirterek, "Karardı memnuniyetle karşılıyoruz" diye konuştu.
AVUSTURYA'YA TEPKİ GÖSTERDİ
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün ATO Congresium'da AK Parti Kadın KollarıBaşkanlığı'nca düzenlenen 2. Uluslararası İş'te Kadın Zirvesi'ne de katıldı. Erdoğan, Avusturya'da 2 aylık Muhammed Ali'nin yeterli ilgi gösterilmediği iddiasıyla Türk ailesinden alıp Hıristiyan bir aileye vermesine sert tepki gösterdi. CumhurbaşkanıErdoğan, "Bu nedir? Katliamdır, cinayettir. Sen benim çocuğumu alamazsın. Onun bakımı şöyleymiş, böyleymiş, o seni ilgilendirmez. Annesini, babasını ilgilendirir.Sütteki bir evladı annesinden ayırmanın izahı olabilir mi?" dedi. 5 Aralık Kadın HaklarıGünü'nü kutlayan Erdoğan, "Bir dönem ülkemizde kadınlara yönelik baskıyı meşrulaştırma aracı olarak kullanılan kamusal alan-özel alan ayrımı, Batı'da giderekyaygınlaşıyor. 28 Şubat argümanları Avrupa'da tedavüle sokulmaya başlandı" diye konuştu.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 Milli Hakimiyet | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Haber Scripti: CM Bilişim