• Bir Ayet
  • Bir Hadis
  • Namaz Vakitleri
  • Hava Durumu
  • "Görmedikleri hâlde Rablerinden korkanlar için bir bağışlanma ve büyük bir mükâfat vardır. Sözünüzü gizleyin, yahut onu açığa vurun; (fark etmez). Şüphesiz Allah, sinelerin özünü (kalplerde olanı) hakkıyla bilir. Yaratan bilmez mi? O, en gizli şeyleri bilir, (her şeyden) hakkıyla haberdardır."(Mülk, 12-14)
  • "Her kim aşura gününde ailesine ve ev halkına ikramda bulunursa Cenab-ı Hak da senenin tamamında onun rızkına bereket ve genişlik ihsan eder."(et-Tergîb ve'l-Terhİb 2/116)
  • için namaz vakitleri
    İmsak 04:29Güneş 06:04Öğle 13:07İkindi 16:55Akşam 20:00Yatsı 21:29
    • 16°C Kocaeli
    • 19°C İstanbul
    • 15°C Ankara
    • 13°C Rize
  • BIST: 9645.02 -0.50
  • Altın: 2430.366 0.04
  • Dolar: 32.529 0.08
  • Euro: 34.865 0.09

28 ölü 100'e yakın yaralı

Şanlıurfa'nın Suruç İlçesi'ndeki Amara Kültür Merkezi önünde patlama meydana geldi.
28 ölü 100'e yakın yaralı

Nedeni bilinmeyen patlama nedeniyle yaralılar olduğu bildirilirken, olay yerine çok sayıda sağlık ve kurtarma ekibi sevk edildi. İlçeye ayrıca Şanlıurfa kent merkezinden de takviye polis ekipleri gönderildi.

SURUÇ, KOBANİ'NİN KARŞISINDA YER ALIYOR

Suruç, PYD ile IŞİD arasında yaşanan çatışmalarla gündeme gelen Suriye'nin Kobani bölgesinin tam karşısında bulunuyor. IŞİD'in yoğun saldırılarına karşın kentte kontrolü PYD elinde tutuyor.

ÖLENLER VAR

Şanlıurfa'nın Suruç İlçesi'ndeki Amara Kültür Merkezi önündeki çay bahçesinde bugün saat 11.50 sıralarında saatlerinde, Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu mensuplarının 'Kobani'nin yeniden inşası' konusunda basın açıklaması yaptığı sırada, büyük bir patlama meydana geldi.

1-064.jpg

CANLI BOMBA İHTİMALİ

Bir canlı bombanın yol açtığı sanılan patlamada ilk belirlemelere göre 10'u aşkın insan hayatını kaybetti. Çok sayıda kişi de yaralandı. Patlamanın şiddetiyle çevredeki binaların canları da kırıldı. Bölgeye ambulanslar sevkedilerek yaralılara müdahale ediliyor.

PATLAMA YERİNDE KARGAŞA

Patlamanın şiddetiyle bölgeye akın eden çok sayıda vatandaş, kurtarma çalışmalarının güçlükle sürdürülmesine yolaçtı. Bu nedenle polis bölgede toplananları uzaklaştırmak için büyük çaba harcıyor. Şanlıurfa kent merkezinden de ilçeye takviye polis ekipleri sevkedildi. Çevre il ve ilçelerden ambulanslar bölgeye gönderilirken, Diyarbakır'dan da ambulans helikopter ilçeye sevkedildi.

Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu öncülüğünde yaklaşık 300 kişi bu sabah 09.00 sıralarında Amara Kültür Merkezi bahçesinde toplandı. Burada toplu kahvaltı yapan grup, basın toplantısının ardından saat 12.00 sıralarında, Suruç'un karşısında bulunan Suriye'nin Kobani kentine gitmek üzere, sadece özen izinle geçiş yapılan Mürşitpınar Sınır Kapısı'na doğru yürüyüşe geçmeyi planladıkları ifade edildi.

Güneş anlamına gelen Amara Kültür Merkezi, DBP'li Belediye öncülüğünde ilçe halkının desteğiyle kuruldu. Burada el işi ve beceri kursları düzenlenip toplantılar yapılıyor.

2-052.jpg

GÖRGÜ TANIKLARI: CANLI BOMBA OLABİLİR

Şanlıurfa 'nın Suruç İlçesinde Amara Kültür Merkezi'nde meydana gelen patlamada ilk bilgilere göre 10'a yakın kişinin öldüğü bildiriliyor. Çok sayıda yaralının ise hastaneye kaldırıldığı belirtildi. Şanlıurfa Emniyet Müdürü Eyüp Pınarbaşı'nın patlamanın olduğu bölgede incelemelerde bulunuyor. 

Patlama esnasında bölgede bulunan görgü tanıklarının ifadesine göre, patlama Amara Kültür Merkezi'nin bahçesinde basın açıklaması yapıldığı sırada meydana geldi. Tanıkların ifadesine göre patlamanın canlı bomba olabileceği kaydediliyor. Patlamaya ilişkin henüz resmi bir açıklama yapılmazken, patlama bölgesinde polisin incelemesi sürüyor. 

DİYARBAKIR'DAN AMBULANSLAR SEVK EDİLDİ

Şanlıurfa Suruç'taki patlama sonrası Diyarbakır'dan çok sayıda kara ve hava ambulansı sevk edildi.

3-058.jpg

EMNİYET MÜDÜRÜ VE JANDARMA KOMUTANI OLAY YERİNDE

Olayın ardından Şanlıurfa Emniyet Müdürü Eyüp Pınarbaşı, İl Jandarma Komutanı Albay Selman Kömürcü de patlama yerine gelerek çalışmalar hakkında bilgiler aldı. Suruç Kaymakamı Abdullah Çiftçi, patlamada intihar saldırısı ihtimalinin yüksek olduğunu söyledi.

Yaralılar ile ölenlerin cesetleri Suruç Devlet Hastanesi'ne kaldırılırken, yaralılardan durumu ağır olanlar ise Şanlıurfa'daki hastanelere sevkedildi. İlçede yaralılar için kan anonsları yapıldı. Çalışmalar sürerken, saat 13.30 itibarıyla çay bahçesinde hastane morguna kaldırılmayı bekleyen cesetlerin bulunduğu görüldü.

İKİNCİ PATLAMA İDDİASI

Bu arada sınır kesiminde ikinci bir patlama olduğu iddia edildi. Ancak Suriye sınırındaki Mürşitpınar Sınır Kapısı'nın iki tarafında herhangi bir patlama olmazken, söz konusu patlamanın Kobani merkezde olduğu ve burada da yaralılar olduğu söylendi.

4-056.jpg

AK PARTİ'DEN SALDIRIYA KINAMA

AK Parti Şanlıurfa İl Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül, Suruç İlçesi'nde meydana gelen bombalı saldırıyı düzenlenen basın açıklamasında kınadıklarını söyledi. Büyükşehir Belediye Başkanı Celaletttin Güvenç, Haliliye Belediye Başkanı Fevzi Demirkol ve diğer ilçe belediye başkanları ile teşkilat üyelerinin katıldığı açıklamada Beyazgül, Urfa'nın huzurunu bozmak isteyenlere Urfa halkının fırsat vermeyeceğini söyledi.

Beyazgül, açıklamasında şunları söyledi: "Suruç'ta, bir kısım vatandaşlarımıza saldırı olduğunu biraz önce öğrendik. Tabi ki, mağdurlara Allah'tan rahmet diliyoruz. Saldırı kimden gelirse gelsin, bu bir şiddettir, terördür, bunu kınıyoruz. Saldırıda, kime yapılırsa yapılsın bunlar bizim gözümüzde mağdurdur, mazlumdur. Urfa'nın huzuruna, ülkemizin huzuruna yapılan bir saldırıdır. Urfamız, geçmişten bu yana barış içerisinde huzur içerisinde kendi gelenekleriyle, örfüyle, adetiyle, hoş görüsüyle huzurlu bir kent olarak yaşamıştır. Urfalı'nın iradesi bundan sonra da bunu devam ettirmek yönündedir. Esas saldırı, Urfamıza olmuştur. Urfa halkına olmuştur. Bunu onaylamıyoruz. Saldırının detayları konusunda henüz detaylı bilgiye sahip değiliz. Bizim genel prensimiz; terör kimden gelirse gelsin, kınanması gereken bir husustur. Terörün adı, adresinin olmadığını biliyoruz. Orada yaralanan insanlara da, sağlık ve şifa diliyoruz. Şehrimiz adına bunların tekrarlanmamasını ümit ediyoruz. Saldırıyı bir kez daha terin ediyorum, kınıyorum. Ölenlerin yakınlarına başsağlığı diliyorum. Ayrıca, Urfamızın huzur kenti olması özelliğini bozmak isteyenlere de Urfa halkı bu fırsatı vermeyecektir."

"BÖLGEDEN UZAKLAŞIN" ANONSU

Suruç Belediyesi'ne ait araçlardan Türkçe ve Kürtçe "İkinci bomba ihtimali var" denilerek halkın patlamanın meydana geldiği çay bahçesi çevresinden uzaklaşması istendi. Bu arada Kobani'deki patlamanın Suruç'taki patlamayla birlikte eş zamanlı olarak meydana geldiği belirtildi. 

ABDULLAH GÜL: DAHA ÖNCE DİKKAT ÇEKTİĞİMİZ KONULAR BUNLAR

11'inci Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Suruç'taki patlamaya ilişkin yaptığı açıklamada; "Daha önce dikkat çektiğimiz konular bunlar. Ölenlere başsağlığı diliyorum" dedi.

BAKANLIK: 27 ÖLÜ, 100'E YAKIN YARALI

İçişleri Bakanlığı, Suruç'ta meydana gelen patlamaya ilişkin yaptığı açıklamada, 27 kişinin öldüğünü, 100'e yakın kişinin ise yaralandığını belirtti. 

İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada saat 12:00 civarında bir terör saldırısı meydana geldiği belirtilerek; "İlk belirlemelere göre saldırıda 27 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. Can kaybının artmasından endişe edilmektedir. Bölgedeki hastanelerde 100’e yakın yaralı vatandaşımızın tedavisine devam edilmektedir. Bölgede incelemelerde bulunmak üzere teknik ekip görevlendirilmiştir. Güvenlik güçlerimiz vatandaşlarımızın emniyetini sağlamak üzere gereken tüm tedbirleri almıştır. Resmi açıklamalar Şanlıurfa Valiliği tarafından düzenli olarak yapılacaktır. Bunun dışında iddialara itibar edilmemesini önemle rica ediyoruz. Ülkemizin birlik ve bütünlüğünü hedef alan bu terör saldırısı karşısında herkesi kenetlenmeye ve sağduyulu davranmaya çağırıyoruz. Ülkemizin huzur ortamına kastetmiş bu hain saldırıyı gerçekleştirenleri kınıyor, hayatını kaybetmiş olan vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, kederli ailelerine başsağlığı ve yaralı vatandaşlarımıza acil şifalar diliyoruz. Bu menfur saldırıyı gerçekleştirenleri devletimiz en kısa sürede bulacak, failler yargı önüne çıkartılacaktır" denildi. 

BAŞBAKAN DAVUTOĞLU, SURUÇ'A KURTULMUŞ, ÖZTÜRK VE ÇELİK'İ GÖREVLENDİRDİ 

Şanlıurfa'nın Suruç İlçesi'ndeki Amara Kültür Merkezi önünde meydana gelen patlamayla ilgili Başbakan Ahmet Davutoğlu, İçişleri Bakanı'ndan bilgi aldıktan sonra Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş ve 2 bakanı bölgeye giderek incelemelerde bulunmaları talimatı verdi. Başbakanlık kaynaklarından yapılan bilgilendirmeye göre, Başbakan Ahmet Davutoğlu, Suruç'taki patlamayla ilgili olayın hemen ardından İçişleri Bakanı Sebahattin Öztürk'ten Suruç'taki gelişmeler ile ilgili bilgi aldığını, ardından Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, İçişleri Bakanı Sebahattin Öztürk ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'e bölgeye gidip olayı yerinde inceleme talimatı verdi. 

BAŞBAKANLIK'TA ŞANLIURFA'DAKİ SALDIRIYA İLİŞKİN KRİZ MASASI

Başbakanlık kaynakları, Suruç'taki gelişmelerle ilgili Başbakanlık'ta, Başbakanlık Müsteşarı Kemal Madenoğlu başkanlığında bir kriz masası oluşturulduğunu açıkladı. Başbakanlık ayrıca Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Şanlıurfa Valisi ve Suruç Kaymakamından gelişmelerle ilgili bilgi almaya devam ettiğini de belirtti.

KILIÇDAROĞLU: TERÖRÜ VE ONU BESLEYENLERİ LANETLİYORUM

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Suruç'taki saldırı hakkında "Suruç'taki hain saldırı yüreklerimizi yaktı. Gencecik evlatlarımızı kaybetmenin acısı tarifsiz. Terörü ve onu besleyenleri lanetliyorum" dedi.

GENEL BAŞKAN KILIÇDAROĞLU'NUN TALİMATIYLA OLUŞTURULAN HEYET SURUÇ'A HAREKET ETTİ

CHP, bombalı saldırının yaşandığı ve 10'u aşkın insanın hayatını kaybettiği Suruç'a heyet gönderdi.

CHP Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu, saldırının haberini alır almaz bir heyet oluşturulması ve saldırının tüm boyutlarıyla incelenmesi talimatı verdi. CHP Meclis Grubunun koordinasyonunda heyet, Genel Başkan Yardımcıları Veli Ağbaba, Sezgin Tanrıkulu ve Gaziantep Milletvekili Mehmet Şeker'den oluşturuldu. CHP'li Veli Ağbaba, bulunduğu memleketi Malatya'dan Suruç'a geçerken, Sezgin Tanrıkulu ile Mehmet Şeker de ilk uçakla Suruç'a hareket etti.

MİLLETVEKİLLERİNDEN SURUÇ'TAKİ PATLAMAYA TEPKİ

Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinde meydana gelen ve çok sayıda kişinin hayatının kaybettiği patlamaya milletvekilleri sert tepki gösterdi. CHP milletvekilleri Eren Erdem ve Ali Şeker ile HDP milletvekili Garo Paylan, saldırıyı kınayarak sorumluların biran önce yakalanmasını istedi. İstanbul'daki bir eylemde biraraya gelen milletvekilleri açıklamalarda bulundu.

CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker, "Acı haberi aldık. 40 gencimiz İŞİD'in İştebrak'ta yaptığının aynısını Suruç'ta da yaptı. Biz bunlar olmasın istemiyoruz. Siyaset kin ve nefret ortamı değil çözüm ortamı olması gereken bir alan. İktidar hırsıyla insanların birbirine düşman edilmesine el birliğiyle engel olalım diyelim. Elimizden geleni yapacağımızı söylüyorum" diye konuştu.

"O İŞİD DENEN KARANLIK BARBAR ÖRGÜTÜ ÜLKEMİZDEN ÇEKİP ATALIM"

HDP Milletvekili Garo Paylan, "Maalesef çok büyük bir saldırıyla karşı karşıyayız. Gençlere dönük saldırı yüreğimizi dağladı. Onlarca gencimiz hakka yürüdü pek çok yaralı var. Yıllardır AKP'yi uyarıyoruz. Bu karanlık zihniyetin Türkiye'de de uzantıları var dedik. Bunları çok iyi biliyorlardı. Çünkü güçlü istihbaratımız var. Bütün odakları biliyorlar. Hiç müdahale etmediler, yol verdiler. Yol verdiğiniz her suç bir gün halklarımıza döner, halklarımıza kıyarlar. Her nefret suçu, her nefret söylemi her nefret örgütü halklarımıza kıyarlar. Artık yeter. Gençlerimizi kaybediyoruz. O odakları biliyorsunuz gidin o odakları kurutun biz de destek verelim. O İŞİD denen karanlık barbar örgütü ülkemizden çekip atalım. Nefret nefreti doğruyor. Bu nefret örgütünü bütün Ortadoğu'dan kurtaralım. Başka hiçbir kardeşimizin kılına bir şey gelmesin. Özellikle gençlerimize dokunulmasın. Artık yeter" şeklinde konuştu. 

"BU ZİHNİYETTEN HESAP SORULMADIĞI SÜRECE...."

CHP Milletvekili Eren Erdem de, "Bugün bir mobing ve alevi kimliğine yönelik saldırıyı protesto etmek buraya geldik ama bu saldırıyı ortaya çıkartan siyasal zihniyetin TIR'lar dolusu silah gönderdiği terör örgütlerinin Suruç'ta yaptığı vahim katliamın haberini alarak çıkıyoruz. Bu yapılanlar yeni bir katliam olarak kayda geçmiştir. Siyasetin Türkiye'nin uluslararası kamuoyunun çok iyi bilmesi gerekir. Suruç'taki bu katliam TIR'larla beslenen örgütlerle yapıldığı iddia ediliyor. Ama bu iddialar doğru ise İŞİD üstlenmişse bunun faili bugün bu terör örgütünü bölgesel menfaat uğruna besleyen, kendisini yatmış olduğu rüyada bölge lideri gören kaçak saray delisinin silahlarıyla beslenen örgütün gerçekleştirmesi halinde bu vahim tablonun da sorumlusunun bu aynı zihniyet ilan edilmesi gerektiğinin altını çiziyorum. Bu zihniyetten hesap sorulmadığı sürece bedel ödettirilmediği sürece geriletilmediği sürece iktidardan uzaklaştırılmadığı sürece bu ülkeye, bölgeye istikrar gelmesi mümkün değildir. Belki öteden beridir koalisyon tartışmalarının içindeyiz. HDP ve CHP başından beri uzlaşmacı AKP'yi geriletmeye yönelik siyasal çizgide barışçıl uzlaşmacı tutum gösteriyor. Başından beri sürece koltuk değneği olanlar AKP'nin yeniden iktidara gelmesi için de çaba sarf edenler bugünkü Suruç katliamına bakarak AKP'nin bu ülkeye neler verdiğini çok iyi görsün; vicdan muhakemesi yapsın. Ülkeyi nereye sürüklediğinin farkına varsınlar. Nelere, kimlere destek olduğunu görüp kendilerini sorgulasınlar. Bu halk onların nasıl konumlanacağıyla ilgili gerekli hükmü verecektir" ifadelerini kullandı.

VALİLİK: 28 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Şanlıurfa Valisi İzzettin Küçük, Suruç'taki patlamanın canlı bomba olduğunu kesinleştirdiklerini söyledi. Vali Küçük, ölü sayısının 28'e yükseldiğini belirterek, şöyle dedi: "Derin üzüntü içerisindeyim. Bu terörü lanetle kınıyorum. Vefat eden kardeşlerime Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum. Canlı bomba olduğunu kesinleştirdik. Şu anda 28 ölü var, 100'e yakın da yaralılar var. Bütün yaralılar sağlık kuruluşları ile hastanelere nakledildi onu ifade edebilirim. Canlı bomba ama 18 yaşında mıdır? Yaşı nedir, ne değildir onu henüz ekiplerimiz, güvenlik güçlerimiz tespit için uğraşıyor. Olay çok taze. Kimdir, kimliği hedir, onun hakkında henüz bir bilgimiz yok. Olay yeri inceleme ekibi ve pek çok güvenlik kuvveti, o araştırmayı yapıyor ve netice alacaklar. Netice alınca da kamuoyuyla paylaşacağız."

"HENÜZ GÖZALTI YOK"

Patlamayla ilgili henüz gözaltı olmadığının bilgisini de paylaşan Vali Küçük, şunları söyledi; "Suruç'a giriş ve çıkışlar vatandaşlarımızın güvenliği için, infiale karşılık kontrol altında. Her türlü provokasyona karşı da vatandaşlarımız uyanık olmalı. Orada güvenlik kuvveti olarak sayıca yeterliyiz. Her türlü tedbiri aldık. Henüz gözaltı yok. Yani olayla ilgili ekiplerimizin incelemesi yeni başladı, gelişmelerden bilgi vereceğiz. Şunu ifade edeyim, devletimiz bütün unsurlarıyla, kuvvetleriyle bölgededir. Yani bütün güvenlik kuvvetleri, jandarmamız arazide, polisimiz hepsi tedbir almıştır. Daha sonra da tabi hükümetimizin sayın bakanları teşrif edecektir. Şu anda bir infial yok. Suruç'ta hepimiz çok üzgünüz."

YARALILAR HASTANELERE TAŞINDI

Şanlıurfa'nın Suruç İlçesi'ndeki Amara Kültür Merkezi önünde meydana gelen patlamada yaralananlar, ambulanslarla Şanlıurfa'daki hastanelere sevkedilerek tedavi altına alındı. Acil servislere alınan yaralıların tedavileri sürerken, yakınları hastanelere akın etti. Kan vermek için yoğunluk oluşturan hastanelerde polisler tarafından da güvenlik önlemleri alındı.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 Milli Hakimiyet | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Haber Scripti: CM Bilişim