• Bir Ayet
  • Bir Hadis
  • Namaz Vakitleri
  • Hava Durumu
  • "Görmedikleri hâlde Rablerinden korkanlar için bir bağışlanma ve büyük bir mükâfat vardır. Sözünüzü gizleyin, yahut onu açığa vurun; (fark etmez). Şüphesiz Allah, sinelerin özünü (kalplerde olanı) hakkıyla bilir. Yaratan bilmez mi? O, en gizli şeyleri bilir, (her şeyden) hakkıyla haberdardır."(Mülk, 12-14)
  • "Her kim aşura gününde ailesine ve ev halkına ikramda bulunursa Cenab-ı Hak da senenin tamamında onun rızkına bereket ve genişlik ihsan eder."(et-Tergîb ve'l-Terhİb 2/116)
  • için namaz vakitleri
    İmsak 05:20Güneş 06:47Öğle 13:14İkindi 16:45Akşam 19:31Yatsı 20:52
    • 24°C Kocaeli
    • 22°C İstanbul
    • 18°C Ankara
    • 19°C Rize
  • BIST: 8978.25 1.95
  • Altın: 2292.454 0.73
  • Dolar: 32.3264 0.23
  • Euro: 35.0576 -0.15

350 bin Ustaya Müjde!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, 26 Mayıs’ta dolacak belgesiz işçi çalıştırma süresinin yılsonuna kadar uzatılacağı müjdesini verdi.
350 bin Ustaya Müjde!

Bu sayede sayısı 350 bini bulan ve belge almayan usta, işsiz kalmayacak. İşveren de işçi başına 500 TL cezadan kurtulacak.

İnşaat sektöründe çalışılan ustaların büyük bölümü mesleki yeterlilik belgesi almazken, Hükümet binlerce ustayı rahatlatacak adım adıyor. 25 Mayıs 2016’da dolan belgesiz işçi çalıştırma zorunluluğu ileri bir tarihe erteleniyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı arasında yapılan protokol kapsamında tarih netleşmese de düzenleme yıl sonuna kadar uzatılacak. Bu sayede sayısı 350 bini bulan ve belge almayan usta, işsiz kalmayacak. İşveren de işçi başına 500 Türk Lira ceza ödemekten kurtulacak.
 
AĞIRLIKLI İNŞAAT SEKTÖRÜNDE
 
Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, 40 meslek dalıyla ilgili belge zorunluluğu getirildiğini belirterek, “Bu 40 mesleğin içinde inşaat sektöründe istihdam yapan ustalarımızı ilgilendiren ağırlıklı bölümler de var. Buradaki sıkıntıyı fark ettik. Buna bir süre belirlenmiş, ama bu süre içerisinde ustalarımızın belge alma imkanını sağlayacak ortamda eksiklikler olduğunu gördük. Bu süreyi de uzatacağız en kısa zamanda. Tarih belli değil ama 2016’nın sonuna kadar uzatılacak” dedi.
 
BAKAN: EĞİTİME  GİTMELİLER
 
Bakan Sarı, bir an önce ustaların eğitim almasının önünü açmak için bunun yapıldığını ifade ederek, “Bu hak sonsuz bir hak değil. Biz ustalık belgesi istiyoruz ama bu belgeyi sağlayacakları ortamı hazırlamadığımızı gördüğümüz için hemen müdahale ettik ve bir süre veriyoruz. Ama bu tekrarlanmayacak, o yüzden inşaat sektöründe çalışan bütün ustalarımızın, yapı denetim firmalarımızın, inşaattaki müteahhitlik yapan firmalarımızın bir an önce ustalarını eğitimlere göndermesi gerekiyor” şeklinde konuştu. Bakan Sarı, belirlenen branşlarda yaklaşık 40 saatlik ücretsiz bir eğitim verileceğini de ifade etti.

SIRA İŞVERENDE...
 
İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Başkanı Tahir Tellioğlu, mesleki yeterlilik belgesi alınması konusunda hükümetin 248 milyon liralık bütçe ayırdığını ve üzerine düşeni yaptığını söyledi. Sıranın işverenlerde olduğunu ifade eden Tellioğlu  “Belgesiz adam çalıştırırsan, iş yerinde kaza olursa gidip hesabını vermek zorunda kalırsın. Cebinden çıkan bir şey yok. Sadece işçiyi teşvik etmen gerekiyor. Belgesiz usta çalıştıran işverenler sorumlu tutularak, cezalı duruma düşecektir. Üyelerimiz, mağdur olmamaları için çalışanlarını belge almaya teşvik etmelidir” dedi. İnşaat sektöründe usta olarak çalışan yaklaşık 1 milyon kişi bulunuyor. Çalışma Bakanlığı verilerine göre belge alması gereken usta sayısı 400 bin civarında  ancak 50 bin usta belgesini aldı.

Etiketler: , ,
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 Milli Hakimiyet | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Haber Scripti: CM Bilişim