• Bir Ayet
  • Bir Hadis
  • Namaz Vakitleri
  • Hava Durumu
  • "Görmedikleri hâlde Rablerinden korkanlar için bir bağışlanma ve büyük bir mükâfat vardır. Sözünüzü gizleyin, yahut onu açığa vurun; (fark etmez). Şüphesiz Allah, sinelerin özünü (kalplerde olanı) hakkıyla bilir. Yaratan bilmez mi? O, en gizli şeyleri bilir, (her şeyden) hakkıyla haberdardır."(Mülk, 12-14)
  • "Her kim aşura gününde ailesine ve ev halkına ikramda bulunursa Cenab-ı Hak da senenin tamamında onun rızkına bereket ve genişlik ihsan eder."(et-Tergîb ve'l-Terhİb 2/116)
  • için namaz vakitleri
    İmsak 04:36Güneş 06:10Öğle 13:08İkindi 16:54Akşam 19:56Yatsı 21:23
    • 9°C Kocaeli
    • 13°C İstanbul
    • 10°C Ankara
    • 13°C Rize
  • BIST: 9693.46 1.77
  • Altın: 2496.161 0.03
  • Dolar: 32.4971 0.13
  • Euro: 34.5977 -0.09

554 Yıllık Cami Restore Edilecek

Balıkesir’de Fatih Sultan Mehmet’in damadı Zağnos Paşa tarafından 554 yıllık camii bu yıl restore edilecek. Balıkesir Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından Zağnos Paşa Cami’nin restorasyon ihalesi yapıl...
554 Yıllık Cami Restore Edilecek

Balıkesir’de Fatih Sultan Mehmet’in damadı Zağnos Paşa tarafından 554 yıllık camii bu yıl restore edilecek.

Balıkesir Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından Zağnos Paşa Cami’nin restorasyon ihalesi yapıldı. Yaklaşık 1 milyon TL’ye mal olacak restorasyonu Kübra firması yapacak. Balıkesir Vakıflar Bölge Müdürü Muhammet Şakir Erarı, bu yıl başlayacak restorasyon çalışmalarının yaklaşık 2 yıl süreceğini belirterek, cami cemaatinin mağdur olmaması için alternatif namaz kılınacak bir yer oluşturacaklarını söyledi. Balıkesir’in en önemli ve tarihi camii olan Zağnos Paşa Camii için 2 Şubat 2015 tarihi itibari ile restorasyon ihalesi yaptıklarını söyleyen Erarı, "Ghaleyi geçtiğimiz gün sonuçlandırdık. Kübra ismindeki firma ihaleyi kazandı. 9 Mart 2015 tarihi ile kısmi yer tespiti yaptık. Kesin olarak işe başlanması için tereddütsüz bir yer teslimi yapmamız lazım. Bunu cemaat için alternatif namaz kılınacak bir yer oluşturulduktan sonra yapacağız" dedi.

Zağnos Paşa Camii’nin hem dış, hem de iç bölümünde çalışmalar yapılacağını söyleyen Erarı, "Caminin kubbesinde kurşun örtü ile ilgili yapılacak çalışmalar var. Dış cephesinde cephe temizliği ve derz düzeltmeleri yapılacak. Yıpranan taşların değiştirilmesi ile ilgili de çalışmalar yapılacak. İç kısımda yapılacak çalışmaların en önemlisi elektrik tertibatının daha yüksek bir yük çekebilecek kapasiteye ulaştırılması. Bağdadi duvarlarda, Bağdadi tarzdaki sıvaların düzeltilmesi yeniden yapılacak ve bunların tamamı boyanacak. Bir de kalem işi çalışmalarımız var. Kalem işleri yenilenebilir ya da belirginleştirilebilir" dedi.

TOPKAPI SARAYI’NA TESLİM EDİLEN KAPILARIN AYNISI YAPILACAK

Zağnos Paşa Camii’nin 1897 depremi sonrası kapılarının Topkapı Sarayı’na teslim edildiğini söyleyen Şakir Erarı, "Topkapı Sarayına teslim edilen kündekari sanatı ile yapılmış kapıların aynısını yeniden yaptıracağız. Böylelikle caminin yapıları orijinali ile aynı olacak" dedi.

Çalışmaların 3 kişilik bir ekip tarafından kontrol edileceğini söyleyen Balıkesir Vakıflar Bölge Müdürü Muhammet Şakir Erarı, "Camii’nin restorasyon çalışmaları 2 inşaat mühendisi ve 1 mimar eliyle kontrol edilecek. Şehir içinde olması münasebestiyle daha yakından takip edeceğiz. Çünkü bu camii Fatih Sultan Mehmet’in damadı Zağnos Paşa’nın bize emaneti olan çok mühim bir eser" dedi.

ZAĞNOS PAŞA CAMİİ

Zağnos Paşa Camii, 1461 yılında Fatih Sultan Mehmet’in vezirlerinden Zağnos Paşa tarafından Balıkesir’de bir külliye olarak yaptırıldı. Günümüzde hamamı ve camisi ayakta. Cami, Fatih’in 48 adamının görevlendirilmesiyle 6 haftada yaptırılmış ve 3 Mart 1461 günü büyük bir törenle ibadete açılmıştı. Bugünkü cami 1902’de yeniden inşa edildi. 1000 kişilik kapasitesiyle Balıkesir’in en büyük camisidir. Mehmet Akif Ersoy, Kurtuluş Savaşı döneminde bu camide bir hutbe vermiş ve vatanı kurtarma konusunda halkı heyecanlandırmıştır. Ayrıca Atatürk’ün hutbesini okuduğu ilk ve tek camidir. Caminin minaresinden şehrin her tarafı izlenebiliyor.

Kaynak: Haber Kaynağı
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 Milli Hakimiyet | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Haber Scripti: CM Bilişim