• Bir Ayet
  • Bir Hadis
  • Namaz Vakitleri
  • Hava Durumu
  • "Görmedikleri hâlde Rablerinden korkanlar için bir bağışlanma ve büyük bir mükâfat vardır. Sözünüzü gizleyin, yahut onu açığa vurun; (fark etmez). Şüphesiz Allah, sinelerin özünü (kalplerde olanı) hakkıyla bilir. Yaratan bilmez mi? O, en gizli şeyleri bilir, (her şeyden) hakkıyla haberdardır."(Mülk, 12-14)
  • "Her kim aşura gününde ailesine ve ev halkına ikramda bulunursa Cenab-ı Hak da senenin tamamında onun rızkına bereket ve genişlik ihsan eder."(et-Tergîb ve'l-Terhİb 2/116)
  • için namaz vakitleri
    İmsak 04:27Güneş 06:03Öğle 13:07İkindi 16:55Akşam 20:01Yatsı 21:31
    • 19°C Kocaeli
    • 19°C İstanbul
    • 24°C Ankara
    • 22°C Rize
  • BIST: 9716.77 -0.05
  • Altın: 2427.694 -0.04
  • Dolar: 32.5699 0.15
  • Euro: 35.0032 0.66

2. Abdulhamid’in Edirne Fotoğraf Koleksiyonu Sergilendi

Edirne Valiliği, Trakya Kalkınma Ajansı ve İslam Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi (IRCICA) işbirliğiyle düzenlenen ‘Sultan 2. Abdulhamid Koleksiyonundan ve İslam Tarih, Sanat ve Kültür Araştır...
2. Abdulhamid’in Edirne Fotoğraf Koleksiyonu Sergilendi

Edirne Valiliği, Trakya Kalkınma Ajansı ve İslam Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi (IRCICA) işbirliğiyle düzenlenen ‘Sultan 2. Abdulhamid Koleksiyonundan ve İslam Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi Arşivlerinden Derlenen Tarihi Fotoğraflarla Edirne Sergisi’ Edirne’de açıldı.

Edirne Ekmekçizade Ahmet Paşa Kervansarayı’nda gerçekleştirilen, ‘Sultan 2. Abdulhamid Koleksiyonundan ve İslam Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi Arşivlerinden Derlenen Tarihi Fotoğraflarla Edirne Sergisi’nin açılış törenine, İslam Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi Başkanı Halit Eren olmak üzere Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yener Yörük, İl Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Özcan, Vakıflar Bölge Müdürü Osman Güneren, vali yardımcıları, kurum il müdürleri, sanat ve tarih sevenlerin yanı sıra çok sayıda basın mensubu katıldı.

İslam Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi (IRCICA) Başkanı Halit Eren, Edirne Valiliği ve Trakya Kalkınma Ajansı’nın işbirliğiyle, Sultan 2. Abdulhamid ve IRCICA’nın Edirne fotoğraf koleksiyonlarının sergilenmeye başladığını belirterek, "IRCICA bildiğiniz gibi İslam İşbirliği teşkilatının ilk kültür kuruluşu olarak kurulduğu günden beri İslam Medeniyeti’nin, İslam Kültürü’nün tanıtılması için yoğun faaliyetler düzenlemekte ve kongreler, sergiler tertiplemektedir. Bugün de burada Sultan 2. Abdulhamid’in koleksiyonları ile IRCICA koleksiyonlarından seçilmiş Edirne fotoğraflarından oluşan bir sergiyi, Edirne Valiliği ile birlikte Trakya Kalkınma Ajansı’nın işbirliğiyle, katkılarıyla burada açıyoruz" dedi.

"EDİRNE PAYİTAHT OLMASI HASEBİYLE ZENGİN KÜLTÜR MİRASINA SAHİP"

Sultan 2. Abdulhamid’in, kendi dönemimde bütün şehirlere fotoğrafçılar göndererek oralardaki eserleri tespit ettirdiğini hatırlatan IRCICA Başkanı Eren, "Edirne’de zengin bir kültür merkezi, Osmanlı’nın ikinci başkenti, payitahtı olması hasebiyle zengin kültür mirasına sahip bir şehir olarak zengin bir koleksiyona sahip. Sultan 2. Abdulhamid’in koleksiyonundaki 250’nin üzerindeki fotoğraflardan seçilmiş olan 68 fotoğrafı bugün burada sergiliyoruz. Hükümet konağı, tarihi binalar, okullar, çeşmeler, hanlar, köprüler bütün tarihi eserler bu fotoğraflarda yer almakta. O günkü sosyal hayatı, yüzyıl önceki sosyal hayatı yansıtan fotoğraflarda bulunmaktadır" ifadelerini kullandı.

"TARİHİ ZENGİNLİKLERİMİZİ GELECEK NESİLLERİMİZE AKTARACAĞIZ"

Edirne Valisi Dursun Ali Şahin de Edirne için 1890 ile 1908 yılları arasında Sultan 2. Abdulhamid’in özel fotoğrafçısı marifetiyle çekilen fotoğrafların kentte sergilenmeye başladığına değinerek, "Bu vesile ile ben son derece sevinçliyim. Ben 5 yıl önce yine 2. Abdulhamid’in Kudüs’le ilgili çektirmiş olduğu fotoğrafları görünce çok etkilenmiştim. Bunu sorduğumda IRCICA’nın değerli başkanı aynı fotoğrafların Edirne için de olduğunu söyleyince biz de dedik ki, ’Bu büyük insanın çektirmiş olduğu fotoğrafları Edirnelilerin de görmesi hakkıdır’ dedik. Ve bugün bu sergiyi açıyoruz. O büyük insanın ruhu şad olsun diyorum. Bizleri düşündüğünde ve biz de onun bırakmış olduğu bu tarihi mekanları inşallah gelecek nesillere gayet iyi bir şekilde onararak, restore ederek ileteceğimizi sizlere belirtmek isterim" diye konuştu.

IRCICA BAŞKANI EREN’DEN, VALİ ŞAHİN’E ÖZEL ‘KUDÜS’ ALBÜMÜ

Açılış töreni öncesi İslam Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi (IRCICA) Başkanı Halit Eren, Edirne Valisi Dursun Ali Şahin’e kendisinin daha önceki dönemlerinde bizzat gezdiği sergideki ’Kudüs’ fotoğraflarının bulunduğu albümü hediye etti. Vali Şahin de IRCICA Başkanı Eren’e, kendisini unutmayarak böyle bir hediye getirdiği için çok memnun olduğunu ifade etti.

IRCICA Başkanı Eren, Vali Şahin olmak üzere beraberlerindeki heyetle birlikte ‘Sultan 2. Abdulhamid Koleksiyonundan ve İslam Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi Arşivlerinden Derlenen Tarihi Fotoğraflarla Edirne Sergisi’nin açılış kurdelesini keserek, tarih ve sanatseverlerin beğenisine sundu.

Kaynak: Haber Kaynağı
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 Milli Hakimiyet | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Haber Scripti: CM Bilişim